Trečioji pamoka: balinamosios pastos plonina dantų emalį | KaunoDiena.lt

TREČIOJI PAMOKA: BALINAMOSIOS PASTOS PLONINA DANTŲ EMALĮ

  • 1

Dantų pastų ir įvairių gelių, skirtų dantims valyti, – gausybė pačių įvairiausių. Kaip išsirinkti tinkamiausią? Kauno kolegijos Medicinos fakulteto Burnos sveikatos katedros vedėja lektorė burnos higienistė Daiva Mačiulienė ir šiuo klausimu patarimų nestokoja.

Trys poveikio aspektai

Dantų pastas pagal jų poveikį galima skirstyti į tris grupes: higienines – jos tinka bet kokių dantų kasdienei priežiūrai, profilaktines ir gydomąsias-profilaktines.

Higieninėse dantų pastose nėra veikliųjų medžiagų, pavyzdžiui, fluoro, jos gerai valo, putoja, yra malonaus skonio.

Jos siūlomos žmonėms, neturintiems dantų, turintiems implantus ir nešiojantiems protezus, nes didesnė fluoro koncentracija gali pakenkti implantams.

Rekomenduojamos tiems, kurie alergiški gydomosiose pastose esančioms veikliosioms medžiagoms.

Į profilaktinių dantų pastų sudėtį įeina dantis nuo ėduonies saugantis fluoras.

Fluoro kiekis dantų pastose gali svyruoti nuo 750 ppm iki 1 500 ppm.

Šį skaičių arba jo procentinę išraišką – 0,1–0,15 proc. galima rasti ant dantų pastos pakuotės.

Dažnai nesusimąstę du kartus per dieną valomės dantis labai abrazyvia dantų pasta, kurią specialistai rekomenduoja vartoti ne daugiau kaip kartą ar du per savaitę.

Profilaktinėse ir gydomosiose-profilaktinėse pastose, be pagrindinių ingredientų – putojančių ir plaunančių bei poliruojančių, yra ir veikliųjų medžiagų.

Pagal poveikį jas galima skirstyti į antikariozines, antibakterines (saugančias nuo uždegimo ir jį malšinančias), mažinančias dantų jautrumą, balinančias, užkertančias kelią akmenims susidaryti.

Reikėtų atkreipti dėmesį į keletą dalykų:

1. Dantų pasta, kuri tinka vienam, gali visiškai netikti kitam.

Tai priklauso nuo žmogaus amžiaus, dantų ir periodonto audinių pažeidimo lygio, mitybos įpročių, burnos higienos įgūdžių. Dantų pasta turi būti pasirenkama individualiai. Jums padėti tai padaryti gali gydytojas odontologas arba burnos higienistas.

2. Vaikams dantų pasta parenkama priklausomai nuo amžiaus.

Iki trejų metų vaikams, kurių visi dantys yra sveiki, rekomenduojama naudoti pastą, turinčią 500 ppm fluoridų.

Vaikams su didele dantų ėduonies atsiradimo rizika gydytojas odontologas gali skirti valyti dantis dantų pasta, kurioje yra 1 000 ppm fluoridų, tėvams prižiūrint.

Vyresniems vaikams galima naudoti pastas, kuriose yra 1 000–1 450 ppm fluoridų.

Abrazyvumas

Abrazyvas skirtas valyti dantis mechaniškai, tai poliravimo medžiaga.

Dantų pastos abrazyvumas yra viena pagrindinių dantų jautrumo priežasčių.

Dažnai nesusimąstę du kartus per dieną valomės dantis labai abrazyvia dantų pasta, kurią specialistai rekomenduoja vartoti ne daugiau kaip kartą ar du per savaitę.

Kasdieninės priežiūros dantų pastų RDA (abrazyvumas) neturi viršyti 250. Labiausiai pažengę dantų priežiūros srityje vokiečių ir šveicarų mokslininkai vertina, kad dantims ir dantų emaliui nepavojingų dantų pastų RDA yra iki 55, nuo 60 iki 80 yra vidutinio abrazyvumo, o nuo 80 iki 120 – didelio abrazyvumo.

Didelio abrazyvumo pastomis valyti dantis kiekvieną dieną (tuo labiau du kartus per dieną) nerekomenduojama, jas galima naudoti vieną du kartus per savaitę.

Paprastai mažiausiai abrazyvinės – vaikams skirtos dantų pastos, po jų – jautriems dantims ir dantenoms skirtos dantų pastos, o didžiausiu abrazyvumu pasižymi dantų pastos nuo apnašų, akmenų ir balinamosios dantų pastos.

Balinimas

Daugelis balinamųjų dantų pastų dantų šviesinimo efektą pasiekia nuvalydamos paviršinį dantų emalio sluoksnį, kuris būna su dėmėmis nuo arbatos, kavos, rūkymo, taip atidengdamos gilesnį ir baltesnį emalio sluoksnį ir kartu plonindamos dantų emalį.

Po ilgesnio balinamųjų dantų pastų vartojimo dažnai padidėja dantų jautrumas.

Gelis

Jei dantų pastoje nėra arba yra labai mažas kiekis abrazyvo (hidratuoto kvarco, kalcio karbonato ir t.t.), tokia dantų pasta vadinama geline.

Reikia atkreipti dėmesį, koks užrašas yra ant pastos pakuotės – dantų pasta ar gelis.

Geliai būna įvairių skonių (uogų, vaisių, kramtomosios gumos), todėl jie labai patinka vaikams.

Po pamokos

Sergant periodonto ligomis – gingivitu ar periodontitu, atlikus profesionalios burnos higienos procedūrą, esant stipriam uždegimui, paprastai rekomenduojama dvi savaites naudoti antibakterinių savybių turinčias dantų pastas ir burnos skalavimo skysčius su chlorheksidino gliukonatu.

Tiems, kuriems nustatomas didelis ėduonies rizikos laipsnis,  apsinuoginę dantų kakleliai ir šaknys, patariama naudoti pastą su didesniu fluoro kiekiu (1 450 ppm ir daugiau).

Tačiau rezultatas bus pasiektas tik tada, jei žmogus ne tik naudos specialias priemones, bet ir tinkamai valys dantis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

dr michael

Pirkite savo inkstus Šv. Mykolo specialybės ligoninėje ir išgelbėkite gyvybę. Mes specializuojamės inkstų ligomis sergantiems pacientams, kuriems reikalinga inkstų transplantacija, pardavimui. Mūsų paslaugos yra greitos, patikimos ir prieinamos. Ar jums šiandien reikia inkstų? Susisiekite su mumis el. Paštu: stmichaelspecialisthospital@gmail.com

SUSIJUSIOS NAUJIENOS