Net 38 Kauno apskrities gyventojai per vieną mėnesį užsikrėtė salmonelioze. Toks neįprastai didelis skaičius verčia susirūpinti, kad žmonės nežino, kaip tinkamai ruošti maistą ir apsisaugoti nuo šios ligos.
Kiaušiniai prie alaus
Salmoneliozė – tai bakterinė žarnyno uždegiminė liga. Ją sukelia bakterijos, vadinamos salmonelėmis. Žmogus suserga, kai jos pakliūva į burnos ertmę ir per virškinamąjį traktą pasiekia žarnyną.
Pagrindiniai ligos simptomai yra aukšta kūno temperatūra, vėmimas, viduriavimas, stiprūs kaulų, raumenų, pilvo ir galvos skausmas, šąlančios galūnės.
Kauno klinikinės ligoninės Infekcinių ligų skyriaus gydytoja Dalia Merkienė teigia, kad žmonės užsikrečia salmonelioze, kai vartoja netinkamai apdorotus gyvulinės kilmės mėsos produktus.
„Norint išvengti ligos ir jos sukeliamų nemalonumų, reikia įsitikinti, kad mėsa, kurią valgome, yra tinkamai termiškai apdorota. Salmonelės žūsta nuo aukštos temperatūros. Galima susirgti ir nuo bakterijomis užkrėstų kiaušinių, kai jie vartojami žali. Pavyzdžiui, vyrai mėgsta alų užsigerti žaliu kiaušiniu“, – aiškino gydytoja D.Merkienė.
Atsimins visą gyvenimą
Vilnietė Kristina, kartu su vyru gydoma Kauno klinikinės ligoninės Infekcinių ligų skyriuje, mano užsikrėtusi nuo torto, kurio suvalgė vos gabalėlį.
Pora kartu su artimaisiais šventė krikštynas. Kitą dieną po šventės abu pasijuto prastai. Buvo silpna, maudė skrandį ir žarnyną, pykino. Netrukus paaiškėjo, kad susirgo beveik visi šventės dalyviai.
Kristina ir jos vyras kreipėsi į medikus. Jie buvo paguldyti į ligoninę. Diagnozuota salmoneliozė.
„Įtariame, kad užsikrėtėme nuo torto, kurį valgė visi, išskyrus vieną šventės svečią. Nesusirgo tik jis. Labai tikėtina, kad gaminant tortą į jį buvo dėta salmonelėmis užkrėstų kiaušinių“, – svarsto ligoninėje tebegydoma Kristina.
Jos sveikata gerėja, tik dar nesiliauja pilvo skausmai. Tačiau blogiausia jau praėjo.
„Lyginant su pirmosiomis dienomis patirtomis kančiomis, dabar mano savijauta yra puiki“, – šypsojosi moteris.
Galimos rimtos komplikacijos
Nuo žmogaus amžiaus ir imuninės sistemos užsikrėtimas salmonelioze nepriklauso. Kitaip tariant, suserga visi. Imuninė sistema turi reikšmės ligos vystymuisi.
„Atsparaus žmogaus salmoneliozė smarkiai nepaveiks. Ligonis šiek tiek paviduriuos, pakarščiuos ir tuo liga baigsis. Sergantysis net nesupras, kad sirgo salmonelioze, ir manys, kad paprasčiausiai apsinuodijo“, – aiškino D.Merkienė.
Tačiau silpnesnės imuninės sistemos, vyresnio amžiaus žmonės susirgę išgyvena tikrą pragarą. Yra atvejų, kai liga komplikuojasi – padidėja ligonio žarnyno pralaidumas. Tada atsiranda rizika, kad bakterijos paklius į kraują ir išsivystys jo užkrėtimas, dar vadinamas salmonelioziniu sepsiu.
Gydytojai teigia, kad salmoneliozės gydymas nėra sudėtingas.
„Salmonelės yra bakterijos, todėl liga gydoma antibiotikais. Sergantis žmogus netenka daug skysčių ir mineralinių medžiagų, todėl labai svarbu atstatyti jų balansą – ligoniui į veną lašiname druskų tirpalus“.
Kauno visuomenės sveikatos centro vyriausioji specialistė Laima Stragienė pataria:
pirkite maisto produktus tik įteisintose prekybos vietose,
parduotuvėje nusipirkę žalios mėsos ją dėkite į plastikinį maišelį, kad nesusiliestų su kitu krepšyje esančiu maistu,
namo parsineštą maistą nedelsdami įdėkite į šaldytuvą, kad išvengtumėte bakterijų dauginimosi,
pagamintus patiekalus šaldytuve laikykite taip, kad jie nesiliestų su žalia mėsa,
sušaldytą vištieną, mėsą atitirpinkite šaldytuve,
kartą atitirpinę žalią mėsą venkite pakartotino jos užšaldymo,
prieš gamindami visada nuplaukite žalią mėsą,
žaliai mėsai ir iš jos pagamintiems patiekalams naudokite atskirus virtuvės įrankius (peilius, lenteles),
panaudotus virtuvės įrankius gerai nuplaukite po tekančiu karštu vandeniu,
pakankamai gerai išvirkite, iškepkite vištieną, kitą mėsą ir jų produktus,
neragaukite ir nevalgykite žalios mėsos, faršo,
nesuvalgytą maistą laikykite šaldytuve, o prieš vartojimą pakartotinai pakaitinkite,
negaminkite maisto šeimos nariams, jei negaluojate ar sutrikusi jūsų žarnyno veikla.
Būtina žinoti apie kiaušinius
Maistui vartokite tik šviežius kiaušinius. Šviežumą galima patikrinti panardinus kiaušinį į šalto vandens stiklinę: švieži lieka dugne, o seni iškyla į paviršių. Taip yra dėl oro kišenės kiaušinyje – kuo ji didesnė, tuo kiaušinis senesnis.
Laikykite kiaušinius 5–18 laipsnių šilumos temperatūroje, jie neturi liestis su kitu maistu.
Nevartokite suskilusių ar nešvarių kiaušinių ir tik prieš pat naudojimą žalius kiaušinius nuplaukite drungnu vandeniu.
Kiaušinio trynio arba baltymo tiškalai turi būti nedelsiant kruopščiai nuvalyti nuo aplinkos paviršių.
Venkite maisto su žaliais kiaušiniais, ypač namuose gamintų ledų, kremo, plakto trynio su cukrumi.
Asmens higiena
Nusiplaukite rankas, jei lietėte žalius kiaušinius, žalią mėsą ar nešvarius paviršius.
Nusiplaukite rankas prieš gamindami maistą ir kiekvieną kartą po žalios mėsos dorojimo, pasinaudojus tualetu, po sąlyčio su gyvūnų, ligonių išmatomis.
Priminkite vaikams, kad jie nusiplautų rankas prieš valgį, ypač jei žaidė su namų augintiniu.
Naujausi komentarai