Baigęs galioti maistas liks parduotuvių lentynose? | KaunoDiena.lt

BAIGĘS GALIOTI MAISTAS LIKS PARDUOTUVIŲ LENTYNOSE?

  • 9

Nuo sausio pradžios parduotuvės lentynose gali palikti ir kai kuriuos pasibaigusio galiojimo produktus. Tiesa, ši išimtis galioja tik tiems produktams, ant kurių užrašyta „geriausias iki“. Vis dėlto praeiviai į tokius pokyčius žiūri nepatikliai, o Maisto ir veterinarijos tarnyba žada, kad pasibaigusio galiojimo maistas niekam nepakenks ir netgi prisidės prie tvaresnio vartojimo.

„Leidžiama parduoti produktus, kurių pasibaigęs terminas žymimas „geriausias iki“. Tai reiškia, kad tie produktai geriausi iki nurodytos gamintojo datos, bet dažnai dar labai geri ir jai pasibaigus“, – komentavo VMVT Maisto skyriaus patarėja Ona Keblienė.

Žinoma, mėsai, žuviai, daržovėms, vaisiams ir jų produkcijai išimtys negalios, nes ant jų pakuotės parašyta ne „geriausias iki“, o „tinka vartoti iki“. Be to, net ir tuos, ant kurių pakuotės užrašyta „geriausias iki“, o galiojimas jau pasibaigė, galės pirkti tik gyventojai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Neleidžiama produktų parduoti mažmeninės prekybos įmonėms, gamybos sektoriui ir kitiems juridiniams asmenims. Prekyba skirta tik galutiniam vartotojui“, – tvirtino Ona Keblienė.

Kai kuriose maisto prekių parduotuvėse pirkėjai jau dabar gali išvysti prekes, kurių galiojimas pasibaigė. Tiesa, tuos produktus, ant kurių užrašyta „geriausias iki“, bus galima pardavinėti ne ilgiau kaip 45 dienos po galiojimo pabaigos. Taip nutrata, siekiant mažinti maisto švaistymą ir kartu užtikrinti, kad dar liktų laiko pardavėjams atiduoti tokį maistą labdarai ir paramai.

„Tai yra susiję su maisto kainomis, nes, tikėtina, kad tokie produktai bus paženklinti ir nuolaida“, – aiškino ekonomikos ir inovacijų ministrės patarėja Grėtė Lelė.

Kai kurie prekybos tinklai žada, kad pasibaigusio galiojimo produktams nuolaidų tikrai bus ir jos bus ženklios.

„Žmonės Lietuvoje gali įpirkti maistą ir tikrai ne visi nori stovėti ištiesta ranka prie Maisto banko bei prašyti paremti produktais. Kas gali, tai tikrai nori oriai įsigyti tų produktų“, – nurodė „IKI“ atstovė Vaida Budrienė.

Tačiau kai kurie prekybininkai laikosi griežtos pozicijos. Jie nieko nekeis ir pasibaigusio galiojimo produktų nepardavinės.

„Nepardavinėti, o gaminti iš jų maistą savo darbuotojams ir atiduoti labdarai. Aišku, tai yra saugūs, tinkami vartoti produktai, bet manome, kad toks būdas iš tikrųjų padeda kovoti su maisto švaistymu“, – kalbėjo „Maximos“ atstovė Raminta Gecevičiūtė.

Nepardavinėti, o gaminti iš jų maistą savo darbuotojams ir atiduoti labdarai.

Tiesa, tiems verslams, kurie tokius produktus ims pardavinėti po jų galiojimo datos, teks kiek pavargti ruošiantis.

„Pirminė pakuotė turi būti nepažeista, jos negalima perpilstyti. Turi atsirasti ryškiaspalvis ženklinimas, kad etiketėje aiškiai būtų nurodyta, kad „geriausias iki“ yra pasibaigęs. Ir, aišku, netgi atskira lentyna atsirasti parduotuvėse“, – sakė G. Lėlė.

Maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad Lietuvoje nuspręsta leisti prekiauti maisto produktais pasibaigus jų tinkamumo vartoti terminui „geriausias iki...“ nuo sausio 1 d. Tačiau būtinybės prekybos tinklams pardavinėti pasibaigusio galiojimo produktus nebus. 

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

...

Jie nori, kad zmones apsinuodintu ypac pensininkai kurie pinigu neturi ir ismirtu greiciau. Cia gudrus zydiskas planas kraugeriu konservatoriu

na jau ne

Papuvusiu konservu jau niekas neberinks, ypac investutojai pensininkai....

M

Kas prastūmė tą projektą,tegul ir valgo.Žmones geriau nuodyti,ir taip produktai,viena chemija,dešrų neįmanoma normalių valgyti,kainos kosminės.Mėsa fasuota,smirdanti,iš kur tokią traukiate?ponai seimūnai valgykite.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS