Ragina skiepytis, bet trūksta vakcinų | KaunoDiena.lt

RAGINA SKIEPYTIS, BET TRŪKSTA VAKCINŲ

  • 9

Medikai primena, kad efektyviausia apsauga nuo gripo – skiepai. Tačiau 180 tūkst. Lietuvos užsakytų gripo vakcinų sparčiai tirpsta. Jau 100 poliklinikų, ligoninių išnaudojo visas turimas vakcinas ir užsisakė papildomų. Šią situacija LNK žurnalistams pakomentavo Valstybinės ligonių kasos (VLK) atstovas Gediminas Toleikis.

– Sakykite, kiek šiuo metu ir kokioms gydymo įstaigoms trūksta gripo vakcinų?

– Visų pirma, VLK šiam gripo sezonui nupirko beveik 180 tūkst. keturvalentės vakcinos dozių ir šiuo metu, apklausus gydymo įstaigas, turime 4 900 dozių trūkumą.

– Vadinasi, gyventojai noriai skiepijasi. Kurioms gydymo įstaigoms didžiausias trūkumas?

– Na, didžiausias trūkumas tikriausiai būtų toms, kuriose yra prisirašę daugiausia asmenų, priklausančių rizikos grupėms. Tai – Vilniaus Antakalnio poliklinika, Panevėžio miesto poliklinika ir kitos įstaigos.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kada jos turėtų gauti papildomų vakcinų?

– Vakcinos atkeliaus pirmąją gruodžio savaitę, tai gydymo įstaigas jos turėtų pasiekti kitos savaitės pradžioje.

– Kokį kiekį jos gaus?

– Na, skirtingai. Kadangi yra apie 100 gydymo įstaigų, kurioms prireikė papildomo kiekio, tai įvairiai – mažiausiai – penkios vakcinos dozės, dagiausiai – 400 dozių papildomai.

– Pakalbėkime apie pačias vakcinas. Skaičiai išties įspūdingi – turėjote 180 tūkst. su viršum vakcinų. Vadinasi, gyventojai noriai skiepijasi. Ar šios vakcinos yra pritaikytos būtent šiuo metu vyraujančiam gripui? Ar tikrai jos apsaugo?

– Tikra taip, vakcinos yra pritaikytos. Gamintojai gamina šiam gripo sezonui reikalingas vakcinas, pagal vyraujančius viruso tipus.

– Tai kiek tų vakcinų reikia gyventojams? Kurios rizikos grupės turėtų suskubti?

– Na, gydymo įstaigos įvairiai teikia poreikį VLK, jos tą daro kiekvienais metais ateinančiam gripo sezonui. Nuo gydymo įstaigų priklauso – kokį poreikį jos pateiks, tokį VLK ir nupirks. Šiais metais buvo 180 tūkst. dozių, daugiausia jų buvo suskiepyta spalio mėnesį, kol kas lapkričio mėnesio duomenų neturime. Gruodį tikriausiai bus pabaiga ir tas papildomas kiekis suskiepytas bus per gruodžio mėnesį.

– Kas dažniausiai skiepijas? Kam reikėtų skiepytis?

– Šios gripo vakcinos yra skirtos rizikos grupėms priklausantiems asmenims, tomis vakcinomis jie skiepijami nemokamai. Yra išskiriamos penkios grupės: 65-erių metų ir vyresnis asmenys; asmenys, kurie serga lėtinėmis ligomis; asmenys, gyvenantys globos ar slaugos įstaigose; sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai ir nėščiosios. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį gydymo įstaigoms skaičiuojant poreikį ir jį teikiant VLK, tai, kad nuo kitų metų, t. y. 2024–2025 m. gripo sezono metu, bus skiepijami ir vaikai nuo dvejų iki septynerių metų amžiaus.

– Kodėl tokia kategorija pasirinkta?

– Tai yra rizikos grupė. Nacionalinės imunoprofilaktikos programos ekspertai nustatė, kad šitai grupei irgi turi būti skiriama nemokama vakcina.

Didžiausias trūkumas tikriausiai būtų toms, kuriose yra prisirašę daugiausia asmenų, priklausančių rizikos grupėms.

– Sakykite, kokį tiksliai kiekį gausite tų vakcinų ir ką gyventojai turėtų atminti, kur turėtų kreiptis?

– Kitą savaitę gydymo įstaigas pasieks 4 900 papildomų katurvalentės sezoninės gripo vakcinos dozių. Gyventojai turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

– O kaip greitai tos vakcinos suveikia, kaip greitai įgaunamas imunitetas?

– Epidemiologiškai yra skaičiuojama, kad imunitetas susidaro per 2–4 savaites.

– Tai pats laikas gruodžio pradžioje, daugiau ir nelaukti, taip?

– Na, taip, jei norime save apsaugoti, kad susidarytų stiprus imunitetas, pasigamintų antikūnų organizme, specifinės ląstelės, kurios ir apsaugo nuo gripo, turime nelaukti. Aišku, pasiskiepyti geriau vėliau negu niekada, nes šaltasis metų laikas Lietuvoje tęsiasi tikrai ilgai ir gripas ir kiti virusai cirkuliuoja ir yra aktyvūs, tad pasiskiepyti tikrai verta.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Skaudu

Kodėl poliklinikos, konkrečiai tas dėl pastato naujo dejuojantis Jūrininkų PSPC gavo taip mažai gripo vakcinų? Dar blogiau, kad šeimos gydytojos tarnyba net nesiteikė pakviesti Rizikos grupės pacientus senjorus? "Gydykitės patys, skambinkit, teiraukitės, vardikite, kokių vaistų reikia išrašyti... Konsultacijos kaip per pandemija dažnaiusiai tik telefonu..." Deja, to anskčiau nebuvo, ŠEIMOS gydytojai skambindavo, kviesdavo. Tad ne naujas pastatas yra problem, o šiame pastate- bendrabutyje dirbantys medikai.

Anonimas

zmones nemiegokit,tie gyvuliai jau i vaikus nusitaike

ka ka

taigi upe praskiesta vakcinomis, tereikia isgerti bruda ir tapsi imunitingas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS