Netaisyklingos laikysenos priešas – azartiškas judėjimas | KaunoDiena.lt

NETAISYKLINGOS LAIKYSENOS PRIEŠAS – AZARTIŠKAS JUDĖJIMAS

Praėjusią savaitę minėta Pasaulinė stuburo diena. Centrinę mūsų kūno ašį gali deformuoti netaisyklinga laikysena. Šia problema reikia susirūpinti jau vaikystėje – netaisyklinga laikysena ypač išryškėja pradėjus lankyti mokyklą. Kokių klaidų būtina nedaryti?

Kasdien judėti bent valandą

Specialistai primena, kad netaisyklinga laikysena nėra liga. Tam tikrais brendimo tarpsniais tai yra visiškai normalus dalykas, jei nėra fiksuoto stuburo iškrypimo požymių. Normaliai besivystantis vaikas vėliau išsitiesia.

Tačiau netaisyklinga laikysena ne tik mažina pasitikėjimą savimi, bet ir apkrauna organizmą, gali atsirasti nemalonių pojūčių, sumažėti darbingumas. Be to, ji gali paskatinti stuburo iškrypimo (skoliozės) progresavimą, kai ši liga jau būna prasidėjusi.

Todėl tėvai turėtų atidžiai stebėti atžalų laikyseną, kurią įmanoma pagerinti laikantis elementarių dalykų – būtina taisyklingai sėdėti ir pakankamai judėti.

„Mokyklinio amžiaus vaikai dabar daug laiko praleidžia sėdėdami, būna per mažai fiziškai aktyvūs. Ilgai netaisyklingai sėdint labai apkraunamas stuburas. Situaciją dar labiau pablogina nuo mažo fizinio aktyvumo nusilpę nugaros ir kiti raumenys“, – pastebėjo sporto medicinos gydytojas, pasaulio kiokušin karatė vicečempionas ir patyręs treneris dr. Gediminas Tankevičius.

Pasak jo, stuburui galima pakenkti ir tuomet, kai mažai judantis vaikas retkarčiais staiga gauna intensyvų fizinį krūvį. Normaliai besivystantiems paaugliams per parą reikėtų bent valandos vidutinio intensyvumo fizinio krūvio. Tai gali būti kasdienis pasivaikščiojimas, pabėgiojimas, įvairūs sportiniai žaidimai, plaukimas, rytų kovos menų ir kt. Vaikų fizinį aktyvumą turi sudaryti ir raumenų jėgos, ištvermės, lankstumo, judesių koordinacijos ir pusiausvyros, su atatrankos elementais (šuoliukai) pratimai.

Mankštos paauglių nesudomina 

Svarbiausia, kad vaikui skiriamas fizinis krūvis būtų subalansuotas, dirbtų dauguma raumenų grupių, jos būtų proporcingai ir simetriškai apkrautos.

„Pavyzdžiui, atkreipkime dėmesį, kad vaikas atsispaudimus ar prisitraukimus atliktų nepersikreipęs. Kitu atveju vienos pusės raumenų grupės formuojasi, o kitos silpsta. Gerai laikysenai rizikos veiksniu gali tapti kai kurių sporto šakų (teniso, tinklinio) treniruotės, kai daugiau dirbama su viena ranka – tuomet apkrova nėra simetriška“, – aiškino sporto medicinos gydytojas.

Jis priminė, kad vaikams ir paaugliams mankštos yra nuobodžios. Todėl tėvai turėtų pagalvoti, kaip atžalą sudominti fizine veikla, padėti atrasti mėgstamas sportines treniruotes. Reikia, kad vaikas ne tik sportuotų, bet ir jaustų azartą, malonumą.

„Labai svarbu nepulti į kitą kraštutinumą – per didelį fizinį krūvį. Kartais paaugliai svajoja tapti garsiais krepšininkais ir uždirbti milijonus, kai kurie tėvai ir treneriai iš vaiko nori maksimalaus rezultato, bet užmiršta kūno sveikatą. Skausmą sukelianti fizinė veikla žaloja, iškreipia raidą. Treniruojantis reikia laikytis aukso vidurio“, – patarė G. Tankevičius.

Verta žinoti

Netaisyklinga laikysena stebima pirmuoju stuburo augimo pagreitėjimo periodu (mergaitėms – 4–6 m., berniukams – 6–8 m.) bei paauglystėje (mergaitėms – 12–14 m. ir berniukams – 14–16 m.).

Tinkama sėdėsena yra pagrįsta keturių atramos taškų taisykle – abi kojos ant žemės, o rankomis remiamasi į stalą.

Įtarus stuburo iškrypimą reikia konsultuotis su specialistais. Brendimo metu skoliozė gali smarkiai progresuoti. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS