Ledai – ne tik gomuriui pamaloninti | KaunoDiena.lt

LEDAI – NE TIK GOMURIUI PAMALONINTI

Vaisiniai grietininiai, su riešutais, šokoladu, pabarstukais, sirupu... Ledų tokia įvairovė, kad visos vasaros nepakaktų išragauti. Tiesa, persistengti kai kuriais atvejais nereikėtų. Tačiau pakanka įrodymų, kad ledus valgyti – naudinga sveikatai.

Tėvynė – Kinija?

Nėra tiksliai žinoma, kas iš tikrųjų išrado valgomuosius ledus. Pirmą kartą pieniški ir grietininiai ledai minimi maždaug antrame trečiame amžiuje prieš mūsų erą Kinijos istoriniuose šaltiniuose. Pieno produktų šaldymo būdai tais laikais buvo laikomi valstybine paslaptimi ir už jų atskleidimą grėsė net mirties bausmė.

Tačiau esama ir senesnės legendos, kuri byloja, kad Romos imperatorius Neronas siųsdavo savo vergus į kalnus parnešti sniego ir ledukų. Šiuos jis liepdavęs sumaišyti su vaisių desertu. Ir tik vėliau Karalius Tangas Kinijoje išrado ledų ir pieno mišinį, dabar vadinamą kokteiliu.

Į ledus panašius desertus europiečiai „parsivežė“ iš Kinijos. Jie buvo prieinami tik kilmingiesiems. Italų aristokratai svečius vaišindavo iš sniego ir vaisių sulčių pagamintu desertu. Deja, užšaldyti mišinio su pienu europiečiams nesisekė dar ilgai. Šią paslaptį pavyko atskleisti tik Venecijos keliautojui Markui Polui. Šis XIII amžiaus pabaigoje iš Kinijos atvežė šerbeto šaldymo receptą. Tad nieko keisto, kad europietiškąja ledų gimtine laikoma Italija. Šio skanėsto gamybos paslaptį italai saugojo net tris šimtus metų.

Vėliau ledai paplito Prancūzijoje, Ispanijoje ir Anglijoje. Beveik visos šalys ledų receptus laikė paslaptyje. O JAV pasiekė tik aštuonioliktame amžiuje. Štai čia ir prasidėjo ledų gamybos technologijų plėtra. Sukurtas pirmasis ledų šaldiklis, įkurta pirmoji ledų gamykla.

Receptų įvairovė

Šiandien ledų rūšių su įvairiausiai pagardais yra daugybė. Tam tikri receptai, be abejonės, turi gilias tradicijas.

Štai italai pradėjo gaminti ledus su riešutais, vaisiais, sausainiais ir likeriu. Plombyras, arba paprasčiausi grietininiai ledai, pradėti gaminti Prancūzijoje. Jų pavadinimas ne kilęs iš Plombieres-les-Bains miesto pavadinimo. Eskimo ledų tėvynė – JAV Ajovos valstija. Būtent čia Kristian Nelson sugalvojo, kad ledus galima padengti šokoladiniu glaistu. Šis naujas puikus skanėstas buvo pavadintas „Eskimo tortu“. O po ketverių metų tas pats žmogus užpatentavo ledų ant pagaliuko gamybos aparatą.

Savą istoriją turi net vaflinis ledų indelis. Pasirodo, jis buvo sukurtas taupumo sumetimais. 1903 metais vaflinį indelį ledams užpatentavo italas Marčionis. Mat pardavinėjant paties gaminamus ledus, nuolat kildavo rūpesčių dėl sudaužytų arba pavogtų ledų indelių. Vyriškis sugalvojo, kaip sumažinti sąnaudas, ir ledus ėmė pardavinėti vafliniuose indeliuose.

Nauda sveikatai

Be to, kad ledai puikiai atgaivina karštą vasaros dieną, mokslininkai yra atlikę ne vieną tyrimą, kuris įrodo ir kitokią ledų naudą sveikatai. Pavyzdžiui, nustatyta, kad valgant ledus organizme paskatinama serotonino gamyba. O tai padeda įveikti stresą ir depresiją, sumažina įtampą. Prieš šešerius metus Harvardo mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad reguliarus pieniškų ledų valgymas net ketvirtadaliu didina moterų vaisingumą. Todėl dauguma vaisingumo klinikų pacientėms, trokštančioms susilaukti vaikų, rekomenduoja kiekvieną dieną suvalgyti po vieną porciją ledų.

Tačiau bet kokiu atveju reikėtų įsidėmėti, kad ledai ne visais atvejais yra nekaltas skanėstas. Juk maistinėmis savybėmis jie vertinami kaip pieno produktas. Naudinga tai, kad juose yra nemažai baltymų, kalcio, magnio, fosforo ir riebaluose tirpių vitaminų – A, D ir E. Žinia, kad vitamino D itin trūksta daugeliui gyvenančių šiauriau, tad ledai – puikus pasirinkimas. Be to, grietininiuose leduose bei plombyre yra nemažai pieno riebalų. Tačiau pieno riebaluose vyrauja sočiosios riebalų rūgštys, kurių per dideli kiekiai maiste nerekomenduojami vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems problemų dėl širdies ir kraujagyslių ligų. Tokiems žmonėms vertėtų rinktis vaisinius ledus arba šerbetą.

Įdomus faktas

Kas penktas ledų valgytojas pasidalina šiuo gardumynu su savo šunimi ar kate.

Receptas: Grietinėlės ledai su uogomis

Reikės:

900 ml plakamosios 36 proc. riebumo grietinėlės,

200 g indelio kondenstuoto saldinto pieno,

1 saujos braškių, mėlynių ar aviečių.

Grietinėlę išplakite iki standumo ir į ją, pildami plona srovele, atsargiai įmaišykite kondensuotą pieną, kad pasiskirstytų tolygiai. Taip pat atsargiai įmaišykite uogas. Masę sudėkite į šaldymui skirtus indelius, kiškite į šaldiklį ir po dviejų trijų valandų galėsite mėgautis ledais. Skanaus!

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS