Darbo inspekcija pradeda specialų projektą aiškintis priverstinio darbo atvejams | KaunoDiena.lt

DARBO INSPEKCIJA PRADEDA SPECIALŲ PROJEKTĄ AIŠKINTIS PRIVERSTINIO DARBO ATVEJAMS

  • 0

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pradėjo vykdyti bandomąjį projektą, skirtą aiškintis priverstinio darbo atvejams.

Anot VDI, nors priverstinio ir privalomojo darbo atvejų užfiksuota vos keletas per pastaruosius kelerius metus, manoma, kad jų yra kur kas daugiau. Pasak pranešimo, įrodymus, kai asmenys išnaudojami ir verčiami dirbti be užmokesčio, socialinių garantijų, tinkamų darbo ir apgyvendinimo sąlygų, yra ypač sudėtinga surinkti.

Nuo rugpjūčio VDI įsteigta specializuota kontrolės ir prevencijos prekybos žmonėmis priverstiniam darbui ekspertų grupė, kuri analizuos nustatytus galimus priverstinio darbo atvejus, kaups ir sistemins informaciją apie juos, rinks įrodymus, kuriuos perduos teisėsaugai.

Pažymima, kad priverstinį darbą Lietuvoje dažniausiai dirba asmenys iš trečiųjų užsienio šalių, kurie nemoka šalies kalbos ir nežino įstatymų.

„Jie ne tik nežino, kaip elgtis patekus į tokią padėtį ir į ką kreiptis, bet ir dėl patiriamo darbdavio spaudimo ar grasinimų, bijo kažkam prasitarti ir ieškoti pagalbos“, – teigia inspekcija.

Pasak VDI, neretai priverstinio darbo atvejai išaiškėja, kai apie tai praneša žmonės, pastebėję įtartinus dalykus. Be to, tokios bylos dažnai apima kelių rūšių nusikalstamas veikas, todėl inspekcija šias bylas tiria kartu su kitomis ikiteisminio tyrimo institucijomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS