Automobilio parkavimas: kaip neišprovokuoti aplinkinių konflikto? | KaunoDiena.lt

AUTOMOBILIO PARKAVIMAS: KAIP NEIŠPROVOKUOTI APLINKINIŲ KONFLIKTO?

Žmonės, kurie važinėja po automobilių stovėjimo aikštelę ieškodami laisvos stovėjimo vietos arti įėjimo, paprastai nepasistato savo automobilių arčiau negu vairuotojai, statantys automobilį atsitiktinėje vietoje. Be to, toks elgesys trukdo eismui automobilių stovėjimo aikštelėje.

Automobilio statymas gali kelti stresą ir išprovokuoti agresyvų elgesį ar netgi tapti avarinės situacijos priežastimi. „Renault“ vairavimo mokyklos instruktoriai pataria, kaip išvengti nemalonių situacijų, susijusių su šiuo manevru.

Kaip paaiškėjo atlikus tyrimus, laisvos vietos ieškojimas pilnoje automobilių stovėjimo aikštelėje daugeliui žmonių kelia stresą – 75 proc. moterų ir 47 proc. vyrų mano, kad šį manevrą sunkiau atlikti kam nors stebint. Siekiant sumažinti įtampą, pravartu laikytis kelių pagrindinių taisyklių, kurios gali supaprastinti manevravimą automobilių stovėjimo aikštelėje.

„Abejojant ar automobilis tilps pasirinktoje stovėjimo vietoje, ar ne, geriau iš viso neatlikti šio manevro. Automobilį reikėtų statyti stovėjimo vietos centre, atsižvelgiant į šonines linijas – tokiu atveju kitas vairuotojas galės lengvai pasistatyti automobilį gretimoje stovėjimo vietoje“, – pataria vairavimo mokyklos direktorius Zbigniew Weseli.

Tyrimai rodo, jog žmonės, besisukinėjantys stovėjimo aikštelėje ieškodami stovėjimo vietos, esančios arčiausiai įėjimo, iš tiesų iki pasiekdami parduotuvę užtrunka ilgiau, negu tie, kurie pastato automobilį pirmoje pasitaikiusioje laisvoje vietoje.

„Ratų sukimas aplink stovėjimo aikštelę pateisinamas tik tada, kai tikrai nesimato nė vienos laisvos stovėjimo vietos ir reikia jos ieškoti. Kai važinėjame tik tam, kad surastume vietą, esančią kiek įmanoma arčiau įėjimo, nors šiek tiek toliau yra laisvų stovėjimo vietų, tik švaistome kurą ir dažnai trukdome eismui“, – paaiškina „Renault“ vairavimo mokyklos instruktoriai.

Tinkamo matomumo užtikrinimas taip pat yra itin svarbus. „Važiuojant automobilių stovėjimo aikštelėje pravartu atkreipti dėmesį į dideles transporto priemones – gali būti, jog už jų stovi mažesnis automobilis ir jo vairuotojas, palikdamas stovėjimo vietą, turi ribotą matomumą ir gali būti priverstas išvažiuoti iš už automobilio nežinodamas, kokia situacija yra kelyje“, – sako vairavimo mokyklos instruktoriai. – „Reikėtų automobilį statyti taip, kad jis neišlįstų iš kitų automobilių linijos ir neribotų matomumo. Be to, taip paliekama daugiau erdvės pro šalį važiuojantiems automobiliams.“

Automobilio statymo taisyklės, kurias pravartu žinoti:

  • Statykite automobilį taip, kad jis užimtų tik vieną stovėjimo vietą ir stovėtų jos centre, paisant šoninių linijų.
  • Visada naudokite posūkius.
  • Nestatykite automobilio neįgaliesiems skirtoje statymo vietoje, jei neturite tam teisės.
  • Atsargiai atidarykite duris.
  • Stebėkite praeivius, ypač vaikus.
  • Statydami automobilį šalia, pavyzdžiui, prekybos centro, neužtverkite praėjimų ar priėjimo prie pirkinių vežimėlių.
  • Jei matote, kad kitas vairuotojas laukia, kol galės pastatyti automobilį konkrečioje vietoje, nebandykite užbėgti jam už akių.
  • Stebėkite ženklus ir ženklinimus – transporto priemonės svorio ir aukščio apribojimus, eismo apribojimus stovėjimo aikštelėje, įvažiavimus ir išvažiavimus.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS