A. Butkevičius: Lietuva turi politinę valią statyti atominę jėgainę | KaunoDiena.lt

A. BUTKEVIČIUS: LIETUVA TURI POLITINĘ VALIĄ STATYTI ATOMINĘ JĖGAINĘ

  • 1

Premjeras Algirdas Butkevičius teigia, kad Lietuva turi politinę valią statyti atominę elektrinę. Be to, pasak jo, Švedijos ekspertų parengta ataskaita parodė, kad norint statyti atominę elektrinę bei siekiant sinchronizuotis su Vakarų elektros tinklais, reikės statyti antrąją jungtį su Lenkija.

"Taip, tai dėl ko mes dirbam? Dėl to, kad Lietuva importuoja labai daug elektros energijos, o norint atsakyti tuos užduotus klausimus, nesuprantu, kodėl vyko tokia didžiulė diskusija, neturint sinchronizacijos studijos", - trečiadienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė A.Butkevičius, paklaustas, ar Lietuva turi politinę valią statyti atominę elektrinę.

Pasak jo, jeigu planuojama statyti atominę elektrinę, Lietuvai būtina ir antra elektros jungtis su Lenkija. Anot premjero, dabar planuojamos elektros jungtys bei jungtis su Estija, atsijungus nuo rusiškų pajėgumų, neužtikrintų pakankamo pralaidumo kritiniu atveju.

"Būtina. (...) Mes esame priėmę Lietuvoje įstatymus, kad sinchronizuojasi Lietuvoje mūsų elektros tinklai su Vakarų tinklais ir jeigu norim, kad užsitikrintume elektros poreikį iš Vakarų elektros tinklų, tai mes turim užtikrinti pralaidumą į mūsų valstybę. Šiuo metu pralaidumas yra iš Estijos, Baltarusijos ir Karaliaučiaus. Jeigu integruojamės į Vakarus, lieka tik Estijos linija, po to atsiranda dar dvi linijos - Švedija ir Lenkija. Ir kritiniu atveju, norėdami užtikrinti negaunamos elektros energijos pakankamą poreikį, tas pralaidumas neleistų mums užtikrinti", - aiškino premjeras.

Anot jo, keista, jog anksčiau apie VAE statybą buvo diskutuojama, neturint studijos apie šalies tinklų sinchronizavimą, tačiau pripažino, kad dabartinėje studijoje nėra paskaičiuotas būsimos atominės elektrinės reaktoriaus galingumas.

"Dabar yra pilnas aiškumas. Aišku, kai kuriuos papildomus darbus dar turės atlikti kai kurios institucijos, dėl to, kad reaktoriaus galingumas toks nėra įvertintas šitos sinchronizacijos studijos metu", - kalbėjo premjeras.

Rudenį Vyriausybei jau buvo pristatyta elektros sinchronizavimo studija, tačiau premjeras teigė, kad ji buvo tik tarpinė. Anot ministro pirmininko, dabar visas veiksmų planas dėl VAE yra detaliai suplanuotas, tačiau plačiau apie jį galėtų kalbėti energetikos ministras.

"Manau, šiandien tai išdėstė energetikos ministras, tos datos yra labai glaustos, ir ministerijoms yra suformuluotos užduotys, jos per trumpą laiką turės pateikti išvadas. Ten numatytos su Estijos ir Latvijos tam tikrom institucijomis", - teigė premjeras.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

jotvingis

Statytiniui visiškai nerūpi piliečių referendumo rezultatai.Štai JUMS ir bolševikų rinkiminis šūkis-SVARBIAUSIA-ŽMOGUS.Laikas imti šakes.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS