NVSC atstovė: mums reikia išmokti gyventi kartu su erkėmis | KaunoDiena.lt

NVSC ATSTOVĖ: MUMS REIKIA IŠMOKTI GYVENTI KARTU SU ERKĖMIS

  • 13

Kasmet erkiniu encefalitu Lietuvoje suserga beveik 500 žmonių. Tai sunki, ilgalaikes pasekmes paliekanti liga, kuri gali baigtis ir mirtimi. Skiepai, kurie yra efektyviausia priemonė nuo erkinio encefalito, yra mokami, bet nuo rugsėjo 50–55 metų amžiaus žmonės bus skiepijami nemokamai.

Plačiau šią temą komentavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovė Milda Žigutienė.

– Kodėl parinkta tik ši amžiaus grupė?

– Visų pirma, vakcina remiasi į finansus. Tai buvo ekspertų pasiūlymas, į kurį atsižvelgta. Vienas iš argumentų tai, kad šioje grupėje – didžiausias sergamumas. Tai – darbingo amžiaus žmonės. Bet turim vilčių, kad galbūt tai plėsis, nes visi serga vienodai, bet vyresni serga sunkiau. 

– Kiek kainuoja vakcina? Ar brangu bus paskiepyti visą šią amžiaus grupę?

– Lygiuojamės į 30 eurų. Per metus vienam asmeniui – trys dozės, tai apie 100 eurų.

– Ar nemanote, kad likusieji atsisako skiepytis, nes vakcina gan brangi? 

– Yra įvairiausių nuomonių. Vieni tiesiog žiūri skeptiškai į vakcinas, bet kiti atsisako būtent dėl finansinės naštos šeimai. Jeigu šeima yra iš keturių asmenų, tai atitinkamai išsidėsto į kelis metus arba pirma paskiepijami vaikai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kas būtų sėkmės rodiklis, paskiepijus šią amžiaus grupę?

– Lietuvoje visi turi būti pasiskiepiję nuo erkinio encefalito, todėl, kad jau kelis metus iš eilės registruojamas didžiausias sergamumo rodiklis Europoje. Sėkmės rodiklis būtų, jeigu pasiskiepytų iki 70 proc. Lietuvos gyventojų, nes tai atsilieptų bendrai Lietuvos situacijai.

Lietuva – žalias kraštas. Čia joms puikios sąlygos. Žinome, kad erkės mėgsta žalią teritoriją, miškingą ar apsodintą želdiniais.

– Kodėl Lietuvoje tiek daug erkių?

– Lietuva – žalias kraštas. Čia joms puikios sąlygos. Žinome, kad erkės mėgsta žalią teritoriją, miškingą ar apsodintą želdiniais. Pas mus – 30 proc. tokios teritorijos. Kitas dalykas – erkėms reikia prasimaitinti, jos labai neišrankios, tinka visų šiltakraujų gyvūnų kraujas, pradedant nuo smulkių graužikų, paukščių, pabaigiant briedžiais. Paukščiai dar išnešioja erkes po teritoriją.

– Ar teisūs žmonės, kurie sako, kad anksčiau erkių nebūdavo tiek daug? 

– Erkė – vienas iš seniausių gyvūnų. Aplinkoje daug faktorių. Klimato kaita labai atsiliepia Lietuvai. Erkės būna neaktyvios tik du-tris mėnesius. Šiais metais turėjome labai ankstyvą pavasarį, kuris puikiai tinka erkėms ir jos suaktyvėjo. Mums reikia išmokti gyventi kartu su erkėmis.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Ela

...taip, taip - reikia susigyventi su vėžio liga , dabar jau ir išmokti gyventi kartu su erkėmis . Kas per filosofija .??? Tiems NVSC atstovams susirgus patiems , kažin kiek prisitaikytų ? Taip, manau , kad jiems prie vaistų prieinamumas geresnis . Ne visiems gyventojams vaistai įperkami (palei tuos atstovus) , tada žmogui reikia susitaikyti ir su mirtimi ...

na jau ne

Pilnai užtenka ir TS-LKD ir kaalycyjos.

ReAlus

Nėra veiksmingų erkių naikinimo būdų. Ir sovietiniais laikais erkių naikinimo metodų nebuvo taikoma, nes jų paprasčiausiai nėra.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS