Ciniškas chirurgas apie didėjantį sergamumą COVID-19: ateina dar viena banga | KaunoDiena.lt

CINIŠKAS CHIRURGAS APIE DIDĖJANTĮ SERGAMUMĄ COVID-19: ATEINA DAR VIENA BANGA

  • 50

Medikai jau pradėti skiepyti trečiąja koronaviruso skiepo doze. Ir dauguma jų kartoja, kad skiepo laukė ir ragina tai padaryti likusią visuomenę. Apie tai, kaip jaučiasi po trečiosios dozės, papasakojo medikas Edgaras Kulikauskas, žinomas kaip Ciniškas chirurgas.

„Tiesą sakant, viskas buvo gerai, nebuvo jokių pašalinių poveikių. Galvos neskaudėjo, temperatūros, šaltkrėčio nebuvo. Šiandien budžiu, atėjau į darbą. Jaučiuosi puikiai“, – trečiadienį laidai „Info TV“ sakė chirurgas.

– Gydytojau, kada jūs gavote pirmąsias dozes ir ar jautėte šalutinius poveikius? Ir kaip per tą laiką keitėsi antikūnų kiekis? Ar tuo domėjotės?

– Savo pirmąją dozę gavau iškart, kai tik buvo galima pradėti skiepyti. Jeigu neklystu, buvo gruodžio 27 ar 28 diena. Čia reikėtų patikslinti. Antrąją dozę gavau sausio 18-ąją. Po to keletą kartų žiūrėjau savo antikūnų titrą: pirmasis buvo 15 tūkst. antikūnų. Praėjus kuriam laikui jis nukrito iki 8 tūkst., aišku, tai yra pakankama apsauga, bet buvo tendencija antikūnams mažėti.

Po pirmosios dozės skaudėjo ranką. Tiesa, po trečiosios irgi skauda dūrio vietą. Bet vėlgi didelės temperatūros nebuvo. Po antrosios dozės kitą dieną buvau lengvai maišu trenktas, norėjosi prigulti, pagulėti. Bet tai truko vos vieną dieną.

– Jūsų nuomone, ar ši dozė yra paskutinė, ar laukia ketvirtoji, penktoji ir taip be galo?

– Aš tikiuosi, kad su galu. Tik kiek revakcinacijai reikės nėra aišku. Tarkim, Izraelis jau pradeda kalbėti apie ketvirtąją dozę, mes tik dabar pradėjome skiepytis trečiąja. Bet kol virusas siautės, o skiepai yra geriausia apsauga nuo koronaviruso, tai aš manau, kad gali būti pasiūlyta ir ketvirta dozė.

– Ką pasakytumėte tiems, kurie abejoja, ar revakcinuotis ir skiepytis apskritai?

Manau, kad kelias yra toks – mes visi turime pasiskiepyti.

– Geras klausimas. Reikėtų pasižiūrėti, kodėl nenori skiepytis. Dažniausiai tai būna dėl baimių, nelabai pagrįstų. Aš nekalbu apie visus kitus dalykus kaip sąmokslo teorijos, prikuria visokių pasakų. Bet pagrindinė vis tiek turbūt yra baimė. Galiu pasakyti – nėra ko bijoti. Savo pavyzdžiu bandau parodyti, kad skiepijuosi ir kai tik bus galima visiems rekomenduoju tai padaryti.

– Jūs pats užsiregistravote trečiajam skiepui ar informavo ligoninė, poliklinika, kurioje jūs dirbate? Kaip viskas vyko?

– Iš karto, kai buvo paskelbta informacija, kad galima registruotis trečiajai dozei medicinos gydytojams, nes jie buvo tie pirmieji, kurie gavo vakciną, ir buvo atliktos Vilniaus universitete, Kauno klinikose studijos, kurios parodė, kad laikui bėgant mažėja antikūnų titras, tai aš daug nelaukęs užsiregistravau pats per koronastop.lt. Nuvažiavau ir pasiskiepijau.

– Jūsų akimis, visas skiepijimo procesas yra sklandus ir nuoseklus? Pasaulis anksčiau pradėjo skiepyti trečiąja doze, mes dar laukėme, medikai jau gali skiepytis, kada visa visuomenė galės tai padaryti nėra aišku.

– Aš negaliu atsakyti į šį klausimą vienareikšmiškai, nes šiuos sprendimus priima ekspertų taryba. Dėl trečiosios dozės geriausiai žinoma yra viena šalis – Izraelis. Galbūt yra ir kitų, apie kurias aš nežinau. Be to, dar kol kas nėra Europos vaistų agentūros patvirtintos vakcinacijos trečiąja doze. Vėlgi medikai yra tie, kurie eina anksčiau laiko.

 

Edgaras Kulikauskas. Stop kadras

– Kalbant apie privalomąjį skiepijimąsi tam tikros grupėms, siekiant išvengti dar vieno karantino, jūs kaip medikas pritartumėte?

– Tam tikroms grupėms taip.

– Kodėl?

– Yra tam tikros grupės, kurios dirba su kitais žmonėmis, kurie papuola į rizikos grupę. Kuriems užsikrėtus COVID-19 liga būtų labai liūdnos pasekmės. Tai tie žmonės, kurie dirba būtent su tokiais žmonėmis, tai jiems skiepijimasis turėtų būti privalomas.

– Užsikrėtimų skaičiai po truputėlį auga, mirčių taip pat nemažėja. Kaip jūs vertinate situaciją?

– Labai paprastai – ateina dar viena banga. Reikia nepamiršti, kad delta atmaina yra du tris kartus lakesnė. Tai reiškia, kad ji labiau plinta visuomenėje nei buvusios prieš tai. Ja užsikrėsti yra pakankamai lengva. Ji sukelia pakankamai skaudžias pasekmes. Tą mes ir matome – kyla atvejų skaičiai, bet tų liūdnų išeičių skaičiai kol kas dar nėra labai gąsdinantys.

– Kas padėtų išspręsti tą atvejų augimą? Ar tai yra natūralu – ruduo, vaikai grįžo į mokyklas, uždaros patalpos ir panašūs faktoriai.

– Skiepijimasis, aišku, būtų pagrindinė priemonė infekcijos valdyme. Aišku, tikėtis išvengti visai ligos atvejų būtų naivu. Kuo mes turėsime mažiau ligos atvejų, mažiau hospitalizacijų, tuo turėsime mažiau sunkių atvejų ir tuo mažiau turėsime mirčių. Manau, kad kelias yra toks – mes visi turime pasiskiepyti.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (50)

Kokia

trisdesimties sidabriniu verte?

Vile

Koks jis ciniskas chirurgas,? Jis triusis (bailys paskiepytas),kuris issigando gripo.

to niekas neateina

Pašol tu n a c h u i nenusiklėdėjus šiukšle tu!!!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS