SAM: „Pfizer“ vakcinos bus naudojamos revakcinacijai, „Moderna“ – tolesniam skiepijimui | KaunoDiena.lt

SAM: „PFIZER“ VAKCINOS BUS NAUDOJAMOS REVAKCINACIJAI, „MODERNA“ – TOLESNIAM SKIEPIJIMUI

Paaiškėjus, kad COVID-19 vakcinos gamintojai „BioNTech“ ir „Pfizer“ sumažino planuojamus artimiausiu metu pristatyti vakcinos kiekius, ši vakcina bus naudojama revakcinacijai, o „Moderna“ vakcina – tolesniam prioritetinių grupių skiepijimui, BNS sakė sveikatos apsaugos ministro atstovė Aistė Šuksta.

„Pagal šiandienos planus ir šiandieną matomus gaunamus preliminarius vakcinos skaičius, (...) „Modernos“ vakcina ir toliau bus vakcinuojami pirmieji skiepai, „Pfizer“ vakcina iki vasario antros savaitės yra tik antram skiepui paliekama“, – penktadienį sakė ministerijos atstovė.

Ji akcentavo, kad šis planas sudarytas remiantis šiuo metu gaunama informacija iš tiekėjo ir gali keistis atsižvelgiant į aplinkybes.

„Nuo vasario antros savaitės kažkurie „Pfizer“ vakcinos saugūs kiekiai bus skirti ir pirmai vakcinacijai, ir toliau tęsti revakcinaciją“, – sakė A. Šuksta.

Ji patvirtino, kad revakcinacija antruoju COVID-19 skiepu tiems, kurie buvo paskiepyti pirmieji, bus pradėta sekmadienį.

Lietuvos savivaldybės informuotos, kad dėl dvigubai sumažinto vakcinų kiekių pristatymo artimiausias tris savaites dozių pirmam skiepui nebus skirta nė vienai savivaldybei.

„Savivaldybėms jau išduoti vakcinos kiekiai nesikeičia, juos prašoma operatyviai sunaudoti. Naujai gautomis vakcinos dozėmis turėjo būti skiepijami kiti ambulatorinių sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai“, – informuoja Šiaulių miesto savivaldybė.

Kaip anksčiau penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija, vėlų ketvirtadienio vakarą bendrovės informavo, kad artimiausias keturias savaites bus pristatyta ne 108 tūkst. 810 vakcinos dozė, o 54 tūkst. 405.

„Pfizer“ informavo laikinai sumažinanti COVID-19 vakcinos tiekimą, nes peržiūri savo technologinius procesus.

Ministerijos teigimu, „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinos atstovas tikina, kad vėliau pristatomų vakcinų dozių kiekiai didės. Apie tikslų pristatomų vakcinų kiekį gamintojas informaciją žada pateikti artimiausiu metu.

Skiepijimo prioritetų eilė keičiama nebus, o vakcinacija toliau vyks taip pat kaip numatyta, tik truks ilgiau nei buvo planuota.

Pasak ministerijos, planuojami pristatyti kiekiai mažinami visoms Europos Sąjungos šalims.

Bendras Lietuvos užsakytų „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinų kiekis yra 3,1 mln. ir dėl šio laikino tiekimo sumažinimo nekis.

Gruodžio 27 dieną penkiose centrinėse šalies gydymo įstaigose „BioNTech“ ir „Pfizer“ sukurta COVID-19 vakcina pradėti skiepyti pirmieji medikai.

Šia vakcina skiepijimas vyksta du kartus su trijų savaičių pertrauka po pirmo skiepo, o pakankama imuninės sistemos apsauga susidaro praėjus savaitei po antro skiepo.

Pirmieji skiepyti su COVID-19 pacientais dirbantys medikai.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje pirmąja vakcinos doze paskiepyti 38 tūkstančiai žmonių. Skiepijimas antrąja doze kol kas nėra pradėtas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS