Atpigusios dujos aplenkia vartotojus? | KaunoDiena.lt

ATPIGUSIOS DUJOS APLENKIA VARTOTOJUS?

Šiuo metu biržoje dujų kaina žymiai nukritusi, tačiau Lietuvos vartotojų sąskaitose ji vis dar aukšta. Gyventojai piktinasi, kad pigios dujos jų nepasiekia ir ragina bendrovę „Ignitis“ mažintis pelnus ir kompensuoti už priimtus vartotojams nepalankius sprendimus.

Neatsakingas sandoris?

Vartotojai norėtų, kad biržoje gerokai atpigusi dujų kaina matytųsi ir sąskaitose, tačiau dabar už dujas tenka mokėti brangiau nei biržos kaina. Dėl to gyventojai kaltina bendrovės „Ignitis“ sprendimą dujas šiems metams pirkti pernai ir fiksuoti kainą už 125 Eur/MWh (megavatvalandę), nors dabar rinkoje dujų galima nusipirkti kone keturis kartus pigiau.

„Kaip atsakingas LR pilietis, trijų atžalų tėtis ir, deja, didžiulius mokesčius mokantis mirtingas žmogus, norėčiau gauti keletą atsakymų. Klausimas labai paprastas: kodėl niekas nekalba apie bendrovės „Ignitis“ neprofesionalų ir neatsakingą sandorį, kuris žaloja ne tik gyventojų, tačiau ir pačios valstybės biudžetą. Kodėl niekas elementariai nepaskaičiuoja, kiekgi jiems liko auksinių dujų? Galbūt jos buvo išnaudotos ir jau galima grįžti į normalių kainų ribas kaip ir kitose Europos šalyse? Nejaugi jie visiems metams užsipirko ir jos visiškai nenaudojamos nuo pavasario pradžios? Gal jau galima saugyklas pildyti pigesnėmis dujomis, kad vartotojams nereikėtų tiek mokėti? Kodėl valdžia pritaria tokiam žmonių pinigų švaistymui?“ – priekaištus dėl didelių dujų kainų žėrė į „Kauno dieną“ parašęs Aleksandras.

Kodėl niekas elementariai nepaskaičiuoja, kiekgi jiems liko auksinių dujų? Galbūt jos buvo išnaudotos ir jau galima grįžti į normalių kainų ribas kaip ir kitose Europos šalyse?

Vartotojas įsitikinęs, kad bendrovė „Ignitis“ tokiu sprendimu fiksuoti aukštą dujų kainą padarė klaidą, todėl dabar dujų kaina gyventojams turėtų būti kompensuojama iš bendrovės pelno. Pasak gyventojo, jei rinkoje pernai buvo aukštos dujų kainos, reikėjo pildyti tik dalį saugyklų ir laukti, kol kainos nukris, nes dabar buvo priimtas vartotojams žalingas sprendimas.

Ant vartotojų pečių

Apie tai, kad bendrovės „Ignitis“ sandoris krinta ant vartotojų pečių, yra kalbėję ir ekonomistai. Jie pripažino, kad pernai buvo daug neaiškumų dėl dujų kainų, nes rinka gerokai susijaukė po Rusijos pradėto karo Ukrainoje. Vis dėlto sprendimą fiksuoti aukštą dujų kainą ekspertai vadina neprofesionaliu.

„Tai, kaip tai buvo padaryta pernai, neatitinka gerosios praktikos. Buvo padaryta labai staigiai ir dideliam kiekiui. Paprastai kiekis yra išdalijamas į atskirus gabaliukus ir tie gabaliukai fiksuojami skirtingais laiko tarpais“, – LNK žinioms kiek anksčiau komentavo ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto rektorius Dalius Misiūnas.

Tai reiškia, kad dabar vartotojai moka daugiau, nei dujos kainuoja rinkoje. Be to, mokesčių mokėtojams tai kainuoja ir papildomai, nes dujų kaina vartotojams dar kompensuojama iš valstybės biudžeto. Jei nebūtų kompensacijų, žmonės už dujas mokėtų kone dvigubai brangiau.

Reguliuotojo įžvalgos

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) vasaros pradžioje patvirtino 4–5 ct už 1 kub. m mažesnes gamtinių dujų kainas buitiniams vartotojams antrajam pusmečiui. Tačiau, kaip skelbė BNS, tarifai vis dar lieka aukšti, todėl Vyriausybė nutarė kompensuoti jų dalį, tam skirdama apie 54 mln. eurų.

„Kauno diena“ paprašė įvertinti bendrovės „Ignitis“ sandorį pernai brangiai fiksuoti dujų kainas ir tokio sandorio įtaką vartotojams. Reguliuotojas priminė, kad Gamtinių dujų įstatymo 9 straipsnio 16 dalyje numatyta, kad tiekimo įmonės VERT nustatyta tvarka gali naudoti gamtinių dujų rinkos finansines priemones, kurios įskaičiuojamos į gamtinių dujų įmonių aptarnaujamų buitinių vartotojų tarifus.

„Kaina buvo fiksuota 2022 m. lapkričio, gruodžio mėnesiais, kai apskritai nebuvo aišku, kada bus pasiektas kainų pikas ir ar kainos gali kristi. Buvo reaguojama į analitikų prognozes dėl dar sunkesnės laukiančios 2023 m. žiemos ir, siekdama valdyti rizikas dėl galimų kainų šuolių, bendrovė užfiksavo kainą šiems metams“, – procedūrą aiškino VERT atstovai.

VERT dienraščiui aiškino, kad šiuo metu turima informacijos tik apie liepos mėnesį tiektų gamtinių dujų kiekį. „Pagrindiniai gamtinių dujų kiekiai yra buitinių vartotojų suvartojami šaltuoju metų laiku, tačiau svarbu įvertinti, kad šių metų antrajam pusmečiui „Ignitis“, fiksuojant vidutinę svertinę šio dujų kiekio įsigijimo kainą – 125 Eur/MWh, įsigijo 654 tūkst. MWh, arba 70,80 proc. gamtinių dujų kiekio, skirto buitinių vartotojų gamtinių dujų poreikiams. Likusi dalis – apie 29 proc. – bus įsigyjama pagal galiojančias „Ignitis“ sudarytas gamtinių dujų tiekimo sutarčių nuostatas“, – apie tai, kad brangiomis dujomis buvo užpildytos ne visos saugyklos, o tik dalis jų, toliau dėstė VERT.

Kas lauks kitąmet?

Paklausėme, kokios kainos gali tikėtis buitiniai vartotojai kitais metais. Reguliuotojas teigė, kad dujų kaina kitų metų pirmajam pusmečiui bus tvirtinama prieš artėjant žiemai.

„Gamtinių dujų tarifą sudaro tiekimo kaina ir išlaidos jų pristatymui iki vartotojo (perdavimas ir skirstymas vamzdynais). Vertinant tik prognozuojamą gamtinių dujų kainą 2024 m. pirmąjį pusmetį, remiantis rugsėjo 11 d. ateities sandorių duomenimis, tarifai turėtų išlikti panašaus lygio. Gamtinių dujų tarifai buitiniams vartotojams 2024 m. pirmąjį pusmetį bus VERT patvirtinti iki šių metų lapkričio 30 d.“, – nurodė VERT ekspertai.

Nestabilus laikotarpis

Bendrovės „Ignitis“ atstovai taip pat pateikė savo poziciją, dėl ko pernai buvo fiksuotos, palyginti su dabartinėmis, aukštos dujų kainos.

„Kaina buvo fiksuota esant tokiai rinkos situacijai, kai po sumažėjimo nuo 300 Eur/MWh ji vėl buvo pradėjusi augti ir nebuvo aišku, kada ir kokios bus pasiektos lubos. 2022 m. pabaigoje geopolitinė ir energijos išteklių rinkos situacija buvo labai nestabili, tiekimas – neužtikrintas, todėl sprendimais užfiksuoti tuo metu konkurencingame lygyje dalį buitinių vartotojų portfelio kainos siekta apsaugoti buitinius vartotojus nuo galimo dar didesnio kainų šoko ir suvaldyti kompensacijoms skirtą biudžetą, kurio būtų neužtekę dar labiau išaugus didmeninėms kainoms“, – į „Kauno dienos“ klausimus atsakė bendrovės „Ignitis“ Ryšių su visuomene projektų vadovė Laura Beganskienė.

Ji paantrino ir VERT atstovams sakydama, kad praėjusių metų pabaigoje atliktas kainos fiksavimas reiškia, kad apie 70 proc. dujų, skirtų buitiniams vartotojams šių metų antrajam pusmečiui, buvo įsigyta už 125 eur/MWh vidutinę svertinę kainą. Likusi 30 proc. dalis perkama už kainą, kuri dinamiškai kinta ir susiformuoja dujų pristatymo metu.

„Dujos, skirtos 2024 m. pirmojo pusmečio buitinių vartotojų reikmėms, jau yra įsigyjamos mažesne kaina“, – pažymėjo bendrovės „Ignitis“ atstovė.

Pasiteiravome, ar sprendimas fiksuoti aukštas dujų kainas buvo klaida. „Ignitis“ atstovė komentavo, kad, prasidėjus karui, siekiant įtvirtinti gamtinių dujų įsigijimo kainos fiksavimo galimybę buitiniams vartotojams, netgi buvo pakeistas Gamtinių dujų įstatymas.

Ž. Gedvilos/BNS nuotr.

„Kitaip tariant, užfiksuoti gamtinių dujų kainą tuo metu priimtiname lygyje ir tokiu būdu prognozuoti su dujų vartojimu susijusias gyventojų išlaidų ir valstybės kompensacijų dydžius iš visų sprendimų priėmėjų perspektyvos atrodė ne kaip klaida, o kaip kritiškai būtini veiksmai. Ypač atsižvelgiant į analitikų prognozes dėl dar sunkesnės laukiančios šių metų žiemos. Tai, kad dėl šiltos žiemos dujų Europoje nepritrūko, susiklostė palankesnė, nei prognozuota, padėtis tarptautinėje suskystintųjų gamtinių dujų rinkoje ir kainos biržoje negrįžo į rekordinį lygį, situacijos vertinimo prielaidų nepaverčia klaidingomis“, – aiškino L. Beganskienė.

„Nėra nei brangių, nei pigių dujų, yra dujų kaina, kuri formuojasi rinkoje konkrečiu momentu. Kokias sąnaudas įtraukti arba neįtraukti į gamtinių dujų tarifus buitiniams vartotojams, apsprendžia VERT patvirtintos ir taikomos kainų nustatymo metodikos. Bendrovė, tiekdama dujas buitiniams vartotojams, vadovaujasi teisės aktais naudodama gamtinių dujų rinkos finansines ir kitas priemones, padedančias valdyti tiekimo ir dujų kainų svyravimo rizikas. Bendrovė dujomis nespekuliuoja – naudos ar nuostolių iš kainos svyravimų biržoje neturi“, – pridūrė bendrovės „Ignitis“ specialistė.

L. Beganskienė pabrėžė, kad visuomenėje klaidingai interpretuojama ir manipuliuojama teiginiais, esą bendrovė „Ignitis“ perka žymiai brangesnes dujas, nei šiuo metu galima įsigyti rinkoje.

„Fiksuojant gamtinių dujų kainą, pasinaudojant išvestinėmis finansinėmis priemonėmis, fiksuojama to mėnesio, kurio metu bus vykdomas tiekimas, dujų biržos indekso vertė. Taigi, teiginys, kad šiuo metu gamtinių dujų įsigyti galima už kiek daugiau nei 30 Eur/MWh, o „Ignitis“ perka dujas už žymiai didesnę kainą, yra klaidinantis visuomenę, – kalbama apie skirtingus dujų pristatymo laikotarpius, neįvertinami infrastruktūros prieinamumo ir su tuo susijusių sąnaudų veiksniai.

Gamtinės dujos nėra tokia prekė, kurią visam reikalingam poreikiui gali nusipirkti už momentinę kainą ir tiekti žiemą už tą pačią kainą be jokių papildomų susijusių sąnaudų ir technologinių ribojimų. Net jeigu būtų prieinami pakankami dujų kiekiai momentinėje rinkoje ir atitinkami SGD terminalo, dujotiekių ir saugyklos Latvijoje pajėgumai, prie dujų kainos pridėjus su tuo susijusias papildomas infrastruktūros (tarptautinių jungčių, saugyklos) sąnaudas, galutinė kaina dažnu atveju gali viršyti reikalingu laikotarpiu tiesiogiai vartotojams pristatytų dujų kainą“, – aiškino „Ignitis“ atstovė.

Be to, pasak L. Beganskienės, sudarant sutartį dėl dujų įsigijimo, iš esmės nežinoma, už kokią kainą dujos atkeliaus pristatymo laikotarpiu, nes įprasta rinkos praktika yra sutartinę dujų kainą sieti su pristatymo laikotarpio tarptautiniu dujų indeksu.

„Jei neatlieki jokių veiksmų, neapsidraudi kainos finansinėmis išvestinėmis priemonėmis, kaina pristatymo dieną bus tokia, kokia tuo metu bus rinkoje. Pavyzdžiui, jeigu tuo metu tarptautinėse rinkose kaina bus pakilusi dėl šalto oro, galimo dujų trūkumo ar kitų veiksnių, reikės mokėti tą aukštą kainą. Kainos fiksavimas yra vienas iš būdų iš anksto žinoti, kiek kainuos dujos (arba dalis įsigyjamų dujų) konkretų laikotarpį. Tai leidžia iš dalies suvaldyti galimus momentinius kainų šuolius, planuoti susijusias valstybės ir gyventojų išlaidas, priimti kitus reikalingus sprendimus. Todėl, suderinus su reguliuotoju, yra atliekami veiksmai, kad bent dalis dujų kiekio, kuris bus pristatomas kitą pusmetį, būtų už žinomą kainą“, – galiojančią tvarką pabrėžė bendrovės „Ignitis“ Ryšių su visuomene projektų vadovė.

Kaina buvo fiksuota tokioje rinkos situacijoje, kai po sumažėjimo nuo 300 Eur/MWh ji vėl buvo pradėjusi augti ir nebuvo aišku, kada ir kokios bus pasiektos lubos.

Kada vėl pirks dujas?

Dienraštis bendrovės „Ignitis“ atstovų teiravosi ir kada bus dujų saugyklos pildomos kitiems metams, už kokią kainą planuojama pirkti dujas.

„Planuojama, kad per pirmąją kitų metų pusę buitiniai vartotojai suvartos apie 1,3 TWh gamtinių dujų. Iš jų per pirmąjį ketvirtį – apie 1 TWh. Šaltuoju laikotarpiu yra didesnė rizika dėl kainų šuolių, todėl, suderinus su reguliuotoju, užfiksuota kaina penktadaliui viso 2024 m. pirmojo ketvirčio buitinių vartotojų prognozuojamo dujų poreikio maždaug už 52 Eur/MWh. Tokia yra ateities sandorių dujų kaina artėjančiam šaltajam sezonui.

Šiandien vartotojų mokami tarifai (po kompensacijų) atitinka maždaug 53 Eur/MWh didmeninę kainą. Taigi, šiuo metu atliekami veiksmai sudaro sąlygas išlaikyti dabartinius tarifus ir 2024 m. pirmąjį pusmetį, atsisakant valstybės taikomų kompensacijų. Kita vertus, likusį kiekį reikės įsigyti už rinkos kainą, galiosiančią dujų pristatymo metu, tad dėl vis dar nemažų kainų svyravimų rinkoje anksti prognozuoti, kiek dujos kainuos vartotojams ateinantį pusmetį“, – komentavo L. Beganskienė.

Ministerijos nusiplauna rankas

Bendrovės „Ignitis“ specialistė dėstė, kad, siekiant išklausyti visus pasiūlymus dėl planuojamų gamtinių dujų kainos fiksavimo 2024 m. pirmajam pusmečiui veiksmų, šių metų liepos mėnesį VERT ir „Ignitis“ organizavo diskusiją, kurios metu, dalyvaujant išorės ekspertams, aptarti pagrindiniai gamtinių dujų kainos fiksavimo principai ir būdai.

„Pavyzdžiui, sutarta fiksuojant kainas ateinančiam pusmečiui vadovautis matrica, kuri numato skirtingą fiksuojamą kiekį esant skirtingiems kainų rėžiams. Kuo kaina žemesnė, tuo didesnę portfelio dalį periodiškai galima užfiksuoti. Verta pastebėti, kad ateinančios žiemos kaina gana stabiliai laikosi kainų rėžyje, kuris kol kas leido užfiksuoti tik 20 proc. buitinių vartotojų 2024 m. pirmojo ketvirčio poreikio“, – teigė bendrovės Ryšių su visuomene projektų vadovė.

„Kauno diena“ paprašė Energetikos ministerijos įvertinti bendrovės „Ignitis“ sandorius ir kaip galima būtų ateityje užtikrinti, kad dujų kaina būtų palankesnė vartotojams. Energetikos ministerijos atstovai nurodė kreiptis į Finansų ministeriją, mat bendrovė „Ignitis“ pavaldi būtent jiems.

„Finansų ministerija nedalyvauja bendrovės „Ignitis“ kasdienėje veikloje. Jūsų klausimai pagal kompetenciją skirti „Ignitis“. Primename, kad įmonės vykdoma gamtinių dujų tiekimo buitiniams vartotojams veikla yra reguliuojama“, – aptakiai atsakė Finansų ministerijos atstovai.

Rašyti komentarą
Komentarai (50)

Kreivo \\\\\.../////

knaipės "Moki vagi",kaip tarakonai dauginasi po visą LT,tik tiesus klausimas"-iš kur PINIGAI? kreivį.

Seneliukas

Atima puse pensijos del seno namuko sildymo dujomis! Kodel valdzia leidzia plesti zmogas? Atsakau- Uztat ,kad zmogos issirinko plesiku valdzia!

Liberalas

Siaip tai estai jau seniai duju tinka liberalizavo tai kodel musu gudrociai negaletu leisti. Juk vartotojas galetu rinktis...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS