Darbo užmokestis 2022 metais: ką svarbu žinoti dirbantiesiems? | KaunoDiena.lt

DARBO UŽMOKESTIS 2022 METAIS: KĄ SVARBU ŽINOTI DIRBANTIESIEMS?

  • 0

2022 metais rekordiškai, beveik 14 proc., didės minimali mėnesinė alga, ūgtels bazinis pareiginės algos dydis, mažiausiai uždirbančių biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimai kils bent 100 eurų. Prognozuojama, kad kitąmet vidutinis šalies darbo užmokestis didės daugiau kaip 9 proc.

„Pajamų augimą kitąmet turėtų pajusti dauguma dirbančiųjų, tiek gaunantys minimalią algą, tiek biudžetinių įstaigų darbuotojai. Tikimės, kad kartu planuojami pokyčiai šalies užimtumo sistemoje paskatins šiuo metu darbo neturinčius žmones sugrįžti į darbo rinką“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Reikšmingas minimalios mėnesinės algos padidėjimas

Nuo 2022 metų pradžios minimali mėnesinė alga (MMA) didės iki 730 eurų, t. y. beveik 14 proc. MMA uždirbančių žmonių pajamos per mėnesį „į rankas“ kitąmet didės 62,5 euro ir sieks 534 eurus.

Darbo kodeksas numato, kad MMA galima mokėti tik už nekvalifikuotą darbą. MMA padidinimas palies apie 127 tūkst. darbuotojų, gaunančių MMA ir mažiau.

SADM nuotr.

Mažiausiai uždirbančių biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimų šuolis

Kitąmet 4 eurais padidės bazinis pareiginės algos dydis – nuo 177 iki 181 eurų. Kartu su bazinio dydžio didinimu kils ir minimalūs pareiginės algos koeficientai – tai aktualu mažiausiai uždirbantiems viešojo sektoriaus darbuotojams.

Mažiausiai uždirbantiems A, B ir C lygio pareigybių biudžetinio sektoriaus darbuotojams minimalūs pareiginės algos koeficientai nuo kitų metų pradžios augs 0,5 koeficiento.

Beveik 25 tūkst. mažiausiai uždirbančių biudžetinių įstaigų darbuotojų, įvertinus bazinio dydžio bei minimalių koeficientų kilimą, kitąmet gaus daugiau kaip 100 eurų didesnį atlyginimą.

Padidinus bazinį pareiginės algos dydį iki 181 euro, biudžetinių įstaigų tarnautojai, darbuotojai vidutiniškai gaus 40 eurų didesnį atlyginimą. Tai palies daugiau kaip 200 tūkst. viešajame sektoriuje dirbančių šalies gyventojų. Nuo šių metų pradžios bazinis pareiginės algos dydis kilo 1 euru.

SVARBU! Pareiginės algos pastovioji dalis apskaičiuojama bazinį pareiginės algos dydį dauginant iš konkrečiai pareigybei taikomo koeficiento. Prie darbo užmokesčio dar paprastai pridedama kintamoji pareiginės algos dalis, kuri priklauso nuo pasiektų darbo tikslų, taip pat gali būti mokamos priemokos, premijos ar užmokestis už darbą poilsio ir švenčių dienomis, nakties ir viršvalandinį darbą, jeigu jis buvo dirbtas.

SADM nuotr.

Vidutinis darbo užmokestis augs, nedarbas toliau mažės

Atsižvelgus į 2022 metų biudžete priimtus sprendimus dėl viešojo sektoriaus darbuotojų apmokėjimo, didėsiančio minimalaus mėnesinio atlyginimo (MMA) dydžio ir bendros situacijos darbo rinkoje, vidutinio šalies darbo užmokesčio (VDU) augimo prognozė ateinantiems metams padidinta iki 9,3 proc.

Numatoma, kad 2022 metais užimtų gyventojų skaičius padidės 0,6 proc., o nedarbo lygis sumažės iki 6,4 proc. Taigi 2022 metais tiek nedarbo lygis, tiek ir užimtumo rodikliai galutinai pasieks priešpandeminį lygį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS