Apklausa: didžiosios įmonės įdarbins daugiau darbuotojų | KaunoDiena.lt

APKLAUSA: DIDŽIOSIOS ĮMONĖS ĮDARBINS DAUGIAU DARBUOTOJŲ

  • 0

Daugiau darbuotojų - tokių planų turi beveik kas antra (43 proc.) Lietuvos didelė įmonė, kurios apyvarta yra didesnė negu 20 mln. eurų.

Per artimiausius keletą mėnesių darbuotojų samda turėtų suaktyvėti ir Estijoje bei Latvijoje - čia priimti naujų specialistų planuoja atitinkamai 33 ir 25 proc. didžiųjų bendrovių. Tokius duomenis atskleidė SEB bankų Baltijos šalyse ketvirtą kartą atlikta didžiųjų Lietuvos, Latvijos ir Estijos bendrovių finansų direktorių apklausa.

Palyginti su praėjusių metų didelių įmonių planais, darbuotojų poreikis išaugo visose Baltijos šalyse, tačiau labiausiai - Lietuvoje. Prieš metus įdarbinti naujų žmonių Lietuvoje planavo 29 proc. didžiųjų įmonių (Estijoje - 26 proc., Latvijoje - 21 proc.). Pasak Aivaro Čičelio, SEB banko prezidento pavaduotojo ir Verslo bankininkystės tarnybos direktoriaus, tai rodo, kad daugelis didelių organizacijų turi gana aiškią viziją augti, todėl žinia darbo rinkai - labai palanki.

„Lietuvoje aktyviai darbuotojų turėtų ieškoti transporto, prekybos, paslaugų sektorių bendrovės. Ir toliau didės informacinių technologijų srities darbuotojų paklausa. Tai reiškia, kad konkurencija dėl gerų  specialistų nė kiek nesumažės. Todėl nenuostabu, kad kaip vieną iš didžiausių artimiausio laikotarpio iššūkių įmonės nurodo būtent kvalifikuotos darbo jėgos trūkumą ir augančias darbo jėgos sąnaudas“, - sako A. Čičelis.

SEB bankų apklausos duomenimis, didžiosios įmonės, vertindamos situaciją ir sudarydamos ateities planus, imasi papildomų priemonių ir investuoja į dabartinio personalo ugdymą, kvalifikacijos kėlimą. Tam Lietuvoje dėmesio skiria 38 proc. didžiųjų bendrovių, Estijoje ir Latvijoje dar daugiau - kas antra tokia įmonė.

„Įmonių planai priimti daugiau darbuotojų, dabartinius - labiau motyvuoti, jų darbo našumą ir kokybę gerinti yra svarbūs. Tačiau tai turės įtakos išlaidoms ir įmonės tą supranta. Įmonių apklausa parodė, kad kitąmet išlaidų augimą prognozuoja šešios iš dešimties (61 proc.) didelės Lietuvos bendrovės“, - sako A. Čičelis.

2016 m. rugsėjo mėn. SEB bankų atlikta  didelių Baltijos šalių įmonių finansų direktorių apklausa yra jau ketvirtoji − pirmoji buvo atlikta 2014 metais. Šiemet apklausoje iš viso dalyvavo daugiau kaip 250 didžiųjų Baltijos šalių įmonių, kurių apyvarta yra didesnė negu 20 mln. eurų. Jos metu įmonių finansų direktoriai pateikia savo įžvalgas, kaip galėtų kisti verslo sąlygos per ateinančius šešis mėnesius, taip pat apyvartos prognozes, nurodo svarbiausius verslo iššūkius ir  įmonių planus − investicijų, personalo ir kitus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS