Ekonomistas: maisto kainos dar šiek tiek sumažės | KaunoDiena.lt

EKONOMISTAS: MAISTO KAINOS DAR ŠIEK TIEK SUMAŽĖS

SEB banko vyriausiasis ekonomistas Tadas Povilauskas sako, kad liepos mėnesio defliacija buvo kiek mažesnė nei buvo galima tikėtis.

„Žiūrint istoriškai, dėl sezoniškumo liepą drabužiai ir avalynė pigdavo labiau, tai tas pigimas (liepą – ELTA) nebuvo labai didelis. Taip pat kuro kaina padidėjo šiek tiek daugiau nei tikėjausi. Bet tai nebuvo kažkas neplanuota, liepą dažnai būna defliacija, nes dėl išpardavimų mažėja drabužių ir avalynės kainos. Taip pat turime įprastai maisto produktų pigimą, nes šviežios daržovės, uogos ir vaisiai kai kurie, jų kainos krinta per vasaros piką“, – Eltai teigė T. Povilauskas.

„Nuo liepos 1 dienos sumažėjo elektros ir dujų kaina buitiniams vartotojams, tai buvo tikrai logiška tikėtis mėnesinės defliacijos“, – pridūrė jis.

Ekonomistas atkreipė dėmesį į toliau augančias paslaugų kainas.

Maisto kainos dar šiek tiek sumažės, o degalų kainų pokytis bus minimalus.

„Paslaugų kainos toliau didėjo, tai yra įrodymas, kad ekonominė padėtis nėra tokia prasta, kaip buvo baimintasi, todėl paslaugų kainų augimas tęsiasi ne vien tik dėl padidėjusių kaštų laikantis sveikatos apsaugos reikalavimų. Yra padidėjimas ir maitinimo sektoriuje, ir net ryšių sektoriuje. Birželį algų augimas atsistatė, kai algos realiai nebeaugo ir net buvo pakritusios truputį“, – sakė T. Povilauskas.

Jis teigė rugpjūčio mėnesiui prognozuojantis 0,2 proc. mėnesinę defliaciją.

„Maisto kainos dar šiek tiek sumažės, o degalų kainų pokytis bus minimalus. Staigmenų rugpjūtis-rugsėjis neturėtų atnešti. O po to žiūrėsime, kaip ir kur link juda žaliavų rinkos ir kaip seksis Lietuvai kovojant su rudenine koronaviruso banga“, – Eltai sakė T. Povilauskas.

Liepą, palyginti su birželiu, fiksuota 0,3 proc. defliacija, pirmadienį pranešė Statistikos departamentas. Vartojimo prekių kainos per mėnesį sumažėjo 0,7 proc., o paslaugų – padidėjo 0,6 proc.

Dėl sezoninių nuolaidų daugiausiai sumažėjo drabužių ir avalynės kainos – 3,4 proc. Avalynė atpigo 5,3 proc., drabužiai – 2,8 proc.

Transporto prekių ir paslaugų kainos padidėjo 2,2 proc. Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos sumažėjo 1,2 proc.

Statistikos departamento duomenimis, liepos metinė infliacija sudarė 1 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

q

kainos tik dideja bukagalvi

Rimas

Viskas ir toliau brangsta, viskas:(

Sūduvis

Sumažės tik ne Lietuvoje nes čia viską lemia vertelgų godumas ir dėl atkatų valdžiažmogių aklumas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS