Į druskų kambarį – sveikatos, geros nuotaikos ir grožio | KaunoDiena.lt

Į DRUSKŲ KAMBARĮ – SVEIKATOS, GEROS NUOTAIKOS IR GROŽIO

  • 2

Haloterapijos ar dar kitaip vadinamo druskų kambario naudingu poveikiu sveikatai jau niekas neabejoja. Šią savaitę 33 gimtadienį pasitinkančios ambulatorinės reabilitacijos ir kardiologijos klinikos „TESTAS“ specialistai pastebi, kad druskų kambario paklausa ypač išauga ankstyvą pavasarį: vieni bando atsigauti po persirgtų ligų, kiti – sustiprinti nusilpusį imunitetą. Gydytoja pulmonologė atkreipia dėmesį, kad haloterapija teikia ir daugiau naudų, apie kurias kartais net nepagalvojama.

Primena garsiąsias kasyklas

Beveik prieš 200 metų nustatyta, kad druskų kasyklų oras pasižymi gydomosiomis savybėmis. Praėjus beveik 100 metų šis atradimas sėkmingai panaudotas – druskų kasyklų mikroklimatas dirbtinai sukuriamas specialiuose kambariuose.

Ambulatorinės reabilitacijos ir kardiologijos klinikoje „TESTAS“ įkurtame haloterapijos komplekse pacientai kvėpuoja iš vienų seniausių Europoje druskų kasyklų Veličkose (Lenkija) atvežta druska. Kaip paaiškino klinikos administratorė Maja Kriučkova, haloterapijos kompleksui naudojama druska yra ekologiška, be cheminių priemaišų.

Vienu metu druskos kambaryje gali būti iki 8 žmonių. Po kiekvienos procedūros prikvėpuotas patalpos oras modernia aparatūra per 15 minučių pakeičiamas visiškai švariu ir grynu oru, dar po kelių minučių halokompresoriai sukuria druskų kasyklų mikroklimatą atitinkantį orą.

Daugiau nei 30 metų sėkmingai gyvuojančios klinikos „TESTAS“ haloterapijos kompleksas yra bene vienintelis Klaipėdoje, kur druskų koncentracija yra reguliuojama. Įprastai druskų kambariuose ji parenkama, kad optimaliai tiktų visiems: ir suaugusiesiems, ir vaikams.

Ilgametę patirtį turinti vaikų gydytoja pulmonologė Liudmila Pliuškienė pasidžiaugė, kad šioje gydymo įstaigoje labai rūpinamasi mažųjų pacientų sveikata – druskų koncentracija sumažinama iki vaikams rekomenduojamos normos, tad haloterapijos poveikis būna efektyviausias.

Ryčio Laurinavičiaus nuotr.

Stiprina ne tik imunitetą

„Sausas aukšto dispersiškumo (išsklaidymo) druskos aerozolis veikia bronchų gleivinėje esantį virpamąjį epitelį, jį atkuria, užmuša bakterijas, stabdo jų dauginimąsi ir atpalaiduoja  bronchus, skystina sekretą, palengvina išsivalymą bei atsikosėjimą“, – apie haloterapijos poveikį paaiškino pulmonologė.

Remdamasi ilgamete patirtimi, gydytoja pastebi, kad šis nemedikamentinis gydymo ir profilaktikos metodas tam tikrais atvejais padeda geriausiai. Pasak L. Pliuškienės, po 10 seansų kurso druskų kambaryje pagerėja bendra vaiko būklė, sustiprėja imunitetas, lengviau atsikosėjama, sumažėja dusulio priepuolių, reikia mažiau vaistų.

Šis gydymo metodas rekomenduojamas pacientams, sergantiems lengva ir vidutinio sunkumo bronchine astma, obstrukciniu bronchitu, sinusitu, dažnomis viršutinių kvėpavimo takų ligomis, taip pat alergine sloga. Gydytoja pastebi, kad haloterapija itin veiksminga COVID-19 infekcija persirgusiems pacientams.

Geriausias poveikis – ramiai sėdint

Nors haloterapijos poveikis daugeliu atvejų yra akivaizdus, L. Pliuškienė šio metodo nerekomenduoja taikyti vaikams iki trejų metų. Tokio amžiaus vaikams druskos poveikis yra abejotinas.

Gydytoja pulmonologė atkreipia dėmesį, kad po kelių haloterapijos seansų tam tikri ligos simptomai, tokie kaip sloga, kosulys, vaikui gali paūmėti. Tėvams ji patarė neišsigąsti ir gydymo ciklą baigti iki galo.

Mažieji pacientai druskų kambaryje kartais pasijaučia kaip smėlio dėžėje ir pradeda žaisti su ant grindų išpilta druska. Pasak gydytojos, sklaidoma druska kelia tam tikras dulkes, tad per haloterapiją geriausia būtų ramiai sėdėti ir kvėpuoti druskų kasyklas primenančiu oru. Atsigerti ir pavalgyti galima po haloterapijos seanso.

Ryčio Laurinavičiaus nuotr.

Stiprina psichoemocinę sveikatą

L. Pliuškienė pasakojo, kad druskų kambarys labai gerai padeda ir sergantiesiems kai kuriomis odos ligomis: atopiniu dermatitu, neurodermatitu, psoriaze (žvyneline). Tik  gydytoja atkreipė dėmesį, kad haloterapijos metu ligos pažeistos vietos turėtų būti atviros. Kai kurie pacientai pastebi, kad druskų prisotintas oras veikia ir kaip grožio priemonė, naudinga odai ir plaukams.

Druskų kambarys padeda sumažinti neigiamą alergenų poveikį, ypač pavasarį, prasidėjus žydėjimui. Pasak gydytojos, šis gydymo metodas palengvina bendrą organizmo savijautą, tad prireikia kur kas mažiau vaistų nei įprastai.

Haloterapija turi raminamąjį poveikį, mažina nervinę įtampą, stresą, gerina miegą. Druskų kambaryje sukurta jauki atmosfera: groja atpalaiduojanti muzika, taikoma šviesų terapija, kur kiekviena spalva organizmą veikia skirtingai, ekrane matomi vaizdai atpalaiduoja raumenis, stiprina psichoemocinę sveikatą. Kai haloterapijos seansas būna skirtas vaikams, mažieji pacientai gali žiūrėti patinkančius animacinius filmus.

Tyrimai patvirtina naudą

Siekiant sustiprinti druskų kambario poveikį ir padėti lengviau atsikosėti, prieš seansą pacientai užsideda vibromasažines liemenes. Jų yra skirtingų dydžių: nuo paties mažiausio iki didžiausio. Vibromasažines liemenes ypač mėgsta mažieji pacientai, kuriuos prajuokina ir maloniai kutena lengva vibracija.

Jau kelerius metus klinikoje „TESTAS“ atliekami halokompleksą lankančių pacientų tyrimai: prieš procedūras ir po jų matuojamas iškvepiamo oro srovės greitis. Kaip sakė klinikos kineziterapeutas Vilius Šeputa, šis rodiklis jau po kelių procedūrų padidėja, o baigus 10 seansų ciklą tampa akivaizdus. Gauti tyrimų duomenys leidžia įsitikinti teikiama druskų kambario nauda.

Po apsilankymo druskų kambaryje pasiūloma atsigerti arbatos arba vandens. Kaip pasakojo klinikos „TESTAS“ kineziterapeutas Saulius Lukoševičius, po haloterapijos seansų pacientai džiaugiasi pagerėjusia sveikata ir puikiu poilsiu.

GALERIJA

  • Į druskų kambarį – sveikatos, geros nuotaikos ir grožio
  • Į druskų kambarį – sveikatos, geros nuotaikos ir grožio
  • Į druskų kambarį – sveikatos, geros nuotaikos ir grožio
  • Į druskų kambarį – sveikatos, geros nuotaikos ir grožio
  • Į druskų kambarį – sveikatos, geros nuotaikos ir grožio
Ryčio Laurinavičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

tai didziausia nesamonė

nu ten bakterijų ir sergančiųjų susirinikmas..atein - i visi kosti, serga,...atrodo ,kad sveiki neina..išeini prisikvėpavęas ne tik drusko, bet dar ir visu virusų.atėjai profilaktiškai kad imuninetą stiprint, išeini pasigavęs kvėpavimo takų infekciją....

Antanas.

Labai seniai, pasirišau po nosimi pailgą maišelį užpildęs jūros druska. Žmona puolė skūstis gydytojai: "VYras nusinuodyt nori!". Gydytojas pasitaikė protingas , pasiūlė ir jai tą pačią procedūrą. Tačiau ji pasirinko kelionę į druskos kasyklas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS