A. Butkevičius: skaitmeninė ekonomika Europos BVP gali padidinti 10 procentų | KaunoDiena.lt

A. BUTKEVIČIUS: SKAITMENINĖ EKONOMIKA EUROPOS BVP GALI PADIDINTI 10 PROCENTŲ

  • 1

Europos Sąjunga (ES) turi aruodą neišnaudoto potencialo, vienas iš jų - bendroji skaitmeninė rinka, ji per dešimtmetį gali padidinti Europos bendrąjį vidaus produktą (BVP) apie 10 procentų, sako Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius.

"Skaitmeninis pasaulis – tai mūsų ateitis ir neišnaudotos galimybės. Tyrimai rodo, kad skaitmeninė ekonomika yra vienas didžiausių augimo ir inovacijų šaltinių, per dešimtmetį ji gali padidinti Europos BVP apie 10 procentų", - pirmadienį sveikindamas Seime posėdžiaujančius Europos Sąjungos (ES) reikalų parlamentinių komitetų konferencijos (COSAC) posėdžio dalyvius sakė A.Butkevičius.

Anot jo, skaitmeninė rinka gali turėti tokį patį didžiulį teigiamą poveikį kaip ir 1992 metais pradėjusi veikti bendroji rinka.

"ES teisės aktai keičia kiekvieno mūsų gyvenimą. Ir šie gyvenimai būtų patogesni, jei keliaudami į svečią šalį susidurtume su paprastesne administracine sistema, turėtume integruotą Europos mokėjimų rinką ar būtų suteikta daugiau galimybių dirbti ir siekti karjeros mūsų mokslininkams, tyrėjams, išradėjams", - tvirtino Lietuvos Vyriausybės vadovas.

Kitas konkurencingos Europos pamatas, pasak A.Butkevičiaus, – bendra energetikos rinka. Jos sukūrimą iki 2014 metų Lietuva yra paskelbusi kaip vieną iš pirmininkavimo prioritetų.

"Europos Sąjungos kalbėjimas vienu balsu su energijos išteklių tiekėjais ne tik padėtų siekti konkurencingesnių kainų, bet ir dar labiau padidintų Europos Sąjungos reikšmę tarptautinėje erdvėje", - teigė premjeras.

Jis pabrėžė, kad ES gyvybiškai svarbu pademonstruoti ekonominės ir socialinės politikos rezultatus savo gyventojams, kaimynams, partneriams, investuotojams ir visam pasauliui.

"Šie metai yra kertiniai, siekiant, kad Bendrija tvirtai atsistotų ant kojų, Europos finansai taptų patikimumo simboliu, o senasis žemynas ir toliau liktų atvirumo pavyzdys pasaulyje", - pareiškė A.Butkevičius.

Pasak jo, pastarieji metai parodė, kad Europos finansų sistemai grėsmę kelia silpni bankai, todėl būtinas greitas ES atsakas siekiant išvengti neigiamų padarinių, būtina sukurti Bankų sąjungą, garantuosiančią, kad ateityje ES bankai veiktų pagal bendras taisykles ir taip geriau būtų saugomi indėlininkų interesai.

"Ekonominė padėtis išlieka trapi, o kai kurių valstybių narių padėtis – sudėtinga. Turime skatinti valstybes nares ieškoti pusiausvyros tarp ekonominių priemonių, kurios prisidėtų prie ekonominio augimo ir darbo vietų kūrimo, ir socialinių iššūkių", - kalbėjo A.Butkevičius.

Jis tvirtino, kad vienas sunkiausiai įveikiamų krizės padarinių yra nedarbas, jis ypač skaudžiai palietė jaunimą - beveik 8 mln. jaunų europiečių nei dirba, nei mokosi. Premjeras pabrėžė, kad Lietuva pirmininkavimo laikotarpiu daug dėmesio skiria nedirbančio, nesimokančio ir mokymuose nedalyvaujančio jaunimo problemai.

A.Butkevičius savo kalboje taip pat akcentavo glaudesnius ryšius su kaimynais. Anot jo, Rytų partnerystė šiuo metu yra veiksmingiausias ir kone vienintelis ES instrumentas šiam tikslui pasiekti.

"Vilniuje susitikimo sėkmė priklausys nuo Rytų partnerių apsisprendimo ir gebėjimo vykdyti reformas, nuo Europos Sąjungos valstybių ir institucijų bendros pozicijos ir paramos Rytų partnerėms (...). Mes esame suinteresuoti, kad rytinėje kaimynystėje būtų saugios, ekonomiškai stiprios ir į europines vertybes orientuotos valstybės", - kalbėjo Lietuvos Vyriausybės vadovas.

Lietuva ES Tarybai pirmininkauja nuo liepos 1 dienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Taigi

Sovietmetyje buvo toks šūkis " ekonomika turi būti ekonomiška", ar panašiai. Dabar " skaitmeninė " ekonomika? Butkevičiau, kada bus išnaikinta prekyba žmonėmis, vaikais?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS