Specialistai: olimpiada pavojinga aktyvių sirgalių sveikatai | KaunoDiena.lt

SPECIALISTAI: OLIMPIADA PAVOJINGA AKTYVIŲ SIRGALIŲ SVEIKATAI

  • 0

Specialistai perspėja, kad prasidėjęs laukiamiausias sporto renginys – olimpinės žaidynės – turi neigiamos įtakos aktyviausių sirgalių sveikatai.

Pavyzdžiui, po įtemptų ir daug aistrų sukeliančių Lietuvos krepšinio rinktinės varžybų padaugėja besiskundžiančių širdies veiklos sutrikimais, prasta savijauta ir ieškančių specialistų patarimų, kaip „pataupyti“ sveikatą.

Kenčia širdis ir nervai

Pasak „Camelia“ vaistininkės Žydrūnės Muzikevičiūtės, krepšinio, futbolo čempionatų ir vasaros olimpiadų metu išauga vaistų, skirtų širdies veiklai gerinti, virškinimo veiklą stimuliuojančių ir kitų preparatų, skirtų rytinei savijautai pagerinti, pardavimai.

„Dalis pacientų, ypač vyresnio amžiaus, įvairiais preparatais galimam stresui ir įtampai mažinti pasirūpina iš anksto, ieško akcijų ir specialių pasiūlymų, taip taupydami sveikatą ir pinigus“, – pabrėžė vaistininkė.

Jos teigimu, varžybų metu didžiausias pavojus kyla širdies ir nervų sistemai: „Turbūt ne kartą esame girdėję spontanišką frazę „nebegaliu žiūrėti, neištversiu rungtynių“. Tai – tiesioginis ženklas, kad nervų sistema gauna didžiulį krūvį. Tačiau aistringų sporto sirgalių nuo varžybų stebėjimo nesulaiko niekas – net ir tuo metu patiriamas stresas bei įtampa. Vyresniems, silpnesnių nervų žmonėms ar turintiems širdies problemų pacientams atlaikyti didelį emocinį krūvį – net jei tai būtų euforija laimėjus lemiamas rungtynes – gali būti tikrai nelengva“.

Šių metų olimpiados ypatybė ta, kad dėl laiko skirtumo dalis svarbiausių krepšinio rinktinės varžybų transliuojamos naktį arba labai anksti ryte. Tai, pasak vaistininkės, taip pat yra papildomas krūvio veiksnys, nes nakties metu stebimos žaidynės organizmą sekina žymiai labiau.

„Prastas miegas ar kelias savaites besitęsiantis miego trūkumas tikrai nepagerina organizmo būklės. Tai gali atsiliepti ne tik sumažėjusiu darbingumu, prasta nuotaika, bet ir rimtesniais ilgalaikiais sutrikimais. Juo labiau, kad dažnai nemokame įsiklausyti į įtampą patiriantį organizmą, natūralų mieguistumą blaškome didžiulėmis kavos dozėmis, rūkymu, energiniais gėrimais, o tai tik dar labiau pablogina situaciją“, – aiškino vaistininkė.

Rizikingi įpročiai 

Kita grupė veiksnių, sukeliančių sirgaliams sveikatos problemų, – nusistovėję varžybų stebėjimo įpročiai.

„Niekam ne paslaptis, kad varžybų stebėjimą dažnai lydi nesveiko maisto gausa, nesaikingas alkoholio vartojimas, rūkymas, triukšmas. Įsijautę į varžybų stebėjimą, dažnai valgome iš inercijos, o ne todėl, kad norime. Maistas taip pat būna ne pats sveikiausias – riebūs užkandžiai, traškučiai. Todėl nieko nuostabaus, kad sutrinka skrandžio, žarnyno veikla, o padauginusius alkoholio žmones bloga savijauta, galvos skausmas kitą rytą atveda ir iki vaistinės“, – darbine patirtimi dalijosi vaistininkė.

Anot Ž. Muzikevičiūtės, sportiniam azartui pasiduoti gali būti ir sveika, nes tuo metu išliejame savo emocijas, dažnai patiriame džiaugsmo akimirkų – rezultatyviai, profesionaliai žaidžiant mūsų palaikomam sportininkui ar komandai. Sporto renginių stebėjimas yra lyg treniruotė vykstanti mūsų pačių kūnuose: gaminasi adrenalinas, širdis daužosi greičiau, pasidaro karšta, pila prakaitas.

„Tačiau būtina įsiklausyti į savo organizmą ir nepamesti sveiko proto, taupyti sveikatą. Jokios rungtynės negali būti gyvybės ir mirties klausimas. Tai tiesiog geras laiko praleidimo būdas – idealu, kai palaikoma komanda ar sportininkas laimi, bet kontroliuokime savo būseną bei saugokime sveikatą ir tada, kai sekasi prasčiau“, – reziumavo vaistininkė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS