Biudžeto ir finansų komitetas siūlo suvienodinti visų religinių bendruomenių NT mokesčio lengvatas | KaunoDiena.lt

BIUDŽETO IR FINANSŲ KOMITETAS SIŪLO SUVIENODINTI VISŲ RELIGINIŲ BENDRUOMENIŲ NT MOKESČIO LENGVATAS

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) siūlo Seimui suvienodinti visų – tradicinių ir netradicinių – religinių bendruomenių nekilnojamojo turto (NT) mokesčio lengvatas.

Komitetas antradienį pritarė grupės Seimo narių siūlymui neapmokestinti tik šių bendruomenių NT, naudojamą nekomercinei veiklai arba kulto apeigų reikmenų gamybai. 

Už tai balsavo šeši komiteto nariai iš valdančiųjų, prieš – trys iš opozicijos, o susilaikė vienas. Galutinį žodį tars Seimas, antradienį balsuodamas dėl naujojo NT mokesčio modelio. 

Šiuo metu mokesčio lengvata taikoma visam tradicinių religinių bendruomenių turtui, o netradicinių – naudojamam tik nekomercinei veiklai.  

Komitetas taip pat nepakeitė ankstesnės savo pozicijos dėl vėjo jėgainių NT apmokestinimo – jis dar kartą pritarė pirmininko Mindaugo Lingės siūlymui šių jėgainių vystytojams taikyti visose savivaldybėse vienodą lengvatinį NT mokestį – 0,5 proc. iki 2031 metų pabaigos. 

Už tai balsavo keturi komiteto nariai iš opozicijos, prieš buvo penki valdantieji, o susilaikė du. 

„Darbietis“ Vytautas Gabšys siūlė leisti savivaldai pačiai nuspręsti dėl šio mokesčio dydžio vėjo jėgainėms, o jo siūlomos „žirklės“ – 0,05–4 proc.

„Tai racionalus ir pagrįstas lėšų šaltinis savivaldybėms (...) Stiebai apmokestinami NT mokesčiu, o nenuimamos turbinos – ne“, – pristatydamas savo pataisas komitete sakė V. Gabšys. 

Po svarstymų komitetuose Seimui BFK teikia išvadą nuo 2025 metų nustatyti 0,05–4 proc. komercinio ir gyvenamojo NT mokesčio „žirkles“, o konkrečius tarifus palikti tvirtinti savivaldybėms.

Jeigu Seimas antradienį po svarstymo jam pritars, liks paskutinis balsavimas dėl naujos tvarkos įteisinimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Religija

yra atskirta nuo valstybės todėl - jokių lengvatų. Mokytojams, medicinai, biudžetininkam neturime pinigų o čia Dievo tarnai nuo prievolės išsisuka laisvai? Ką jie atneša realaus Lietuvai? Taigi visi ju surinkti pinigai varo tiesiai į Vatikaną

SUSIJUSIOS NAUJIENOS