Pagalba nualpusiam žmogui: ką galima daryti, ko ne? | KaunoDiena.lt

PAGALBA NUALPUSIAM ŽMOGUI: KĄ GALIMA DARYTI, KO NE?

  • 3

Dažnai nesunku atpažinti, kad žmogui negera ir jis gali nualpti. Taip galima jam padėti prieš nutinkant nelaimei. Tačiau to nepadarius laiku žmogui būtina suteikti pirmąją pagalbą ir iškviesti medikus. Kaip tokiu atveju elgtis, LNK papasakojo greitosios medicinos pagalbos atstovas Igoris Lukaševas.

– Kokia turėtų būti pirmoji pagalba nualpusiam žmogui? Ką galima daryti, ko ne?

– Dažniausiai kai žmogus viešoje vietoje nualpsta, mes nespėjame jo sulaikyti. Griūdamas jis gali susižeisti. Dažniausiai susižeidžia galvą, jeigu tai pagyvenęs žmogus – šlaunikaulio kaklelį. Šiaip, jie matome, kad žmogus išblyškęs, prakaituoja, visada galime prieiti, paklausti, ar viskas gerai, gal galiu padėti. Tai – pirmieji signalai. Sąmonės netekimas yra laikinas, bet jis įvyksta staiga. Todėl tokį žmogų reikia prilaikyti, paguldyti ant grindų. Be abejonės, aplinkinių reikia paprašyti atnešti defibriliatorių, nes nežinome, kas įvyko. Nesvarbu ar tai jaunas, ar pagyvenęs žmogus. Paguldę žmogų, galūnes pakeliame šiek tiek aukščiau ir žmogus po gana trumpo laiko atsigauna. Taip pat svarbu nepamiršti iš karto paskambinti pagalbos telefonu, tuomet dispečeris galės patarti. Jei matome, kad žmogus nekvėpuoja, reikia pradėti gaivinti. Dar kartais žmogui prasideda traukuliai. Tokiu atveju prilaikome galvą, kad žmogus nesusižalotų, aišku, jokių daiktų negalima kišti į burną, taip galime sulaužyti dantis ar protezus, arba traukulių metu žmogus gali ir nukąsti pirštą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Tačiau ar reikia kviesti medicinos pagalbą?

– Paskambinti reikėtų, nes nežinome, kas įvyks toliau, o svarbi kiekviena minutė. Gerai, jei tai tik trumpalaikis sąmonės netekimas, vadinamasis kolapsas, bet jei žmogus nekvėpuoja ir jo būklė blogėja, neiškvietus pagalbos laiku, žmogui gali kilti rimtų sveikatos sutrikimų.

– Ar galima nualpus grįžti prie įprastos veiklos, ar reikia apriboti savo veiklą?

Akyse pradeda matytis geltonos žvaigždutės, pila prakaitas, seilėtekis atsiranda, dažnai ryjame seiles.

– Na, ne paslaptis, kad daugelis iš mūsų ir susirgę ateiname į darbą. Be abejonės, jei ilgą laiką reikia stovėti, geriau reikėtų atsisėsti. Kiekvienas žmogus turi įvertinti savo savijautą, ar tikrai verta eiti į darbą, ar ne.

– O tą dieną ar reikia daugiau skysčių išgerti, rimčiau pavalgyti, gal cukraus pavartoti? Kokių imtis priemonių?

– Na, ir pavalgyti, ir skysčių reikia. Ypač jei žmogus turėjo temperatūros, prakaitavo, jei buvo virusinė infekcija.

– Tai pirmasis signalas, kad galime nualpti, būtent yra skysčių netekimas?

– Taip. Akyse pradeda matytis geltonos žvaigždutės, pila prakaitas, seilėtekis atsiranda, dažnai ryjame seiles. Žmogus jaučia, kad jam tikrai yra negerai. [...] Pajutus tai, svarbu atsigulti.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

O

Jei iš laimės nualpsta ką tada daryt

Ela

Ką daryti ? ...Pirma - su savim nešiotis visą vaistinėlę ir antra - po nosim pakišti AMONIAKO )...atsigaus...

Q

Butina papuošalus nuimti [jei jie auksiniai] atlaisvinti nuo pinigu ..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS