Per daug elektros: kur gyventojams ją dėti? | KaunoDiena.lt

PER DAUG ELEKTROS: KUR GYVENTOJAMS JĄ DĖTI?

Saulės elektrines ant savo stogų įsirengę ar nutolusiuose parkuose jų įsigiję buitiniai elektros vartotojai susidūrė su galvosūkiu: kur dėti perteklinę elektros energiją?

Esminiai pokyčiai

Saulės elektrinę nusipirkę ir savo reikmėms elektrą vartojantys gyventojai tampa gaminančiais vartotojais. Ne per seniausiai atsiradusi sąvoka netrukus pasidarys įprasta ir visiems suprantama, mat gaminančių vartotojų skaičius įspūdingai auga.

Pagal „Kauno dienai“ pateiktus nepriklausomos tiekėjos bendrovės „Elektrum“ duomenis, 2021 m. pabaigoje gaminančių vartotojų mūsų šalyje buvo 18,8 tūkst., o pernai – jau per 42 tūkst. Šiemet vien per tris pirmuosius šių metų mėnesius gaminančių vartotojų skaičius perkopė 50 tūkst.

„Tokį spartų augimą labai skatina valstybės skiriama finansinė parama. Iš viso šiemet numatyta skirti net 92 mln. eurų, o tai dar labiau paskatins plėtrą. Tikimasi, kad parama pritrauks apie 65 tūkst. naujų gaminančių vartotojų. Pagal nacionalinę energetinės nepriklausomybės strategiją, iki 2030 m. Lietuvoje kas trečias namų ūkis gamins elektros energiją“, – sakė įmonės „Elektrum“ atstovė Milda Basijokienė.

Sutartis nuvylė

Savo poreikiams elektrą gaminti jau pasirengusiems gyventojams atsiranda keblumų dėl pagaminto elektros pertekliaus, mat sprendimas dėl jo panaudojimo priklauso nuo elektros tiekėjo, su kuriuo pasirašyta sutartis, sąlygų.

Su bendrove „Ignitis“ sutartis pasirašę ir balandį pranešimus apie kompensavimo tvarką gavę gaminantys vartotojai tikina susiduriantys su dviprasmybėmis – nesuprantamomis formuluotėmis.

Dviprasmybės įžvelgiamos „Igničio“ pranešime, kuriame rašoma: „Klientai galės pasirinkti tris kompensacijos už sukauptą elektros energiją būdus. Pirmasis – tai būsimų savo elektros energijos sąskaitų kompensavimas, antrasis – galimybė skirti kompensacijos vertę savo šeimos nario ar artimojo suvartojamos elektros energijos sąskaitai padengti. Trečiasis – galimybė už sukauptą elektros energiją pasinaudoti nuolaida nuosavo elektromobilio įkrovai „Ignitis ON“ tinkle.“

Įžvelgia brukimą

Į redakciją kreipėsi nutolusią saulės elektrinę įsigijusi ir gaminančiojo vartotojo statusą turinti šeima, kuri pageidautų už perteklinę energiją kompensaciją gauti, anot pašnekovų, pagal objektyvų kriterijų – t. y. pagal jų pagamintos perteklinės elektros kiekį ir kainą.

„Dar neseniai buvo skelbiama, kad apskaičiuota sukaupto elektros kiekio vertė bus pridedama prie kito mėnesio elektros sąskaitos ir taip sumažinama mokėtina suma. Tokia tvarka mus tenkino, nes planavome kažkiek uždirbti ir taip pamažinti sąskaitas už elektrą, bet dabar aiškėja, kad lūkesčiai nepasiteisina“, – apgailestavo kompensavimo tvarka nusivylusi kaunietė.

Ji teiravosi, kokiu pagrindu gaminantiems vartotojams siūloma ar gal net brukama dengti hipotetines, net neegzistuojančias ateities sąskaitas.

„Kauno dienos“ redakcija paprašė šiuos klausimus pakomentuoti Energetikos ministerijos specialistų.

Ministerijos komentare sakoma: „Žvelgiant į įstatymų nuostatas, Atsinaujinančios energijos išteklių įstatymas numato, kad per kaupimo laikotarpį suvartotos elektros energijos kiekį viršijantis į elektros tinklus patiektas elektros energijos kiekis į kitą kaupimo laikotarpį neperkeliamas, už šį kiekį energijos tiekėjas gaminančiam vartotojui kompensuoja iš anksto tarpusavio sutartyse nustatyta tvarka ir sąlygomis. Minėtos nuostatos, kokiu būdu tiekėjas turi atsiskaityti su gaminančiu vartotoju, nedetalizuoja, todėl tiekėjas šioje vietoje turi teisę laisvai pasirinkti atsiskaitymo būdą: ar pinigais, kompensacijomis, kitomis paslaugomis. Rekomenduotina gaminantiems vartotojams prieš sudarant elektros energijos tiekimo sutartį su tiekėju įvertinti, ar tiekėjo siūlomas kompensavimo būdas jiems yra priimtinas. Taip pat gaminantis vartotojas, kurio netenkina kompensacijos būdas, įstatymų numatyta tvarka gali bet kada pakeisti tiekėją.“

Norvegijoje žmonės net primoka, kad tą perteklinę elektros energiją kas nors nupirktų ir nereikėtų mokėti už saugojimą.

Atsiskaitys pinigais

Be „Igničio“, rinkoje jau veikia ne vienas nepriklausomas elektros energijos tiekėjas.

Bendrovė „Enefit“ „Kauno dieną“ informavo, kad šiuo metu turi 8 707 gaminančius vartotojus, iš jų – 1 773 vartotojai turi įsigiję nutolusią saulės elektrinę.

Pasak bendrovės atstovo Mato Balčėčio, už nepanaudotą elektros energijos kiekį gaminantiems vartotojams kompensacijos numatytos bendrovės „Enefit“ kompensavimo tvarką nustatančiose bendrosiose sutarčių sąlygose.

„Nepanaudotos elektros energijos kiekis padauginamas iš kainos, susidariusios elektros biržoje „Nord Pool“ Lietuvos kainų zonoje balandžio-rugpjūčio kalendoriniais mėnesiais aritmetinio vidurkio ir išskaičiuojant 0,001 Eur/kWh mokestį. Pavyzdžiui, jeigu gaminantis vartotojas, bendrovės „Enefit“ klientas, sukaupė ir neišnaudojo 100 kWh elektros, o kainos vidurkis būtų toks, koks yra paskutines 30 dienų „Nord Pool“ biržoje, tai yra 0,07943 Eur/kWh, už sukauptą perteklių vartotojas gautų 7,84 Eur (atėmus 0,1 Eur mokestį)“ – paaiškino bendrovės „Enefit“ atstovas M. Balčėtis.

Tvarka – kaip „Igničio“

Nepriklausoma elektros tiekėja bendrovė „Elektrum“ informavo, kad šiuo metu yra įrengusi apie 1 700 saulės elektrinių, iš kurių kol kas įdarbinta 1 300.

„Dar tris saulės parkus ruošiamės įdarbinti šiais metais, kai tik bus baigti statybų darbai. Pastebėjome, kad tiek saulės elektrinių, tiek nutolusių saulės parkų pardavimas per metus išaugo kelis kartus“ – atkreipė dėmesį bendrovės „Elektrum“ atstovė M. Basijokienė.

Specialistė informavo, kad „Elektrum“ naudoja tokią pačią kompensavimo už perteklinę elektrą tvarką kaip ir „Ignitis.

„Pasibaigus kaupimo laikotarpiui kompensacijas siūlome panaudoti dviem būdais: ateities elektros energijos sąskaitoms padengti arba naujiems produktams ir paslaugoms įsigyti. Jei elektros energijos tiekimo sutartis nutraukiama kaupiamojo periodo laikotarpiu, jam nepasibaigus, sukauptas ir nepanaudotas elektros energijos kiekis gali būti perkeliamas pas kitą pasirinktą tiekėją arba išmokama kompensacija pagal sutartyje nurodytas sąlygas. Svarbu, kad klientas pateiktų mums prašymą dėl kompensacijos iki sutarties su tiekėju nutraukimo dienos“, – paaiškino M.Basijokienė.

Gali būti žalos

Situaciją dėl perteklinės elektros energijos „Kauno dienai“ pakomentavęs ekonomistas Marius Dubnikovas tvirtino, kad elektros perteklius netolimoje ateityje vartotojams taps ne nauda, bet žala.

Situacija: ekonomistas M. Dubnikovas pastebi, kad elektros perteklius netolimoje ateityje vartotojams taps ne nauda, bet žala. (L. Balandžio/BNS nuotr.)

„Elektros energijos nesuvartojimas ateityje bus problema, nes tą kiekį reikės saugoti ir saugojimas ateityje kainuos vis brangiau. Daugiau pagaminantys nei suvartojantys ateityje turės problemų. Norvegijoje žmonės net primoka, kad tą perteklinę elektros energiją kas nors nupirktų ir nereikėtų mokėti už saugojimą“, – atkreipė dėmesį ekonomistas.

„Ignitis“: yra būdas

Redakcijai atsiųstame „Igničio“ komentare tvirtinama, kad yra galimybė perteklinę elektros energiją paversti į lėšas (balandžio mėnesį kaunietės gautame pranešime dėl galimų kompensacijos būdų apie tokią galimybę neužsiminta).

„Kaip suprantame, klientės pageidavimas yra padengti ateities sąskaitas iš gautos kompensacijos. Toks būdas pas mus yra. Pirmasis – tai būsimų savo elektros energijos sąskaitų kompensavimas. Apskaičiuota sukaupto kiekio vertė bus pridedama prie elektros sąskaitos, taip sumažinant mokėtiną sumą. Ši permoka išliks sąskaitoje, kol bus išnaudota arba kol ją susigrąžinsite. Šis būdas yra taikomas tiek visuomeninio, tiek nepriklausomo elektros tiekimo klientams.

Jei klientė dabar moka nulines elektros energijos sąskaitas, nes visą elektros energijos kiekį pasigamina, tokiu atveju, leidžiame, pateikus atskirą klientės prašymą, išmokėti kompensaciją į nurodytą klientės sąskaitą“, – sakoma bendrovės „Ignitis“ pranešime.

Rašyti komentarą
Komentarai (55)

Anonimas

tik DEBILAS NEzino kur DETI !!

>>>ogi \\\\\.../////

>nesupratau,per daug "moksliška".

ogi

yra toks skardziai lojantis socelektrikas/ skardzius taip uoliai besirupinantis visu /gerove/ kaip ir visi komunystai tik pamirso pridurt p kad energija privalo but kolektyvine nes siuos postulatus jam iremino i smegenis kovnopartija tai pasiulyk tiems individams kad jungtusi prie bendros tai uzteks visiem o pertekliu tie savininkai minusuos mokesti ir tai bus logiska bei naudinga visiems bet matai tas ne prie dusios u monarhams kuriems vasaliskai parduodi savo vasaliska /garbe/ kaip komunystas /kauno kisieliaus garazo pasitaryme/ =0
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS