A. Butkevičius ir M. Majauskas: rinkimai turėjo įtakos deficitui | KaunoDiena.lt

A. BUTKEVIČIUS IR M. MAJAUSKAS: RINKIMAI TURĖJO ĮTAKOS DEFICITUI

Parlamentaras Algirdas Butkevičius sako, kad po pandemijos Lietuva dėl fiskalinio deficito atrodys blogiau už Latviją bei Estiją. Tuo tarpu Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mykolas Majauskas teigia, kad rinkimai turėjo neigiamos įtakos biudžeto deficitui.

„Suteikiant įvairias subsidijas ar valstybės finansinę paramą reikia įvertinti, kaip tai atsilieps ekonomikai. Aišku, ir įmonių likvidumui užtikrinti, ir darbo vietų išsaugojimui, kaip tai atsilieps viešiesiems finansams.

Man kelia nerimą, kad pasibaigus pandemijai mes startuosime su didžiuliu fiskaliniu deficitu ir prieš kitas ES šalis, ir prieš pačią Estiją, Latviją mes atrodysime tikrai liūdnokai. Reikėtų ir tam tikro vertinimo, kurios subsidijos buvo išdalintos gal ir dėl politinių tam tikrų sprendimų artėjant Seimo rinkimams“, – BFK posėdyje sakė A. Butkevičius.

Anot parlamentaro, kai kurios anksčiau naudotos pagalbos priemonės nepaskatino ekonomikos augimo.

„Aš kaip vieną pavyzdį pateiksiu – valstybės finansinė parama, išmokėta darbdaviams už prastovas ir po to subsidija po prastovų. Pažiūrėkime, kokios sumos susidarė pinigų pernai išmokėtų – už prastovas buvo 183 mln. eurų, o subsidija po prastovų – jau beveik 560 mln. eurų. Manau, kad tokios subsidijų sumos išmokėtos, kurios nepaskatino ekonomikos augimo, pablogino ir fiskalinius dalykus, pavyzdžiui, deficitą, man dėl to truputį neramu“, – teigė A. Butkevičius.

„Manau, kad apie tai kalbėsime ir BFK, gal net ir posėdžių salėje, kokias priemones priiminėsime, kai reikės jį mažinti“, – pridūrė jis,

BFK pirmininkas M. Majauskas teigė, kad rudenį vykę rinkimai pablogino biudžeto deficito rodiklius.

„Dalinuosi jūsų nerimu. Matome, kad paskolų portfelis bankų traukiasi, tuo tarpu valstybės biudžeto deficitas pučiasi. Matome išstūmimo efektą. Rinkimai turėjo reikšmingą įtaką biudžeto deficitui praėjusiais metais. Deja, jei staigiai mažintume biudžeto deficitą, pjautume šaką, ant kurios sėdime, nes tokiu būdu mažintume visuomeninę paklausą ir turėtume neigiamą įtaką ekonomikos augimui. Čia neturėjome pasirinkimo, galbūt galėjome greitai ir nukirsti visas valstybės pagalbos priemones, bet tai būtų turėję reikšmingą neigiamą efektą visos ekonomikos augimui“, – kalbėjo M. Majauskas.

Pasak jo, pagalbos priemones ateityje reikės vertinti atsargiai.

„Turėjome palikimą tokį, kokį turėjome ir turime su tuo gyventi, tačiau ateityje reikia labai atsargiai vertinti tas priemones, nes deficitas auga, skola auga ir Lietuvos konkurencingumas silpnėja“, – sakė M. Majauskas.

Numatoma, kad valdžios sektoriaus deficitas 2021 metais sudarys 7 proc. BVP ir bus 2,1 proc. punkto BVP didesnis negu formuotas pirminiame variante. Struktūrinis valdžios sektoriaus deficitas, Finansų ministerijos vertinimu, 2021 metais sudarys 6,4 proc. BVP.

Valdžios sektoriaus skola 2021 metais sudarys 51,9 proc. BVP ir bus 1,7 proc. punkto BVP didesnė negu pirminiais biudžetų projektais formuojama valdžios sektoriaus skola.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kęstas

Visi tarnauja tik vergvaldžiams - taip vadinamiems Lietuvos verslininkams. Skiriasi tik demagogija. Vergvaldžiais tapo net valstybės biurokratai. Kai imame emigrantų vaikus šauktiniais, pageidaujame, kad jie mokėtų lietuviškai. Bet kai reikia sumokėti už tą lietuvių kalbos mokymą, tai ką jūs, Lietuva čia ne prie ko... "Paklausta apie visiškai lietuviškų mokyklų Italijoje nemokamą veiklą A. Orlova neslėpė, kad idealiu atveju jų veiklą turėtų finansuoti institucijos Lietuvoje. „Tai nėra papildomas laisvalaikio leidimo būdas. Tai yra ikimokyklinis ir mokyklinis švietimas, kuris idealiu atveju turėtų būti nemokamas kaip ir Lietuvoje“, – sakė ji." Kodėl taip? Mes Lietuvoje pripratome, kad visi viską mums darytų beveik nemokamai. Taip ir su tais šauktiniais iš užsienio išeina. Ruoškit juos mums nemokamai. Juk Lietuvoje vis dar vergovė. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS