Dėl galimo prieštaravimo Konstitucijai Seime nebeliko siūlymo dėl bankų apmokestinimo | KaunoDiena.lt

DĖL GALIMO PRIEŠTARAVIMO KONSTITUCIJAI SEIME NEBELIKO SIŪLYMO DĖL BANKŲ APMOKESTINIMO

Dėl galimo prieštaravimo kai kurioms Konstitucijos nuostatoms iš antradienio Seimo plenarinių posėdžių darbotvarkės išbrauktas siūlymas dėl bankų ir kredito unijų apmokestinimo. Tai numatantį Finansų rinkos dalyvių mokesčio įstatymo projektą antradienį Seimui ketino pateikti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos narys Zbignevas Jedinskis.

Seimo Teisės departamentas savo išvadoje pažymi, kad teikiamos projekto nuostatos yra diskutuotinos keliais aspektais, tarp jų svarstytinas ir jų atitikimas Konstitucijoje įtvirtintam asmenų lygiateisiškumo principui bei Konstitucinio Teismo jurisprudencijai.

„Konstitucinis asmenų lygybės įstatymui principas reikalauja, kad teisėje pagrindinės teisės ir pareigos būtų įtvirtintos visiems vienodai; konstitucinis asmenų lygiateisiškumo principas būtų pažeistas, jeigu tam tikri asmenys ar jų grupės būtų traktuojami skirtingai, nors tarp jų nėra tokio pobūdžio ir tokios apimties skirtumų, kad toks nevienodas traktavimas būtų objektyviai pateisinamas (Konstitucinio Teismo 2012 m. vasario 6 d., 2012 m. vasario 27 d. nutarimai). Vertinant, ar pagrįstai yra nustatytas skirtingas reguliavimas, būtina atsižvelgti į konkrečias teisines aplinkybes; pirmiausia turi būti įvertinti asmenų ir objektų, kuriems taikomas skirtingas teisinis reguliavimas, teisinės padėties skirtumai“, – sakoma Teisės departamento išvadoje.

Joje pastebima, kad Lietuvos banko įstatyme yra įvardinta kur kas daugiau Lietuvos banko prižiūrimų finansų rinkos dalyvių, nei yra įtraukta į projektu siūlomus mokesčio mokėtojus. „Atkreiptinas dėmesys, kad nei projekte, nei jo aiškinamajame rašte nėra nustatyti jokie objektyvūs kriterijai, dėl kurių pasirinkti apmokestinimui projektu siūlomi mokesčio mokėtojai. Atsižvelgiant į tai, svarstytina, ar yra tinkamas objektyvus pagrindas skirtingam teisiniam reguliavimui pagrįsti, dėl ko svarstytinas projekto nuostatų atitikimas Konstitucijos 29 straipsnyje įtvirtintam asmenų lygybės principui“, – savo išvadoje sako Seimo teisininkai.

Pagal siūlomą projektą, šio mokesčio mokėtojai būtų bankai; Europos Sąjungos ir Europos ekonominės erdvės valstybėse licencijuotų užsienio bankų filialai, įsteigti Lietuvoje; kitose negu Europos Sąjungos valstybėse licencijuotų užsienio bankų filialai, įsteigti Lietuvoje; kredito unijos; centrinės kredito unijos; vartojimo kredito davėjai; kredito davėjai.

Numatoma, kad mokesčio objektas – finansų rinkos dalyvių turtas, jei šio mokesčio mokėtojo turto vertė viršija įstatymo projekte nustatytą dydį (300 milijonų eurų). Šis turtas būtų apmokestinamas 0,03 procento mėnesiniu finansų rinkų dalyvių mokesčio tarifu.

Įstatymo projekte kalbama ir apie galimą atleidimą nuo mokesčio. Pavyzdžiui, bankai, centrinės kredito unijos vienerius metus būtų atleidžiami nuo pareigos mokėti mokestį, šiems subjektams pradėjus taikyti gaivinimo plane, parengtame vadovaujantis Finansinio tvarumo įstatymo nuostatomis, numatytas priemones. Galimybė atleisti nuo šio mokesčio mokėjimo numatyta, jei yra pradėtos bankroto ar restruktūrizavimo procedūros ir kitais atvejais.

Projektą parengęs Seimo narys Z. Jedinskis siūlo, kad mokestis būtų įskaitomas į valstybės biudžetą.

Siekiant papildyti nauju mokesčiu administruojamų mokesčių sąrašą, parlamentaras taip pat kartu teikia Mokesčių administravimo įstatymo pakeitimo projektą.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

O gal laikas pažvelgti diskriminavimo požiūriu į visuotiną reikalavimą atlyginimus pervesti būtinai į bankų sąskaitas? Gal laikas sugrįžti prie pinigų išmokėjimo kasose ir tai būtų labai didelė bausmė bankams už jų piktnaudžiavimą mokesčiais?

Mozė

Na ka eiliniai žmonės. Laukit nauju mokesčių, juk bidžeta reik pildyti. O bankai, prekybininkai - tai juk priartinti prie vadžiažmogoiu, kuriems patiems reik bankiu Tegyvuoja lažas ir baudžiava.

c

geriausiai butu jai ir atlyginimus apmokestintu pvmu!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS