Atnaujinusiems daugiabutį Pasvalyje teks taisyti broką | KaunoDiena.lt

ATNAUJINUSIEMS DAUGIABUTĮ PASVALYJE TEKS TAISYTI BROKĄ

  • 0

Aplinkos ministerijos pavedimu atlikusi skubų patikrinimą dėl galimai nekokybiškai atliktų Pasvalio daugiabučio atnaujinimo darbų, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) pateikė išvadas.

„Jau turime preliminarias specialistų išvadas. Dėl galimai nekokybiškai atliktų darbų situaciją toliau aiškinsimės ne tik su daugiabučio atnaujinimą įgyvendinusiais statybos vadovais ir šių statybų techniniu prižiūrėtoju, bet ir su Taikos gatvės aplinkos tvarkymo darbų vadovais ir prižiūrėtoju. Statybos defektai turės būti pašalinti“, – sakė aplinkos viceministrė Daiva Matonienė.

Pasvalio daugiabučio Taikos g. gyventojai priekaištų namo atnaujinimą vykdžiusiems subjektams turėjo dėl rūsyje atsirandančio vandens ir kitų defektų. Apžiūrėję namą vietoje, VTPSI specialistai nelinkę šios situacijos sieti tik su atliktais statinio paprastojo remonto darbais. Labiau tikėtina, kad vanduo po gausaus lietaus nuo aukštesniojo žemės reljefo į rūsį patenka dėl prie pamato nukasto grunto.

2012 m. pagal Pasvalio rajono savivaldybės administracijos projektą užbaigti Taikos gatvės dalies kvartalo aplinkos (įvažiavimų į kiemus, pėsčiųjų takų, aikštelių) tvarkymo darbai. Statybos darbų žurnale nurodyta, kad pėsčiųjų takų tvarkymas pradėtas 2012 m. birželio 12 d.

Kaip pasakoja Taikos g. 27 namo gyventojai, šiaurinėje namo pusėje apie 70 cm pažemintas žemės paviršiaus lygis, o dedant grindinį prie pamato neįrengta hidroizoliacija. Namo modernizavimo projekte hidroizoliacija buvo numatyta 60 cm nuo projekto rengimo metu buvusio žemės paviršiaus ir pagal įrašus statybos darbų žurnale ji padaryta 2012 m. gegužės 25 d.

Taigi galimai apie 10 cm pamato juosta liko neizoliuota, per ją ir sunkiasi vanduo. Namo modernizavimo projekte taip pat numatyta, kad apšiltinus cokolį pratęsiami esami vėdinimo kanalai ir uždedamos metalinės grotelės su tinkleliais. Minėtų detalių apžiūros metu VTPSI specialistai nerado. Statybos darbų žurnale žymos apie tinklelių įrengimą nėra. Sprendinių dėl vėdinimo kanalo pirminiame projekte nebuvo. Jais projektas papildytas vėliau, numatant kanalo paaukštinimą 2 plytomis ir pratęsimą skarda, įrengiant šiluminę izoliaciją. Tai ir atlikta.

Skundų dėl nekokybiškai įrengtos vėdinimo sistemos pagrįstumą būtų galima įrodyti tik atlikus ekspertizę.

Piliastrai apšiltinti pagal pakoreguotą projektą.Pateikusi preliminarias išvadas, VTPSI toliau nagrinės situaciją. Siekdama tiksliai nustatyti padarytus pažeidimus ir juos padariusius asmenis, inspekcija pakvietė atvykti abu minėtus projektus įgyvendinusius statybos vadovus ir šių statybų techninius prižiūrėtojus.

Daugiabučio namo Taikos g. 27, Pasvalyje, modernizavimo projekto vadovė, statybos vadovas ir techninis prižiūrėtojas VTPSI 2013 m. liepos 25 d. prašymu jau yra nubausti.

Projekto vadovei ir techniniam prižiūrėtojui veikla sustabdyta 6 mėnesiams, o darbų vadovui pareikštas įspėjimas.Kadangi modernizuoto namo statybos rangovo įmonei paskelbtas bankrotas, statytojas turėtų savo lėšomis pašalinti statybos defektus ir kreiptis į bankroto administratorių dėl kompensacijos.

„Ir toliau tikrinsime daugiabučių atnaujinimo darbų kokybę. Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus pavedimu bus sudaryta komisija, kuri patikrins daugiabučius namus, kurių atnaujinimas buvo finansuojamas pagal ankstesnes programas. Nustatę pažeidimus imsimės griežtų priemonių, taikysime nuobaudas“, – sakė aplinkos viceministrė Daiva Matonienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS