Transplantacijos biuras: nesutikti dėl donorystės po mirties bus galima ir po liepos 1 d. | KaunoDiena.lt

TRANSPLANTACIJOS BIURAS: NESUTIKTI DĖL DONORYSTĖS PO MIRTIES BUS GALIMA IR PO LIEPOS 1 D.

  • 2

Galimybė pareikšti sutikimą arba nesutikimą organų donorystei po mirties išliktų ir jei Seimas pritartų donorystės modelio pakeitimui į numanomo sutikimo modelį, ketvirtadienį pranešė Nacionalinis transplantacijos biuras.

„Šiandien įkrito jau virš 300 nesutikimų ir dar 100 skambučių – kur galiu pareikšti nesutikimą organų donorystei po mirties iki liepos 1 dienos. Tai noriu visiems pasakyti, kad nuo liepos pirmos dienos teisiniuose dokumentuose dėl pritarimo ar nepritarimo donorystei niekas nesikeičia ir šiais metais tikrai nesikeis“, – pranešime cituojama biuro vadovė Audronė Būziuvienė.

Vyriausybė numanomo sutikimo organų donorystės modeliui, kai visi žmonės laikomi potencialiais donorais, išskyrus raštiškai atsisakiusiuosius jais būti, pritarė vasario mėnesį.

Vyriausybės vertinimu, galimybė raštiškai pareikšti nesutikimą būti donoru, kurį dar turėtų patvirtinti mirusiojo artimieji, priimdami galutinį sprendimą, užtikrina mirusio asmens teisės į asmens neliečiamumą ir kitų asmenų teisės į kuo geresnę sveikatą bei gyvybę pusiausvyrą.

Seimas rudens sesijoje turėtų svarstyti grupės parlamentarų inicijuotą projektą, kad donoru gali būti kiekvienas veiksnus asmuo, kuris nėra sveikatos apsaugos ministro nustatyta tvarka pareiškęs nesutikimo, kad jo audiniai, ląstelės, organai būtų atiduoti transplantacijai.

Jei žmogus nebūtų išreiškęs savo valios dėl donorystės, reikėtų artimųjų sutikimo. Įstatyme liktų galioti nuostata, kad be mirusiojo artimųjų sutikimo mirusio asmens audinius, organus paimti ir panaudoti transplantacijai draudžiama.

Biuro teigimu, vien tik tai, kad žmogus mirė, nereiškia, jog jis automatiškai tampa organų ar audinių donoru. Donorystės procesas įmanomas tik reanimacijos skyriuje konstatavus smegenų mirtį arba negrįžtamai nutrūkus kraujotakai ir kvėpavimui – nustačius mirties faktą.

Artimieji, net ir tais atvejais, kai žmogus yra pasirašęs donoro kortelę ir išreiškęs savo norą po mirties tapti donoru, gali pareikšti savo nesutikimą ir organų donorystės procesas nevyks.

„Pavyzdžiui, praėjusiais metais potencialiais donorais tapo 117 žmonių (...). 46 mirusių žmonių artimieji pritarė donorystei ir jie tapo efektyviais donorais. 35 žmonių artimieji nepritarė donorystei ir organų donorystės procesas buvo sustabdytas. 36 žmonės po savo mirties negalėjo tapti organų ir/ar audinių donorais dėl savo sveikatos būklės (...)“, – teigia Nacionalinis transplantacijos biuras.

Pasak galiojančios tvarkos, mirusiojo artimųjų dėl organų donorystės atsiklausiama tokia pirmumo tvarka: sutuoktinio, pilnamečių vaikų ar įvaikių, tėvų ar įtėvių, brolių ar seserų.

Gavus vieno iš šių asmenų sutikimą nustatyta pirmumo tvarka, kitų mirusiojo artimųjų sutikimo neklausiama. Gavus vieno iš šių asmenų nesutikimą nustatyta pirmumo tvarka, mirusio asmens audinius, organus paimti ir atiduoti transplantacijai draudžiama.

Tais atvejais, kai smegenų mirtis konstatuojama vaikams, donorystės procesas priklauso nuo tėvų ar įtėvių. Jiems nepritarus donorystė nevykdoma. Tai nesikeistų ir tuo atveju, jeigu įsigaliotų numanomo sutikimo modelis.

Vaikams esant gyviems pareikšti nesutikimo nėra galima, kadangi valią dėl organų donorystės po mirties būdami gyvi gali išreikšti tik 18 metų sulaukę asmenys ir tik už save.

Lietuvoje šiuo metu taikomas informuoto sutikimo donorystės modelis, kai asmuo, sutinkantis tapti organų donoru, privalo išreikšti savo sutikimą, tai yra užsiregistruoti donoro kortelei.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas Nr2

Ir as netikiu jais.

Anonimas

jei niekas nesikeičia ,PRIEVARTAUTOJAI ,tai kam reikalingas numanomo sutikimo modelis ,jei ne bizniui ? Kaip NARKOTIKAI tapo plačiu BIZNIU LIETUVOJE?--- pasistengė ,,LAISVĖS " partija ir liberalai .... Trūksta žmogaus organų prekybos LIETUVOJE.?.. ŠIS ORGANŲ BIZNIS KAIP IR NARKOTIKŲ NENAUJAS....atėjęs -ateinantis.... Dabartinė LIETUVA sukurta ant melo pamatų - tuo viskas pasakoma .Lai sąžiningai žemiškas ligas pirmiausiai išgydo o ne paslaugas teikia... NEREIKĖS DONORŲ , KAI VALSTYBĖJE GYVENSIME BE BAIMIŲ ,SIAUBŲ . Kai tikėsime ir pasitikėsime ir nebus chaosų ,kuriuos sukuria tie velnio apsėstieji

SUSIJUSIOS NAUJIENOS