A. Armonaitė: minimali alga turėtų didėti iki 800, NPD – iki 740 eurų | KaunoDiena.lt

A. ARMONAITĖ: MINIMALI ALGA TURĖTŲ DIDĖTI IKI 800, NPD – IKI 740 EURŲ

Minimali mėnesio alga (MMA) kitais metais turėtų didėti iki 800, o neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) – iki 740 eurų – taip atsakomybė dėl didesnių darbuotojų pajamų būtų sąžiningiau padalinta verslui ir valstybei, sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

„Mes iš esmės siūlome, kad MMA bruto, vadinamas „ant popieriaus“, galėtų kilti 70 eurų iki 800 eurų, o NPD – 200 eurų, kas būtų daug labiau subalansuotesnis pasiūlymas ir NPD tokiu būdu būtų padidintas iki 740 eurų. Mes tada neapkrautume verslo minimalios algos vien išmokėjimo našta, valstybė irgi prisiimtų dalį atsakomybės, nes dabar, kai kalbame, kad tik minimali alga spręs šią situaciją, tai mes iš esmės krauname sprendimą verslui“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė A. Armonaitė.

Ministrės manymu, NPD yra pagrindinis pajamų augimo šaltinis, todėl reikėtų daugiau diskutuoti apie jo, o ne minimalaus atlyginimo didinimą.

„Kalbėdami apie MMA kėlimą mes norėtume, kad jis balansuotų su neapmokestinamojo dydžio augimu, mes tai matytume kaip pagrindinį žmonių pajamų augimo šaltinį, kai valstybė mažiau paima iš žmogaus mokesčio pavidalu ir palieka jam daugiau pinigų kišenėje. (...) Mano vertinimu, tai išmintingesnis sprendimas“, – kalbėjo A. Armonaitė.

Prezidento patarėjas ekonomikai ir socialinei politikai Vaidas Augustinavičius yra sakęs, jog NPD nuo kitų metų reikėtų didinti bent 100 eurų.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas praėjusią savaitę teigė, kad 2023 metais minimali alga gali padidėti 15--19 proc.

Liepą Lietuvos bankas pasiūlė, jog MMA kitąmet galėtų augti 18,9 proc. arba 138 eurais iki 868 eurų, tačiau tuo pat metu nurodė, jog dėl didelio ekonomikos neapibrėžtumo palaikytų atsargesnių sprendimų paiešką, pavyzdžiui, vėlesnį sprendimo dėl MMA priėmimą ar didinimą dalimis.

Trišalėje taryba pradėjo diskusijas šiuo klausimu, tačiau galutinį sprendimą dėl MMA turės priimti Vyriausybė.

Šiemet NPD siekia 540 eurų, o MMA – 730 eurų neatskaičius mokesčius, arba 550 eurų „į rankas“.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

4

Turėtų būti jau 2000 eurų. Ekonomika reikia užsiimti, o ne politika, užmiršti visus karus, priešus ir draugus, tik pelnas Lietuvos žmonėms

Lauris

Mink iš ekrano narkomanė garmoška

Nuimti kuo daugiau UAB

Kuo daugiau valstybinių įmonių, įstaigų, fabrikų ir nuosavybės. Verslus stabdyti. Tai ištisai nusikalstamos struktūros ir paskutiniaisiais metais iš esmės visi turi deklaravę ekonominės veiklos rūšis kuriomis realiai neužsiima ar užsiima tik fiktyviai. Žmogeliai visi narkibuznyje, žmonių prekyboje nelegalioje, o nuo pavasario visi kelyje į rytus kur nuvežė kokį daiktą ar prekę už centą atgal grįžta prisigrobę po tuziną mažamečių idiotų vaikų iš kurių čia daro biznį. Be to, visi dabar elgetaujantieji ir renkantieji pinigus . Pirks dronus. Ir kai patys ukrainiečiai kaip jau yra pradėję daryti liepos mėnesį susprogdino didžiausią Europoje atominę elektrinę, vėl visi išlikusieji bus kelyje - iki artimiausio šiukšlyno - o gal ką ras?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS