Reikalauja uždrausti dūmo kvapą suteikiančias medžiagas | KaunoDiena.lt

REIKALAUJA UŽDRAUSTI DŪMO KVAPĄ SUTEIKIANČIAS MEDŽIAGAS

  • 0

Po atlikto išsamaus pakartotino aštuonių kvapiųjų rūkymo medžiagų vertinimo, Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) išreiškė susirūpinimą dėl jų saugos – genotoksiškumo. Atsižvelgiant į šį vertinimą, visuomenės sveikatą ir teisės aktų reikalavimus, tirtas kvapiąsias rūkymo medžiagas leidžiama naudoti maisto produktuose iki šių metų birželio 1 d.

Pereinamasis laikotarpis naujiems reikalavimams įgyvendinti dar nėra numatytas. Šalys narės kreipėsi į Europos Komisiją (EK) su prašymu suteikti pereinamąjį laikotarpį, kad verslas galėtų atlikti reikalingus pakeitimus. Kad būtų atsisakyta kvapiųjų rūkymo medžiagų ir grįžta prie tradicinių rūkymo metodų, reikia papildomų investicijų ir laiko įrangai įsigyti, receptūroms, ženklinimams pakeisti, įvertinti poveikį aplinkai.

Kvapiosios rūkymo medžiagos yra gaunamos iš dūmų, kurie yra frakcionuojami ir valomi. Šios medžiagos dažniausiai yra naudojamos silkių, mėsos, sūrių gaminiuose, siekiant suteikti jiems tradicinio dūmo skonį, kvapą ir išvaizdą. Kvapiųjų rūkymo medžiagų naudojimas paprastai laikomas mažiau pavojingu sveikatai už tradicinį rūkymą, todėl ES šalių nuomone, siekiant priimti teisingus sprendimus dėl kvapiųjų rūkymo medžiagų uždraudimo, reikėtų atlikti lyginamąjį kvapiųjų rūkymo medžiagų ir tradicinio dūmo rizikos vertinimą.

Tirtos kvapiosios rūkymo medžiagos: „Scansmoke PB 1110“, „Zesti Smoke Code 10“, „Smoke concentrate 809045“, „Scansmoke SEF 7525“, „SmokEz C-10“, „SmokEz Enviro-23“, „proFagus-Smoke R709“, „Fumokomp“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS