Kaip įvairios žuvų rūšys veikia žmogaus organizmą? | KaunoDiena.lt

KAIP ĮVAIRIOS ŽUVŲ RŪŠYS VEIKIA ŽMOGAUS ORGANIZMĄ?

  • 2

Lapkričio 8-ąją Europoje minima Sveikos mitybos diena. Tądien žmonės skatinami kritiškai pažvelgti į savo lėkštes, šaldytuvus ir maisto pirkinių krepšius. Ar tai, ką juose randame, leidžia ne tik numalšinti alkį ar pasmaguriauti, bet ir atneša daugiau sveikatos?

Kalbėdami apie sveiką mitybą specialistai vertina, ar žmogus suvartoja reikiamą kiekį sveikam organizmui būtinų maisto medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių, taip pat vitaminų, skaidulinių, mineralinių ir kitų medžiagų. Deja, mūsų valgomas maistas vis dažniau organizmui tampa ne draugu, o priešu. Specialistai sako, jog sveikesnį maistą pamirštame ir per skubėjimą, nors jis nereikalauja nei daugiau laiko, nei išlaidų.

„Daržovės, vaisiai ir kokybiška žuvis – vienas paprasčiausių būtų valgyti sveikiau. Pastarojo produkto paslaptis daugiausiai slypi žuvų natūraliai pagaminamose omega 3 riebalų rūgštyse. Jų mūsų organizmas pats negamina, todėl omega 3 turime gauti su maistu. Mažai valgydami žuvies, mažai ir šių sveikatai būtinų rūgščių organizmui suteikiame“, – atkreipia dėmesį „Vičiūnų grupės“ produktų vystymo vadovė Vilma Stankevičienė.

Specialistės teigimu, Japonijoje, Šiaurės ir Pietų Europoje, taip pat kitose prie jūros esančių šalių žmonės valgo daugiau žuvies, todėl rečiau serga širdies ir kraujagyslių ligomis, jų stipresnis imunitetas, šie žmonės ilgiau gyvena. Vitaminas D ir omega 3 teigiamai veikia žmogaus emocinę būklę – štai kodėl besimaitinantys pagal Viduržemio jūros dietą dažniausiai tokie laimingi.  Iškalbingas skaičius palyginimui: japonas per metus suvalgo 75 kg žuvies, o mes Lietuvoje – vos 15 kg, tai yra, net 5 kartus mažiau, rašoma pranešime spaudai.

Sveikos mitybos žinovai pataria per savaitę žuvies valgyti bent du kartus po 200 g. Tuomet žmogus gaus pakankamai reikiamų medžiagų, tad ir susimažins riziką susirgti vėžiu, astma, depresija, diabetu, širdies ir kitomis ligomis.

Pasaulyje vartojama tūkstančiai įvairiausių žuvų ir jų produktų. Kuo jos naudingos mūsų organizmui? 

Žuvis

Kuo vertinga

Nauda organizmui

Silkė

omega 3 riebalų rūgštys, vitaminai D ir B12, selenas, oleino rūgštis, baltymai
 

Žuvies riebalai pasisavinami lengvai, jų apykaita kitokia nei gyvulinių riebalų, todėl nereikia baimintis priaugti svorio. Omega 3 gerina kraujo apytaką smegenyse ir visos širdies bei kraujagyslių sistemos veiklą. Selenas mažina riziką susirgti vėžiu, gerina smegenų veiklą ir stiprina kaulus.

 

Skumbrė

omega 3 riebalų rūgštys, fosforas

Skumbrės baltymai organizme absorbuojami beveik tris kartus greičiau, nei jautienos. Antioksidantai prisideda prie laisvųjų radikalų neutralizavimo ir stiprina ląstelių membranas, o fosforas labai naudingas mūsų raumenų sistemai. Su skumbre gaunamos naudingosios medžiagos normalizuoja cukraus kiekį kraujyje, mažina kancerogeninių medžiagų kiekį, gerina imunitetą, užkerta kelią širdies ir kraujagyslių ligoms. Jos taip pat stiprina nervų sistemą bei atmintį.

Lašiša

omega 3 riebalų rūgštys, vitaminai A, B, D, kalis ir selenas

Tai viena sveikiausių žuvų apskritai, ji gerina kraujo apytaką smegenyse ir širdies bei kraujagyslių sistemos veiklą. Mažina riziką susirgti Alzheimerio liga, taip pat depresijos, vėžio riziką, gerina kraujospūdį. Lašišoje esantys vitaminai nepakeičiami organizmui išgaunant energiją ir kovojant su uždegimais, taip pat optimaliai širdies, smegenų ir nervų sistemų veiklai. Kalis padeda kontroliuoti kraujospūdį, sumažina insulto riziką. Selenas gerina kaulų būklę, mažina vėžinių susirgimų riziką.

 

Balta žuvis (menkė, ešerys, jūrinė lydeka)

baltymai, omega 3 riebalų rūgštys, fosforas

Balta žuvis mažina depresijos ir vėžinių susirgimų riziką, gerina kraujospūdį bei arterijų ląstelių būklę. Aukštos kokybės baltymai atlieka statybinę funkciją ir palaiko gerą raumenų bei kaulų būklę. Šioje žuvyje esančios medžiagos reguliuoja cholesterolio, gliukozės lygį kraujyje, saugo nuo širdies-kraujagyslių ligų bei diabeto. Stiprina imunitetą, pratęsia jaunystę ir palaiko gerą nuotaiką.

Produktai iš surimio

baltymai, fosforas, mažai kalorijų, be cholesterolio

 

Surimyje itin gausu baltymų, kurie svarbūs raumenų augimui, stiprina imuninę bei nervų sistemą, gerina plaukų bei odos būklę, padeda palaikyti optimalią kaulų sveikatą, yra puikus energijos šaltinis.

Iš baltos žuvies gaminamas surimis mažai kaloringas, praktiškai neturi cholesterolio, tačiau yra itin baltymingas. Paruoštas vartoti, patogus kelionėje – puikiai tinka aktyviam šiuolaikiškam žmogui.

 

Krevetės

baltymai, selenas, omega 3 riebalų rūgštys, kalcis, vitaminai E, B12, mažai kalorijų

Krevetėse esantis kalcis stiprina kaulus, vitaminas E svarbus odos grožiui ir jaunystei. Vitaminas B12 būtinas smegenų veiklai, baltymai – raumenims, be to, jie padeda greičiau gyti po traumų ar sumušimų. Selenas mažina riziką susirgti vėžiu, gerina smegenų veiklą. Omega 3 riebalų rūgštys reguliuoja cholesterolio bei gliukozės lygį kraujyje, saugo nuo širdies-kraujagyslių ligų bei diabeto, stiprina imunitetą, pratęsia jaunystę ir palaiko gerą nuotaiką.

 

GALERIJA

  • Kaip įvairios žuvų rūšys veikia žmogaus organizmą?
  • Kaip įvairios žuvų rūšys veikia žmogaus organizmą?
Gamintojų nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ji

Pavadinimas straipsnio neatitinka straipsnio tematikos.kaip tokius prileidzia rasyti.arba zioplys arba ne visi namie jam ar jai

Anonimas

kodėl parduotuvėse nėra pirkti šamo o gal tik aš nerandu, jo galima gauti tik turguje ir tai tik file apšaldyta ledu ledo daug o žuvies mažai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS