Ekspremjeras A. Butkevičius ragina mažinti skurdą: prioritetas – pensijų didinimas | KaunoDiena.lt

EKSPREMJERAS A. BUTKEVIČIUS RAGINA MAŽINTI SKURDĄ: PRIORITETAS – PENSIJŲ DIDINIMAS

Buvęs premjeras Seimo narys Algirdas Butkevičius mano, kad pajamų nelygybei ir skurdui mažinti svarbu nedelsiant didinti pensijas, kitas prioritetas – parama nepilnoms šeimoms.

„Nemažai važinėju po Lietuvos regionus ir bendrauju su įvairiais žmonėmis, todėl vienareikšmiškai galiu pasakyti – akivaizdu, jog pagrindinė skurdo priežastis vis dar yra labai mažos pensijos. Tai rodo skaičiai, apie tai kalba ir šalies ekonomistai. Svarbu atsižvelgti ir į tai, jog pensininkai neretai būna vieniši asmenys, neturintys su kuo pasidalinti pragyvenimo išlaidų našta“, – pastebi Seimo narys Algirdas Butkevičius.

Sudėtingesnėje situacijoje yra pensininkai, ypač tie, kurie gyvena po vieną, jais reikėtų pasirūpinti pirmiausia.

Jo teigimu, akivaizdu, kad šiuo metu taikomos pajamų nelygybės ir skurdo mažinimo priemonės duoda nepakankamų rezultatų, taigi svarbu nedelsiant ieškoti naujų būdų spręsti šią problemą, kadangi ignoruojant tokius klausimus, jie darosi tik opesni.

„Šiuo metu labai daug dėmesio skiriama vaiko pinigų didinimui, tai labai svarbus prioritetas, tačiau manau, kad dar sudėtingesnėje situacijoje yra pensininkai, ypač tie, kurie gyvena po vieną, jais reikėtų pasirūpinti pirmiausia“, – teigia parlamentaras A. Butkevičius.

Kitas neabejotinas prioritetas – parama nepilnoms šeimoms. Pasak parlamentaro, „šia tema diskutuojama nemažai, kadangi yra keli skirtingi būdai, kaip paskirstyti vaiko pinigus, o ir skirtingose Europos šalyse elgiamasi nevienodai. Manau, kad svarbiausia skirstant lėšas atsižvelgti į šeimos pajamų dydį, taip pat ir į šeimos sudėtį – pastebėjau, jog dažniau didelių sunkumų patiria gyventojai, auginantys vaikus nepilnoje šeimoje.“

Buvęs Vyriausybės vadovas A. Butkevičius pažymi, kad tokia sudėtinga socialinė padėtis susidarė ne per vienerius metus – pasekmių šleifas vis dar seka nuo konservatorių Vyriausybės priimtų sprendimų smarkiai apkarpyti valstybės skiriamas išmokas. Kaip pastebi A. Butkevičius, socialdemokratų Vyriausybė kompensavo sumažintas pensijas ir nustatė jų kasmetinį indeksavimą, tačiau to nepakanka, kad socialiai pažeidžiami asmenys išbristų iš skurdo.

Pasirodžius naujausiai skurdo rodiklių statistikai ir Valstybės kontrolės pranešimui apie atlikto socialinės paramos veiksmingumo audito rezultatus, pastarosiomis dienomis aktyviai diskutuojama ir ieškoma priežasčių, kodėl socialinės paramos sistema neužtikrina minimalių skurdžiai gyvenančių asmenų poreikių.

Valstybės kontrolė konstatuoja, kad pernai pirmąjį pusmetį nebuvo užtikrinti 86 proc. skurdžiai gyvenusių asmenų ar šeimų minimalūs poreikiai, o 2017 metų antrą pusmetį – 87 proc.

2018 metais 11,1 proc. žmonių gyveno žemiau absoliučios skurdo ribos, tai sudaro apie 312 tūkst. šalies gyventojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

ledinmetis

prabilo su gile.

Pensininkas

Butkevičiau, tau pensininkai buvo nereikalingi, tada tik stengeisi dėl Sinkevičių... tokius kaip tu reikia senai vyti iš valdžios, neturinčių savo nuomonės ir proto.

Butkievich

sake tvirtino ,kad ivedus € niekas nebrungs- melagis , kumunistu palikuonis, amb samdinys! O butkiavich kodel nepakele pensiju?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS