Ligoninė neriasi iš kailio, kad pritrauktų kuo daugiau gimdyvių: štai, ką siūlo | KaunoDiena.lt

LIGONINĖ NERIASI IŠ KAILIO, KAD PRITRAUKTŲ KUO DAUGIAU GIMDYVIŲ: ŠTAI, KĄ SIŪLO

  • 4

Jonavos ligoninė vėl pagerino savo pačios rekordus. Pernai gimė 481 kūdikis. Tai dvidešimčia procentų daugiau nei užpernai, nors jau ir tada ligoninė džiaugėsi rekordu. Kad pritrauktų daugiau moterų gimdyti Jonavoje, pirmieji Lietuvoje gimdykloje įsirengė šviesų terapiją. Gimdančios moterys atsiduria tarsi sanatorijoje.

Jonavietė Asta antrąjį vaikelį pasirinko gimdyti Jonavos ligoninėje, tačiau jos patirtis šį kartą bus visai kitokia. Moteris apžiūrima gydytojo ir po kelių akimirkų pradedama spalvų terapija, kitaip – chromoterapija.

„Labai raminančiai, ne pirmą dieną guliu, galvoju, kas čia nutiko. Visiškai atėjau kaip į nežinomą vietą, spalvos žiauriai geras dalykas“, – sakė gimdyvė Asta Mockienė.

Jonavos ligoninė pirmoji Lietuvoje pradėjo taikyti užsienyje jau gana populiarų metodą, kai prieš gimdymą ar gimdymo metu moterys patiria tarsi spalvų meditaciją, taip sumažinamas ir stresas, ir net skausmas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Įrodinėjama, kad mėlyna veikia raminančiai, slopina stresą, raudona naudojama aktyvacijai, galima naudoti, kai siekiama sutelkti gimdyvę, geltona spalva skirta psichologijai, streso malšinimui“, – aiškino reabilitacijos gydytoja Brigita Sarkanaitė.

Gimdyklose skamba ir muzika, juntami raminantys kvapai. Spalvų terapija taikoma ir vietoj vaistų.

„Kenčiant sąrėmius skausmus naudojame šviesų terapija, kad numalšintume tą gimdymo skausmą, ypač toms, kurioms negalima taikyti medikamentinio nuskausminimo“, – teigė Akušerijos-ginekologijos skyriaus vedėja Indrė Grušaitė-Vanagienė.

Ligoninė neriasi iš kailio siūlydama kuo daugiau paslaugų, kad Jonavoje gimdyvių daugėtų ir pasiektų naują ministerijos iškeltą kartelę – nuo kitų metų skyrius turės priimti 600 gimdymų per metus arba bus uždarytas.

„Apskrityje gimdymo paslaugas teiks ligoninė, kurioje didžiausias gimdymų skaičius, jeigu dvi ligoninės, vienoj daugiau, ta ligoninė galės teikti paslaugas“, – pasakojo Specializuotos sveikatos priežiūros skyriaus vedėja Inga Cechanovičienė.

Jonavoje kasmet gimdymų daugėja maždaug 20 procentų. Pernai pasiektas 15 metų rekordas – gimė 481 kūdikis. Ligoninės direktorius sako, kad nauja gimdymų kartelė nelogiška.

„Aklas skaičius, niekuo nepagrįstas, politinis skaičius, vedantis prie gyventojų paslaugų netekimo, prieinamumo mažėjimo, žalos“, – įsitikinęs Jonavos ligoninės direktorius Gediminas Ramanauskas.

Ligoninė, kuri į akušerijos skyrių investavusi ne vieną tūkstantį eurų ir viską atnaujinusi gali būti priversta jį uždaryti.

Aklas skaičius, niekuo nepagrįstas, politinis skaičius, vedantis prie gyventojų paslaugų netekimo, prieinamumo mažėjimo, žalos.

„Atnaujintos palatos, su kondicionieriais, šaldytuvais, su kavinukais, žmogus ateina kaip į 3 žvaigždučių viešbutį“, – sakė G. Ramanauskas.

Sveikatos apsaugos ministerija sako, kad padvigubinus gimdymų ribą siekiama kokybiškesnių paslaugų.

„Siekį suformuoti efektyvų tinklą, kad paslaugos būtų saugios ir kokybiškos, kad ligoninė teiktų daugiaprofilines paslaugas“, – teigė I. Cechanovičienė.

Jonavoje gimdymai skatinami ir piniginėmis išmokomis, kurios kasmet auga.

„Praeitais metais buvo 157 eurai, smulkmena, skatiname plukdyti kūdikį, baseinas Jonavoje“, – kalbėjo Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius.

Visgi meras sako, kad net ir pasitelkus visas gimdyvių viliojimo priemones, ministerijos įvesti skaičiai per dideli, tikimasi stebuklo, kad naujas reikalavimas neįsigaliotų.

„Rinkimai bus rudenį, tikimės, kad nauja valdžia peržiūrės ankstesnės sprendimus, peržiūrės 600 kartelę ir ją pažemins“, – vylėsi M. Sinkevičius.

Pagal dabartinius skaičius, nuo kito sausio Damoklo kardas pakibtų virš 7 šalies ligoninių gimdymo skyrių. Pernai šalyje gimė 19 tūkst. kūdikių 15-oje ligoninių. Prieš dešimtmetį Lietuvoje gimdavo kasmet apie 30 tūkst. vaikų.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Mociute

Jau gimdymo skyriuos kaip varmai laukia kysiu. Kaip niekur. Kankina vargses moteris, koneveikia kaip tik gali.... Neduk die ten pakliut, ko tik neisgirsi....

Arela

Viskas puiku. Tačiau mūsų SM neturi proto, jeigu Jonavoj nebus priimta 600 vaikučių skyrių uždarys. Gal geriau Sveikatos ministerijoje 50 % sumažinti klerkų skaičių. Idėja jums pone Dulky.

patarimas ligoninės darbuotojoms

vaikščioja nepagautas seksualinis maniakas, kodėl jums nepasinaudoti jo paslaugomis
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS