Ekonomistas atskleidžia, kas per metus brango labiausiai ir ko dar laukti | KaunoDiena.lt

EKONOMISTAS ATSKLEIDŽIA, KAS PER METUS BRANGO LABIAUSIAI IR KO DAR LAUKTI

SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas Eltai teigė, kad daržovių ir vaisių kainų didėjimas yra nulemtas karščio ir sausros regione, o kitų maisto produktų kainos žymiai keistis neturėtų.

„Šį rugpjūtį maistas pigo mažiau nei kitų metų rugpjūčio mėnesiais. Galima sakyti, kad tai, jog turėjome sausą ir karštą pavasarį, darė įtaką daržovių ir vaisių derliui. Matome, kad kainos vis dar laikosi aukštai tam tikrų daržovių, ir būtent tai lemia, kad mėnesinė maisto infliacija yra 5,1 proc. Tačiau tai yra bendra visam regionui – tiek Lenkijai, tiek Latvijai ir Estijai, nes orai visur buvo panašūs gegužę ir birželį. Tai dėl tos priežasties maisto kainos yra pakilusios“, – Eltai sakė T. Povilauskas.

Ekonomisto nuomone, metinė infliacija maisto produktams turėtų mažėti.

„Maisto produktų kainų pikas jau yra pasiektas. Manau, metinė infliacija maisto produktams mažės. Grūdų supirkimo kaina yra smarkiai atpigusi – apie jokį brangimą negalima kalbėti. Pieno produktams didesnio augimo nenusimato arčiausiais mėnesiais taip pat. Vienintelis, kas palaikys kainas, tai daržovių kainos. Bet kadangi bulvių derlius yra didesnis, nepanašu, kad čia yra didesnės problemos“, – Eltai komentavo ekonomistas.

Vertindamas rugpjūčio mėnesinę defliaciją, T. Povilauskas pastebėjo ekonomikos ciklo tendencijas. Pasak jo, neigiamus infliacijos rodiklius vasaros pabaigoje lemia nuolaidos.

„Rugpjūtį defliaciją visada lemia tai, kad aprangos ir avalynės prekės atpinga. Iš esmės, ir praėjusiais metais viskas taip pat buvo. Standartinės priežastys atsitiko ir šį rugpjūtį“, – sakė T. Povilauskas.

Maisto produktų kainų pikas jau yra pasiektas.

Pasak ekonomisto, palyginus su kitomis regiono šalimis, Lietuvoje yra nedidelė metinė infliacija, atsižvelgiant į tai, kad Lietuvoje algų augimas pastaruoju metu Baltijos šalyse yra didžiausias, o infliacija Lietuvoje yra mažesnė negu Latvijoje ir šiek tiek didesnė negu Estijoje.

„Estija nuo liepos pirmosios labai sumažino akcizus alkoholiui, todėl pas juos dabar yra mažesnė infliacija, bet šiaip ji yra tikrai pakankamai stabili ir normali“, – teigė ekspertas.

T. Povilauskas priduria, kad infliacijos stabilumą iš dalies lemia ir degalų kainos pastovumas.

Remiantis Statistikos departamento duomenimis, rugpjūtį pagal su kitomis ES valstybėmis narėmis metodologiškai suderintą vartotojų kainų indeksą (SVKI) apskaičiuota metinė infliacija sudarė 2,5 proc.

Per metus labiausiai brango maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai (6 proc.), sveikatos priežiūra (5 proc.), viešbučių, kavinių ir restoranų paslaugos.

Labiausiai atpigo ryšių paslaugos (2,5 proc.), drabužiai ir avalynė (1,7 proc.) bei transportas (0,5 proc.).

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Ema

Pritariu, kad nepirktų pabrangusių maisto produktų. Be to darbštūs miestų žmonės savo poreikiams daržovių užsiaugina, o mėsos parsiveža iš Lenkijos.

Rima

Nepirkite ,tegul brangsta.Meta lauk neišpirktas prekes.Jeigu apsimoka išmesti o parduoti pigiau neapsimoka,tegul meta.Gyvenu pagal tokią raisyklę,perku tai kas pigiau ,yra juk produktų nebrangių ir sveiku.Galima gyventi be brangaus šūdo,atleiskite.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS