Baltijos šalių premjerai aptarė saugumo, migracijos, žemės ūkio sektoriaus klausimus | KaunoDiena.lt

BALTIJOS ŠALIŲ PREMJERAI APTARĖ SAUGUMO, MIGRACIJOS, ŽEMĖS ŪKIO SEKTORIAUS KLAUSIMUS

  • 0

Baltijos šalių premjerai aptarė saugumo, migracijos, žemės ūkio sektoriaus klausimus

Vilnius, rugpjūčio 23 d. (BNS). Baltijos šalių premjerų neformaliame susitikime Palangoje šį savaitgalį aptarti bendri susisiekimo ir energetikos sričių projektai, regiono saugumo, nelegalios migracijos, žemės ūkio sektoriaus ir kiti klausimai.

„Džiaugiuosi, kad turėjome galimybę pasidalinti įžvalgomis ir ateities perspektyvomis su Latvijos ir Estijos vyriausybių vadovais, tiek kalbant apie ekonomiką, energetiką, tiek apie tarptautinio saugumo ir nelegalios migracijos klausimais. Intensyvus bendradarbiavimas labai svarbus esamos geopolitinės situacijos kontekste“, - komentare BNS teigė premjeras Algirdas Butkevičius.

Pasak jo, su kaimyninių Baltijos šalių premjeras aptartos pastaruoju metu pastebimos neigiamos eksporto tendencijos, kurioms įtakos vis dar turi pernai Rusijos paskelbtas maisto produktų importo embargas.

„Pirmadienį vykstu į Briuselį, kur su žemės ūkio ir regionų plėtros komisaru Filu Hoganu kalbėsime dėl kritinės padėties Lietuvos pieno sektoriuje ir tikslinių kompensacijų pieno gamintojams. Latvijos ministrė pirmininkė Laimduota Straujuma informavo, jog taip pat ketina susitikti su komisaru“, - sakė A.Butkevičius.

Jo teigimu, Baltijos šalių premjerai pripažino, kad sprendžiant nelegalios migracijos iš trečiųjų šalių ir prieglobsčio suteikimo problemas viena iš pagrindinių Europos Sąjungos (ES) vertybių yra solidarumas.

„Tačiau priimamų prieglobsčio prašytojų skaičius tikrai turi būti nustatomas pagal valstybių galimybes. Mes tikimės, kad galutinis susitarimas dėl likusių prieglobsčio prašytojų perkėlimo bus pasiektas iki šių metų pabaigos. Svarbu ne tik kovoti su pasekmėmis, bet ir su priežastimis tose šalyse“, - tvirtino A.Butkevičius.

Anot jo, kalbant apie geopolitinę situaciją regione konstatuota, kad grėsmė Ukrainai išlieka, o tai kartu yra ir grėsmė visai Europos saugumo sistemai.

„Privalome kartu stiprinti atsparumą Rusijos skleidžiamai propagandai“, - BNS teigė premjeras.

Pasak jo, viena svarbiausių susitikimo temų buvo Baltijos šalių bendri projektai.

„Nė viena šalis neabejoja jų reikalingumu ir svarba, tiek kalbant apie tęsiamą „Rail Baltica“ projektą, tiek apie bendrą energetikos rinką. SGD terminalas Klaipėdoje yra konkretus Lietuvos indėlis į regiono energetinį saugumą, kviečiame Estiją ir Latviją naudotis mūsų SGD terminalo teikiamomis galimybėmis, siekiant diversifikuoti gamtinių dujų importą“, - sakė A.Butkevičius.

Baltijos valstybių ministrai pirmininkai sekmadienį taip pat kartu paminėjo Baltijos kelio 26-ąsias metines, prisiminė Baltijos šalims tragiškas pasekmes atnešusį Molotovo-Ribentropo paktą, kuriuo stalininė Sovietų Sąjunga ir nacistinė Vokietija neteisėtai pasidalijo Europą ir panaikino Baltijos šalių nepriklausomybę.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS