Apklausa: kaip atrodo lietuvių svajonių atostogos? | KaunoDiena.lt

APKLAUSA: KAIP ATRODO LIETUVIŲ SVAJONIŲ ATOSTOGOS?

  • 2

Karštasis sezonas Lietuvoje eina į pabaigą, tačiau pailsėti nespėjusieji jau kurpia planus vykti į užsienio šalis ir ten praleisti savo svajonių atostogas. Visuomenės nuomonės tyrimų bendrovės „Baltijos tyrimai“ atlikta apklausa atskleidė, kurie pasaulio kampeliai traukia tautiečius ir kokios pinigų sumos jie negailėtų išleisti išsvajotam poilsiui.

Apklausos rezultatai atskleidė, kad net 63 proc. šalies gyventojų paskutines dienas skaičiuojančią vasarą leido Lietuvoje – poilsiavo šalies kurortuose, sode ar kaimo sodybose. Visgi, paklausti apie svajonių atostogas, 70 proc. respondentų sutiko, kad turėdami pakankamai pinigų, mieliau poilsiautų užsienyje.

Paaiškėjo, kad 27 proc. šalies gyventojų, kurių amžius siekia 30 m. ir daugiau, atostogas rinktųsi tolimose egzotinėse šalyse. Į svajonių atostogų krypčių sąrašą dažniausiai patenka Pietryčių Azijai priklausančios šalys, tokios kaip Filipinai, Singapūras ar Tailandas. Septintadalis (14 proc.) šiai amžiaus kategorijai priklausančių tyrimo dalyvių svajoja apie kruizinę kelionę laivu.

Populiarieji užsienio kurortai, tokie kaip Turkija, Graikija ar Ispanija, yra patrauklios atostogų kryptys beveik ketvirtadaliui (23 proc.) lietuvių. Šių respondentų amžius svyruoja nuo 18 iki 30 m., o vidutinės pajamos yra aukštesnės nei 701 Eur per mėnesį.

Labai nedidelė dalis respondentų – tik 6 proc. – svajoja poilsiauti Alpių apsuptose šalyse – Šveicarijoje, Slovėnijoje, Italijoje ar Austrijoje. Kalnuotos vietovės labiausiai žavi jaunesnius nei 50 m. respondentus, kurių mėnesinės pajamos viršija 1200 Eur.

Pasak bendrovės „Credit Service“, valdančios vartojimo kreditų prekės ženklą „Vivus.lt“, direktorės Giedrės Štuopės, svajonių atostogos reikalauja detalaus planavimo, ypač finansiniu atžvilgiu.

„Viena pagrindinių priežasčių, neleidžiančių mėgautis poilsiu išsvajotuose kampeliuose, yra finansinių išteklių stygius. Išanalizavus duomenis matome, kad dažniausiai skiriama suma atostogoms vienam asmeniui vidutiniškai svyruoja nuo 100 Eur iki 350 Eur, o daugiau nei pusė šalies gyventojų atostogoms naudoja pinigus iš paskutinės algos. Tai – ne itin atsakingo planavimo pavyzdys, kuris neleidžia mėgautis poilsiu ten, kur norima“, – sako finansų ekspertė.

Tyrimo duomenimis, daugiau nei pusė tyrime dalyvavusių suaugusiųjų Lietuvos gyventojų atostogų išlaidoms padengti taip pat naudotų turimas santaupas, kurias kaupė pastaruosius metus, o asmenys iki 30 metų nevengtų ir pasiskolinti savo svajonių atostogoms.

G. Štuopės teigimu, skolinimasis savaime nėra bloga alternatyva, tačiau svarbu įsivertinti savo galimybes skolą grąžinti.

2019 metų kovo 25 – balandžio 10 d. atlikto tyrimo metu apklausti 1000 suaugusiųjų Lietuvos gyventojų (18 metų ir vyresni), tyrimas vyko 118 atrankos taškų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

T

Prakeiktame kaime stai kur

jokiu turkiju

as patenku i tuos 6 procentus, nes mano svajone - atostogos minetose salyse

SUSIJUSIOS NAUJIENOS