2024-ųjų ekonominė prognozė: gyvensime geriau? | KaunoDiena.lt

2024-ŲJŲ EKONOMINĖ PROGNOZĖ: GYVENSIME GERIAU?

  • 36

Ar šiais metais žmonės Lietuvoje gyvens geriau? 

Plačiau apie tai LNK reportaže papasakojo analitikas Marius Dubnikovas.

„Mes matome labai paprastą dalyką. Praėjusiais metais infliacija sumažėjo virš 2 proc. Šiems metams turime labai gerą pareiškimą, kad galėsime matyti mažėjančias kainas kai kuriais atvejais. Prekių kainos mažės, tačiau paslaugų kainos vis tik augs. Kirpėjų paslaugos kitais metais kainuos brangiau“, – sakė M. Dubnikovas.

– Kodėl prekės pigs, o paslaugos brangs?

– Turime labai aiškų atsakymą. Energetikos kainos nukrito į lygį, kuris buvo prieš dešimt metų. Dujos, elektra, maisto žaliavos, metalas, mediena pinga. Dėl to ir prekių kainos mažėja.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar tendencijos leidžia spręsti, kad energetikos kainos ir žaliavos kainuos tiek pat, o ne staigiai brangs po mėnesio?

– Gera žinia yra ta, kad jau turime gruodžio pabaigą. Pradedame įpusėti žiemą. Ko gero, energetikos kainos nekils. Akivaizdu, kad Europoje saugyklos yra užpildytos net iki 98 proc. Dujų kainos neturėtų kilti į viršų. Jei jos nekils, tai paskui nekils ir visos kitos energetikos kainos.

– Prognozuojate, kad šiais metais tam tikrų prekių kainos gali mažėti. Kaip manote, kiek jos gali pigti?

– Nemanau, kad bus labai didelis pigimas. Kainų mažėjimas nėra labai geras dalykas, nes dienos pabaigoje tas, kas parduoda tas prekes, gauna mažiau pajamų. Gavęs mažiau pajamų, gali mažiau išleisti. Gera žinia, kad tos kainos nedidės tokiais tempais, kokiais mes matėme paskutinius kelis metus. Prognozuojama, kad šiais metais atlyginimai turėtų augti iki 9 proc. Tai duos didesnį efektą. Žmonės galės nusipirkti daugiau.

– Išaugs žmonių perkamoji galia. Kaip manote, kas lėmė tokius sėkmingus pokyčius?

– Aš manau, kad įveikėme tam tikrą šoką. Rusijos ekonominis karas prieš Europos Sąjungą buvo visiškai praloštas. Labai tikiuosi, kad artimiausiu metu ir kitas karas su patrankomis ir krauju Ukrainoje bus praloštas. Lietuvoje mes pasidarėme labai daug namų darbų. Labai gerai pragyvenome pandemiją. Praktiškai nebuvo ekonominio nuosmukio. Labai gerai pragyvenome ekonominį karą. Iš tiesų turime labai gerą startinę poziciją. Belieka tik tikėtis, kad mūsų partneriai vokiečiai, lenkai, skandinavai, latviai pradės gyventi geriau. Jiems eksportuojame daugiausiai prekių. Tikimės, kad jie pradės mums duoti daugiau užsakymų.

Labai gerai pragyvenome pandemiją. Praktiškai nebuvo ekonominio nuosmukio. Labai gerai pragyvenome ekonominį karą.

– Kaip manote, kaip šiais metais atrodys bankų palūkanos?

– Šiais metais palūkanų norma gali nemažėti. Labai tikėtina, kad ji mažės tik apie vieną procentinį punktą. Dabar analitikai lenktyniauja, kas atspės, kada ims mažėti ta palūkanų norma. Labai mažai šansų, kad kas nors žino tiksliai. Tačiau tikėtina, kad tai įvyks antrame metų pusmetyje. Jei sumažės 1 proc., tai tas leistų sutaupyti apie tūkstantį eurų per metus. Tai nėra maža suma. Tai duotų papildomą impulsą šeimos gerovei.

– Kaip ir į kurią pusę ekonominius rodiklius pakeitė šventinė prekyba?

– Šventinė prekyba duoda neracionalius sprendimus. Esame linkę išleisti daugiau. Nejausdami pavojaus leidome pakankamai daug. Po švenčių vyksta toks nusiraminimas. Ko gero, sausį prekybos apimtys bus mažesnės.

Rašyti komentarą
Komentarai (36)

Antaniukas

Duokit ekanamistui pa švinčių prasičiuhint neuždavinėję durnų klausimų.A vienas toks iš vyresnių banka apšepėlių sakė , kad palūkanas sumažės nuo balandžia pirmos.Tik nepasakė nuo katrų metų

O tai

yra kur dar "geriau"!?? Neduok,Dieve!

Domas

Gyvenimas gerės tik reikia užsimerkti .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS