„Moderna“ vakcina gali tapti antrąja JAV, kuria būtų skiepijami vaikai nuo 12 metų | KaunoDiena.lt

„MODERNA“ VAKCINA GALI TAPTI ANTRĄJA JAV, KURIA BŪTŲ SKIEPIJAMI VAIKAI NUO 12 METŲ

Farmacijos bendrovė „Moderna“ antradienį paskelbė, kad jos sukurta vakcina nuo COVID-19 veiksmingai apsaugo vaikus nuo 12 metų, todėl ši vakcina gali tapti antrąją Jungtinėse Amerikos Valstijose, kuria būtų skiepijami asmenys nuo 12 metų.

Kadangi pagaminamų vakcinų kiekis vis dar yra nepakankamas, dauguma su pandemija kovojančių pasaulio valstybių pirmiausiai renkasi paskiepyti suaugusiuosius. Tačiau JAV ir Kanada jau anksčiau šį mėnesį leido „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcinomis skiepyti ir vaikus nuo 12 metų.

Nors vaikai sunkia COVID-19 forma suserga gerokai rečiau nei suaugusieji, jiems nustatoma maždaug 14 proc. visų šalyje patvirtinamų užsikrėtimo koronavirusu atvejų. Amerikos pediatrų akademijos paskelbti duomenys rodo, kad Jungtinėse Amerikos Valstijose nuo COVID-19 mirė mažiausiai 316 vaikų.

„Moderna“ pranešė anksčiau šį mėnesį pateikusi reikiamus duomenis apie atliktus klinikinius bandymus su paaugliais JAV Maisto ir vaistų administracijai (FDA) ir kitoms pasaulinėms reguliavimo tarnyboms.

Pirmieji klinikiniai bandymai parodė, kad ši vakcina paaugliams užtikrina tokį patį atsparumą koronavirusui, kaip ir suaugusiesiems, sukelia tokius pačius šalutinius poveikius, įskaitant rankų ir galvos skausmus, nuovargį.

Farmacijos bendrovė atliko bandymus su 12–17 metų paaugliais. Iš viso tyrime dalyvavo daugiau  nei 3700 paauglių. Pirmieji klinikiniai bandymai parodė, kad ši vakcina paaugliams užtikrina tokį patį atsparumą koronavirusui, kaip ir suaugusiesiems, sukelia tokius pačius šalutinius poveikius, įskaitant rankų ir galvos skausmus, nuovargį.

Tarp asmenų, paskiepytų dviem „Moderna“ vakcinos dozėmis, užsikrėtimo COVID-19 atvejų nustatyta nebuvo. Placebo gavusioje grupėje užfiksuoti keturi susirgimo atvejai. Kompanija pranešė, kad praėjus dviems savaitėms po pirmosios skiepo dozės vakcinos veiksmingumas siekė 93 procentus.

Vos tik FDA išdavė atitinkamą leidimą, siekdama vakcinuoti kuo daugiau mokinių iki kitų mokslo metų pradžios, Jungtinėse Amerikos Valstijose, kur vakcinų tiekimas yra pakankamas, paaugliai nuo 12 metų suskubo skiepytis „Pfizer“ vakcina.

Bendrovės „Pfizer“ ir „Moderna“ pradėjo klinikinius bandymus ir su dar jaunesniais – nuo šešių mėnesių iki vienuolikos metų amžiaus – vaikais. Šie bandymai yra sudėtingesni. Paaugliai gauna tokias pačias preparato dozes kaip ir suaugusieji, tačiau mokslininkai tiria mažesnių vakcinos dozių veiksmingumą jaunesniems vaikams. Ekspertai tikisi, kad daugiau tyrimų rezultatų bus paskelbta rudenį.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nesąmone

Viršuje rašot kad Moderna užteršta,čia rašot,kad Moderna galima skepiti vaikus...Kur logika???

SUSIJUSIOS NAUJIENOS