Kas sukelia daugiau problemų – COVID-19 ar gripas? | KaunoDiena.lt

KAS SUKELIA DAUGIAU PROBLEMŲ – COVID-19 AR GRIPAS?

  • 11

Nuo spalio 5 d. gyventojams sudaroma galimybė vieno vizito metu pasiskiepyti nuo gripo ir nuo COVID-19, praneša LNK.

Šaltasis sezonas dar neskuba, tačiau virusai nesnaudžia ir prie poliklinikos pardavinėjamų grikių ir medaus – nebeužtenka.

„Vakar grįžau traukiniu iš Klaipėdos. Traukinyje jau mačiau keletą žmonių, dėvinčių kaukę, tai suprantu, kad tas nerimas ateina“, – sakė moteris.

Gydymo įstaigos ir medikai situaciją mato geriausiai. Lovos pildosi ir Santaros klinikose.

„Vilniaus universiteto ligoninės infekcinių ligų centre maždaug trečdalis stacionarių lovų yra užimta pacientų, kurie gydomi dėl COVID-19 infekcijos“, – teigė Santaros klinikų infekcinių ligų centro vadovė Ligita Jančorienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Visi pacientai priklauso rizikos grupei. Visose Lietuvos ligoninėse šiuo metu gydomas pusšimtis COVID-19 pacientų, du iš jų – reanimacijoje.

„Pacientų, kuriems dėl COVID-19 infekcijos reikia stacionaro lovų, skaičius auga. Tačiau šiandien kaip tik gavau skambutį, kad skubios pagalbos skyriuje turime ir pirmą gripo atvejį šį rudenį“, – sakė L. Jančorienė.

„Kaip ir visoje Europoje, gripo sezonas prasideda 40-tą metų savaitę. Kitą pirmadienį Lietuvoje prasideda gripo sezonas“, – sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos biuro direktorius Vaidotas Gruodys.

Pavieniai gripo atvejai Lietuvoje fiksuoti dar rugpjūtį. Tad ekspertai sako, kad laukti nebėra ko. Laikas skiepytis ir nuo gripo, ir nuo COVID-19.

„Turime abi vakcinas Lietuvoje, kurios netrukus pasieks gydymo įstaigas“, – kalbėjo Sveikatos apsaugos ministerijos kanclerė Jurgita Grebenkovienė.

„Dabar Lietuvoje turime atnaujintą, adaptuotą vakciną nuo COVID-19. Ji apsaugo nuo šiuo metu cirkuliuojančių viruso atmainų“, – teigė gyvybės mokslų centro profesorė Aurelija Žvirblienė.

„Pastoviai skiepijusi, visą gyvenimą“, – sakė moteris.

„Pasiskiepijau visais COVID-19 skiepais. Rytoj eisiu pas šeimos gydytoją, pasikalbėsime dėl šio sezono“, – kalbėjo mergina.

Anot ekspertų, vyresnio amžiaus žmonėms būtinai reikėtų pasiskiepyti. Jie priklauso rizikos grupei.

„Asmenys virš 65 m., asmenys su lėtinėmis ligomis, asmenys gyvenantys socialinės globos ir slaugos įstaigose bei nėščiosios priklauso rizikos grupei“, – sakė SAM sveikatos stiprinimo skyriaus patarėja Ginreta Megelinskienė.

„Jau yra įrodyta, kad paskiepijant kuo didesnę dalį vyresnių žmonių ir rizikos grupei priklausančių asmenų, galima išvengti iki 60 proc. hospitalizacijos ir mirties atvejų“, – sakė NVSC skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė.

Gripo vakcina rizikos grupėms yra apmokama valstybės, tuo tarpu visi gali nemokamai pasiskiepyti COVID-19 vakcina.

„Gripo vakcina rizikos grupėms yra apmokama valstybės, tuo tarpu visi gali nemokamai pasiskiepyti COVID-19 vakcina“, – sakė G. Megelinskienė.

Koks bus šis sezonas, ar virusas dar gali mutuoti ir pateikti staigmenų, ekspertai negali atsakyti, tačiau žmonės priimtų kaukių dėvėjimą kaip normalų dalyką.

„Kaukė nemaišo“, – sakė senjorė.

„Džiaugiuosi, kad vaikštome su kaukėmis, jaučiamės saugesni“, – kalbėjo mergina.

Anot ministerijos, šiam sezonui įsigyta 200 tūkst. gripo vakcinos dozių ir apie 120 tūkst. atnaujintos COVID-19 vakcinos dozių.

Neišnaudotas vakcinas planuojama atiduoti kitoms valstybėms arba utilizuoti.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

:))))))

Gripo jau trys metus negirdeti

lnk?

Kd ln tik turinį perpaudinami???

Baisiausias virusas mūsų politikieriai. Kiek dar žmonėms knisite protą, persisotinę paršai. Kiek jūs dar traumuosite žmones su savo skiepais, kas nori tegu skiepijasi, tebūna pasirinkimo laisvė ir ne jums spręsti kas turi skiepytis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS