Pernai Lietuvoje – daugiau nei pusė tūkstančio salmoneliozės atvejų | KaunoDiena.lt

PERNAI LIETUVOJE – DAUGIAU NEI PUSĖ TŪKSTANČIO SALMONELIOZĖS ATVEJŲ

Pernai Lietuvoje buvo užregistruoti 747 salmonelioze susirgę asmenys – 49 atvejais mažiau nei užpernai.

Didžiausias sergamumas registruotas vaikams iki šešerių metų, iki 10 kartų didesnis nei populiacijos vidutinis. Ikimokyklinio ugdymo įstaigose buvo tiriami septyni salmoneliozės protrūkiai, pranešė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

ULAC duomenimis, nors sergamumas salmonelioze Lietuvoje kasmet mažėja, tačiau yra aukštesnis nei Europos Sąjungos (ES) vidurkis. Praėjusiais metais Lietuvos gyventojų sergamumas šia liga siekė 27,7 atv. 100 tūkst. gyventojų, kai ES vidutiniškai – 20 atv. 100 tūkst. gyventojų.

Not ULAC pranešimo, salmoneliozė – viena dažniausių gyvūnų ir žmonių bendrų ligų (zoonozių), kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Šios bakterijos sukelia plonosios žarnos uždegimą, todėl liga pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais.

Liga paprastai trunka 4–7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo. Sunkesnė ligos eiga būna kūdikiams, mažiems vaikams, pagyvenusiems žmonėms bei asmenims su silpnesne imunine sistema.

Pasak ULAC gydytojos Galinos Zagrebnevienės dažniausiai salmonelioze užsikrečiama per gyvūninį maistą: paukštieną, pieną, kiaušinius, jautieną, kiaulieną. Bakterijos gali būti randamos žalioje mėsoje, paukštienoje, žaliuose kiaušiniuose, nepasterizuotame, nevirintame piene, tačiau termiškai apdorojant maistą salmonelės jame žūsta.

Pastaraisiais metais Lietuvoje, kaip ir kitose Europos bei pasaulio šalyse, salmoneliozė dažniausiai plinta per kiaušinius, vištieną ir jų produktus.

Dėl mėsos užterštumo salmonelėmis prekybos centras „Maxima“ praėjusią savaitę buvo sustabdęs prekybą visa šviežia ir marinuota mėsa.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pirmadienį paskelbė, kad į rinką buvo patekę apie 20 tonų nesaugios bendrovės „Biovelos“ tiektos mėsos, tačiau žinių, kad žmonės užsikrėtė salmonelioze, kol kas nėra.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Med.

Ar žinote ,kad steikas yra nesveikas maistas, jeigu gyvūnas serga ,jo kraujas užkrečia.Suši pilna žuvis kirmėlių, nes ji žalia yra ,nekepta.Jis skonis, tai padažas,kuris priduoda gerą skoni ,yra E 621.,ir daug nelietuviškų patiekalų yra lietuvio virškinimui nepriimtini.Taip kad nesvalgikite svetimų šalių patiekalų,Lietuvoje visko pilną, tik reikia atsirinkti mūsų klimato juostos patiekalus kurie labiausiai tinka lietuviui .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS