Naudingas - tik reguliarus sportavimas | KaunoDiena.lt

NAUDINGAS - TIK REGULIARUS SPORTAVIMAS

"Blogai, jeigu žmogus pasportuoja, po to 2-3 savaites padaro pertrauką. Geriau jau visai nesportuotų", - teigė patyręs sporto medikas E.Švedas.

Lietuvos sporto medicinos centro vyriausiasis gydytojas Edmundas Švedas nereguliariai sportuojantiems mėgėjams pataria apsispręsti, nes kitaip jie gali pakenkti savo sveikatai.

. "Tie, kurie sportuoja sau, dažnai daro daug klaidų. Imasi sportuoti, po to tam neranda pinigų ar laiko ir nuo to tik kenčia sveikata.  Blogai, jeigu žmogus pasportuoja, po to 2-3 savaites padaro pertrauką ir po to vėl sportuoja. Geriau jau visai nesportuotų. Reikia sportuoti reguliariai. Tie, kurie negali to, galėtų visai nesportuot. Geriau tiesiog eiti pasivaikščioti", - kalbėjo E. Švedas.

Gydytojas paaiškino, kam nereguliarūs fiziniai krūviai kenkia: "Ir širdelė, ir raumenys, ir visas organizmas gauna krūvį ir netrukus jo nelieka. O po kiek laiko - vėl viskas pasikartoja. Tai organizmo alinimas."

E. Švedo žodžiai vargu ar patiktų ir įvairių krepšinio ar futbolo mėgėjų lygų žaidėjams, kurie dažniausia nesitreniruoja, o tik kartą per savaitę sužaidžia rungtynes.

"Gal tas ir nėra labai blogai, bet aš nesuprantu, kaip nesitreniravę gali žaisti. Nė kiek nesiruošus rungtynėms. Nesuprantu. Juk rungtynės - dar ir tam tikras stresas organizmui. Tai nėra pabėgiojimas. Čia ir susijaudinimas, ir komandos draugas tau gali negražių žodžių pasakyt, jei nepataikei ar ką ne taip padarei. Spaudimas nuo to kyla. Negalima nieko nedaryti, tik šeštadienį išeiti ir pažaisti. Tam reikia bent jau mankštintis kitomis dienomis", - kalbėjo sporto gydytojas.

Medikas nenusileido ir išgirdęs, kad taip sportuoja labai nemažai žmonių.

"Žinau, kad daugelis tai daro, bet po to ir sužinai - tas kojas pakratė, kitas. Nėra taip, kad tu sumokėsi klubui pinigus ir sportuosi kaip norėsi ir kada norėsi. Organizmas pareikalaus, kad tam dirbtų ir smegenys", - griežtai kalbėjo E. Švedas.

Paklaustas, ką pabėgiojus lauke, ar apsilankius sporto klube reikėtų daryti po treniruotės, gydytojas pirmiausia sukritikavo kai kurių žmonių pomėgį įkarštį nuplaut šaltu vandeniu: "Ne, tik ne šaltas dušas. Reikalingas šiltas dušas. Įsivaizduokite - jūsų raumenys įkaitę, o jūs juos - į šaltą vandenį... Gali būti rimtas uždegimas. O jau po kurio laiko gali eiti į pirtį ar lįsti į eketę. Bet iš karto po treniruotės būtinai reikalinga išsimaudyti po šiltu dušu."

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS