Ekonomistė: infliacija ima smaugti vartojimą | KaunoDiena.lt

EKONOMISTĖ: INFLIACIJA IMA SMAUGTI VARTOJIMĄ

Mažmeninės prekybos mažėjimas balandį ir gegužę rodo, kad įsibėgėjusi infliacija ima riboti gyventojų galimybes pirkti, sako ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė.

„Bet kokiu atveju jau galima kalbėti apie tai, kad įsibėgėjusi infliacija užsmaugė vartojimo augimą, jau kurį laiką buvo kalbama, kad toks spartus kainų augimas pakeis gyventojų elgseną ir galimybes. Natūralu, kad kylančios kainos verčia gyventojus pergalvoti savo prioritetus, atsisakyti ne pirmo būtinumo prekių, peržiūrėti savo krepšelį taip, kad infliacija jaustųsi kuo mažiau“, –  BNS antradienį sakė bendrovės „INVL Asset Management“ analitikė.

Pasak jos, ateityje vartojimas gali lėtėti, jis jau nebus toks tvirtas ramstis šalies bendrajam vidaus produktui (BVP), kaip anksčiau.

„Būtų naivu tikėtis, kad prie tokių infliacijos tempų Lietuvai pavyks visus metus išlaikyti tokį vartojimo augimą, koks buvo pernai ir šių metų pradžioje. Tikrai galima teigti, kad vartojimo komponentė BVP nebus ta koja, kuri stiprins ekonomiką. Vartojimo prasme bus labai sunku pranokti labai aukštą pernykštę palyginamąją bazę, vien dėl jos spartaus augimo nereikėtų tikėtis. Jau dabar matome, kad apyvartos metinis pokytis nekyla, tas pokytis ilgainiui dar labiau ryškės“, – teigė I. Genytė-Pikčienė.

Statistikai skelbia, jog mažmeninės prekybos įmonių apyvarta gegužę buvo 0,5 proc. mažesnė nei balandį ir 0,9 proc. mažesnė nei pernai gegužę. Apyvarta mažėjo antrą mėnesį iš eilės: balandį, palyginti su kovu – ji smuko 1,7 proc., o palyginti su pernai balandžiu – augo 2,7 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

senis

reikia kuo mažau vartot ir tada bus labai labai gerai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS