Kokius produktus parduotuvėje išskiria „rakto skylutės“ simbolis? | KaunoDiena.lt

KOKIUS PRODUKTUS PARDUOTUVĖJE IŠSKIRIA „RAKTO SKYLUTĖS“ SIMBOLIS?

  • 6

Vis labiau populiarėjant sveikai gyvensenai, mitybos specialistai primena, kad apie sveikus produktus parduotuvių lentynose praneša specialus „Rakto skylutės“ simbolis.

Šiuo ženklu žymimi maisto produktai ir kitose šalyse: Švedijoje, Danijoje, Norvegijoje, Islandijoje, Makedonijoje. Ką reiškia šis ženklas, kuo skiriasi jis nuo kitų simbolių, kokie produktai gali būti pažymėti „rakto skylute“?

LNK reportaže informacija apie šį ženklą plačiau dalinosi Vilniaus visuomenės sveikatos biuro atstovė Mantvilė  Martuzevičiūtė.

– Ką reiškia žalia rakto skylutė ant maisto produktų?

– Siekiant informuoti gyventojus apie sveikatai palankius produktus, kad juos būtų paprasčiau pastebėti. Tai sutaupo laiko, nereikia skaityti maistinės vertės lentelių, galima tiesiog įsigyti produktą ir žinoti, kad jis palankus sveikatai.

– Žalia rakto skylutė reiškia, kad produkte nėra pridėtinio cukraus, kad yra pilno grūdo, apie ką dar informuoja šis ženklinimas?

– Visi produktai, kurie yra ženklinami rakto skylute, atitinka kriterijus. Atitinka leistiną cukraus, druskos kiekį. Visi tie produktai yra stipriai stebimi, kad atitiktų visus kriterijus. Tai yra įprastiniai produktai, kaip duona, miltai, pieno ir mėsos produktai. Tiesiog jie turi mažiau cukraus, mažiau druskos, neturi transriebalų, saldiklių.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

– Kam prireikė dar vieno papildomo ženklo? Juk jau yra įvairiausių: bio, eko.

– Visi kiti žymėjimai nenusako produkto palankumo sveikatai, galbūt nusako jo auginimo būdą. Vienintelė „rakto skylutė“ parodo produktus, kurie yra palankūs sveikatai. Parduotuvėje tai mums sutaupo laiko.

– Ar šiuo ženklu žymimi tik lietuviški produktai, ar ir užsienio produkcija?

– Būtent šis ženklas yra sukurtas Švedijos, tai jis į Lietuvą atkeliavo 2014m. Bet jis jau galioja nuo 1989m.

– Ar yra vykdoma kontrolė? Tarkime, gamintojas pradėjo atmestinai žiūrėti į savo produktą, nebesilaiko tų reikalavimų.

– Yra kontrolė. Mes ir patys stebime. Netgi rekomenduojame įmonėms pasitvarkyti savo maisto produktų maistinę vertę, kad ji atitiktų reikalavimus. O jeigu jau nebeatitinka, irgi būna kontrolė.

– Taip pažymėti produktai yra galbūt brangesni. Ar tai reiškia, kad norint gauti šį žymėjimą, reikia įdėti daugiau pastangų, dirbti kokybiškiau, kas kilsteli kainą?

– Kažkiek produktų yra brangesni, bet ne visi. Tačiau akcentuočiau, kad tokie produktai yra žymiai maistingesni, išliekame sotesni jų pavalgę, jie daug naudingesni sveikatai.

– Ar visuomenė eina tuo sveikesniu keliu, ar vis dėlto egzistuoja tam tikros mados: žaliavalgystė, be glitimo, be laktozės?

– Žinoma, tos mados turi įtakos. Vienu sezonu vieni dalykai aktualiau, kitu sezonu kiti. Bet iš esmės, žmonės rūpinasi savo sveikata.

„Rakto skylute“ paženklintų maisto produktų sąrašą  Lietuvos rinkoje rasite ČIA.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

ioljgkhuū9

O kaip su špygos simboliu? Reikėtų uždėti šalia skylučių, nes jos ir reiškia špygą - skylė reiškia nieką, panašiai kaip barankos skylė. Ir visi tie ekologiškumai tėra špyga netaukuota, nė nemanau rinktis tuos špyginius produktus, ir esu sveikas kiek gali būti sveikas žmogus, ne kaip daugelis jaunų, nuolat besilankančių pas gydytojus bei geriančius visokį farmacinį brudą

cielka

tai visi produktai be tos skylutės yra nuodai

SCIPAKAS.KAU.

Manau vel eiline apknisimo operacija kad populereja kur kaimieciai is turgu dingo mociutes uz turgu neturi kaip susimoketi nes godus burzujai neliais prekiauti o pirma reikalaus uzmoket uz turgu nereale kaina o kas prekiauja to viskas atvezta PL lenku nitratobomba.ekologija buvo savo darzas ir bus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS