Ekonomistai: 2020 metais nepavyks išvengti recesijos | KaunoDiena.lt

EKONOMISTAI: 2020 METAIS NEPAVYKS IŠVENGTI RECESIJOS

Dėl koronaviruso protrūkio ir paskelbto karantino Lietuvos ekonomikai 2020 metais greičiausiai nepavyks išvengti recesijos, tačiau 2021 metais turėtų būti fiksuojamas stiprus bendrojo vidaus produkto (BVP) augimas, prognozuoja „Luminor“ ekonomistai.

Jų vertinimu, šiemet Lietuvos ekonomika turėtų susitraukti apie 2,5 proc., tačiau kitais metais augimas turėtų siekti iki 6,5 procento.

„Recesija šiemet praktiškai yra neišvengiama, tačiau darant prielaidą, kad virusas bus suvaldytas iki birželio mėnesio, 2021 metai turėtų būti pakankamai įspūdingi“, – ekonomikos prognozių pristatymo konferencijoje sakė „Luminor“ ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Anot jo, „Luminor“ ekonomistai, skelbdami savo prognozes, darė prielaidą, kad virusas bus suvaldytas iki birželio mėnesio.

„Virusai ateina ir praeina. Žmonės sugeba jo plitimą arba sukontroliuoti, arba išranda vakciną. Yra didelė tikimybė, kad virusas truks tik apie porą ketvirčių ir jau birželio mėnesį matysime kitą situaciją“, – sakė Ž. Mauricas.

„Savo prognozes darėme su prielaida, kad viruso epidemija bus suvaldyta iki birželio mėnesio. Tai yra nei optimistinė, nei pesimistinė prognozė“, – teigė jis.

SEB bankas: Lietuvos ekonomika šiemet smuks 3,2 proc.

Ekonominė padėtis Lietuvoje ir visoje Europoje dėl jau įvestų ir įvedamų apribojimų, kuriais siekiama pažaboti koronaviruso plitimą, kasdien vis labiau prastėja, todėl, net ir atsižvelgus į valdžios sektoriaus ir centrinių bankų vykdomas ekonomikos gelbėjimo priemones, išvengti recesijos šiais metais nebepavyks, teigia SEB banko ekonomistai.

Prognozuojama, kad šiemet Lietuvos ekonomika smuks 3,2 proc. netgi atsižvelgus ir į dabar žinomas ir paskelbtas ekonomikos skatinimo priemones. Kadangi padėtis kasdien keičiasi ne į gera, Vyriausybės ekonomikos skatinimo priemonių planą reikės operatyviai tobulinti ir paramą didinti, teigiama SEB pranešime.

„Tikėtina, kad didžiausią dviženklį nuosmukį ekonomika patirs balandį, kai stipresnį smūgį dėl sustojusių užsakymų iš Europos pajaus ir Lietuvos pramonė (pavyzdžiui, „Ikea“ uždarius savo parduotuves Europoje), o kartu su ja ir kiti sektoriai, kuriems kol kas karantino įtaka yra mažesnė“, – pranešime sakė SEB ekonomistas Tadas Povilauskas.

Pasak jo, tokiu scenarijumi teigiamo metinio ekonomikos pokyčio reiktų laukti tik vasaros pabaigoje.

„Pagal optimistinį scenarijų, jeigu karantinas Europoje trunka trumpiau negu tikimės, ir ekonomikos skatinimo programos pasaulyje padeda ekonomikai atsigauti greičiau, Lietuvos BVP galėtų smukti 1,6 proc. Pesimistiniu scenarijumi, Lietuvos BVP gali kristi ir daugiau negu 6 proc.“, – teigė SEB ekonomistas.

Anot jo, kadangi padėtis pasaulyje ir Lietuvoje nuolat keičiasi, šios prognozės gali būti vėl greitai atnaujintos.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Alis...

nekranksėkit...

Prognozė

Ekonomika smugs 40%... nebijokit sakyti tiesą...

Nigga

Nu ka vel islys koks velnias ir uzbliaus - Kryyyyzė, verzkites dirzus ir taip kas keli metai deja....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS