Kur dėti ligonį, kuriam taikomas tik palaikomasis gydymas? | KaunoDiena.lt

KUR DĖTI LIGONĮ, KURIAM TAIKOMAS TIK PALAIKOMASIS GYDYMAS?

Vyresnio amžiaus sunkus ligonis, kuriam gali būti taikomas tik palaikomasis gydymas ir slauga, išrašomas iš ligoninės. Namuose jo slaugyti nėra kaip, o vietos slaugos namuose nėra. Su tokia situacija yra susidūręs ne vienas. Kokią pagalbą tokiu atveju galima gauti?

Liepia vežtis namo

Kaunietė Marija pasakojo atsidūrusi nepavydėtinoje situacijoje. "Po insulto mano 87 metų nesąmoningas iš lovos nebepasikeliantis tėtis guli tretinio lygio paslaugas teikiančioje ligoninėje. Gydytojai pasakė, kad toliau jis čia negali būti gydomas, kad jam jau gali būti skiriamas tik palaikomasis gydymas, ir liepia mums jį vežtis namo arba į slaugos namus. Kiek skambinome į slaugos įstaigas, laisvų vietų jose nėra. Namuose neturime sąlygų rūpintis tėčiu. Nejaugi, jei nepasiimsime tėčio iš ligoninės, jis atsidurs tiesiog gatvėje?" – klausė sutrikusi moteris.

Ji teigė girdėjusi, kad tokiu atveju, prieš išrašant pacientą, ligoninės socialiniai darbuotojai patys privalo surasti jam slaugos namus. Ar ligoninė iš tiesų turi prievolę tokiam pacientui surasti slaugos ir globos įstaigą? Situaciją paprašėme pakomentuoti Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) atstovų.

SAM Spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis paaiškino, kad palaikomojo gydymo ir slaugos paslauga yra stacionarinė asmens sveikatos priežiūros paslauga, kuri turi būti teikiama bet kurio amžiaus žmonėms, sergantiems lėtinėmis ligomis, neįgaliesiems ir kitiems pacientams, kai yra aiški ligos diagnozė ir nereikalingas aktyvus gydymas bei kontraindikuotina medicininė reabilitacija. "Vadinasi, kad gydytojas rašo siuntimą šiai paslaugai, kai pacientui yra atlikti visi tyrimai, išnaudotos visos aktyviojo gydymo galimybės, tačiau paciento būklė išlieka sunki ir reikalaujanti nuolatinių sveikatos priežiūros intervencijų. Siuntimą palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugai gali rašyti tiek asmenį gydantis gydytojas, tiek asmens šeimos gydytojas. Rašydamas siuntimą gydytojas turi nurodyti tris įstaigas, kuriose asmeniui gali būti suteiktos jam reikalingos paslaugos", – aiškino J.Gališanskis.

Kada organizuoja pervežimą

Kiek skambinome į slaugos įstaigas, laisvų vietų jose nėra. Nejaugi, jei nepasiimsime tėčio iš ligoninės, jis atsidurs tiesiog gatvėje?

Pasak ministerijos atstovo, tais atvejais, kai gydantis gydytojas, įvertinęs paciento būklę, nusprendžia, kad palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugų reikia nedelsiant, jis apie tai informuoja palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugas teikiančią asmens sveikatos priežiūros įstaigą ir organizuojamas paciento pervežimas iš vienos įstaigos į kitą.

SAM atstovas informavo, kad aktyviojo gydymo stacionare pacientą gydantis gydytojas, įvertinęs paciento sveikatos būklę, gali rekomenduoti ir ambulatorines slaugos paslaugas namuose.

"Atkreipiame dėmesį, kad slaugos stacionaras nevienintelis būdas užtikrinti pacientui reikalingas asmens sveikatos priežiūros paslaugas. Lietuvos savivaldybėse sparčiai vystomos ambulatorinės slaugos paslaugos – tai asmens sveikatos priežiūros paslaugos, kurias sveikatos priežiūros specialistų komanda (slaugytojas, slaugytojo padėjėjas, kineziterapeutas) teikia paciento namuose. Šių paslaugų tikslas yra sudaryti sąlygas asmeniui kuo ilgiau savarankiškai gyventi bendruomenėje, užtikrinant atitinkančių sveikatos būklę sveikatos priežiūros ir socialinių paslaugų integruotą teikimą, siekiant išsaugoti asmens savarankiškumą, apsaugoti nuo ligos paūmėjimo ar esamų simptomų progresavimo, atsižvelgiant į asmens ir jo šeimos poreikius bei asmens ir jo šeimos, valstybės galimybes", – tvirtino ministerijos specialistas.

Siūlo paslaugas į namus

SADM Komunikacijos skyrius teigė, kad ministerijos atstovai pagal kompetenciją negali komentuoti ligoninės tvarkos. "Manome, kad ligoninės darbuotojai turėtų spręsti, ar žmogus gali būti slaugomas, prižiūrimas namuose, ar ne. Jei ne, turėtų tarpininkauti dėl socialinių ar (ir) slaugos paslaugų asmeniui", – rašoma SADM Komunikacijos skyriaus atsiųstame atsakyme.

Jame taip pat teigiama, kad, pagal šios ministerijos teisės aktus, asmuo, rengiamas paleisti iš sveikatos priežiūros įstaigos, norėdamas gauti savivaldybės finansuojamas socialines paslaugas, gali kreiptis į šių įstaigų socialinius darbuotojus. Dėl šių paslaugų į savivaldybę gali kreiptis ir asmens artimieji. Rašoma, kad socialiniai darbuotojai "atliks asmens socialinių paslaugų poreikio vertinimą ir asmens prašymą bei socialinių paslaugų poreikio vertinimo rezultatus pateiks asmens gyvenamosios vietos savivaldybei, kuri priims sprendimą dėl socialinių paslaugų skyrimo asmeniui".

Šios ministerijos atstovai pabrėžė, kad artimiesiems prižiūrint asmenį namuose, jam gali būti teikiamos socialinės ar (ir) slaugos paslaugos į namus. "Norint gauti savivaldybės iš dalies finansuojamas socialines paslaugas į namus ar įstaigoje, reikėtų kreiptis į gyvenamosios vietos savivaldybę (seniūniją ar kitą savivaldybės įgaliotą įstaigą) ir užpildyti prašymą. Pagal asmens individualius poreikius, asmeniui gali būti skirta socialinė globa ar integrali pagalba (socialinė globa ir slauga) asmens namuose (iki dešimties valandų per parą), dienos socialinė globa dienos centre. Taip pat iki šešių mėnesių per metus gali būti teikiama trumpalaikė socialinė globa stacionariose socialinės globos įstaigoje. Kai minėtų socialinių paslaugų asmeniui nepakanka, skiriama ilgalaikė socialinė globa įstaigoje. Kriziniais atvejais ar norint gauti savo lėšomis apmokamas socialines paslaugas, galima kreiptis tiesiai į socialines paslaugas teikiančią įstaigą", – teigiama SADM atsiųstuose atsakymuose.

Juose taip pat rašoma, kad dėl asmens sveikatos priežiūros paslaugų į namus asmuo (jo artimieji) turi kreiptis į asmens šeimos gydytoją.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

pensininkė

reikia eutanazijos įstatymo, ir nereikės nei ligonio nei artimųjų kankinti, manau nei vienas ligonis nenori metų metais gulėti lovoje beveik be gyvybės ženklų ir kankintis

Birute

Pati turiu garbaus amžiaus mama, kuriai reikalinga priežiūra. Jei būčiau išėjus į pensija 55 metų, tai problemų nebūtų.

Tai

Garliavos slaugos ligoninėj kuri priklauso Kaunui guli pilną sveikų bobų kurios net ne iš Kauno iš Vilniaus net susikombinavo vietą, nuvažiuokit pakratykit šitą įstaigą greit vietų atsiras ligoniams. Sveikos senės gali namie valgyt už savo pinigus ir maudytis , ir neužimt ligonių vietos, kuriems iš tikro reikia pagalbos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS