Nors elektra atpigo, verslas sutarčių keisti negali: ministras siūlo neieškoti kaltų | KaunoDiena.lt

NORS ELEKTRA ATPIGO, VERSLAS SUTARČIŲ KEISTI NEGALI: MINISTRAS SIŪLO NEIEŠKOTI KALTŲ

  • 7

Dalis Lietuvos įmonių skundžiasi, nes už elektrą moka rekordines kainas. Gyventojams dabar siūlomos tris kartus mažesnės elektros kainos nei rekordinės pernykštės. O perkantys tiesiai biržoje naktimis randa ir nemokamos elektros. Plačiau apie tai – LNK reportaže.

Restoranas „Burokėlis ir krapas“ už elektrą moka aukštais pernykščiais tarifais ir mokės dar porą metų.

„Dabar ta kaina yra tokia, kokia buvo praėjusių metų rugsėjį. O dabar mes biržoje turime praktiškai keletą centų, o mokame kelis kartus daugiau“, – teigė „Burokėlio ir krapo“ vadovė Odeta Bložienė. 

Tas pats ir daug elektros vartojančioje Elektrėnų „Ledo arenoje“.

„Tarifai nuo sausio mėnesio pradžios buvo itin žiaurūs – 47 centrai turbūt už kilovatvalandę“, – kalbėjo „Ledo arenos“ direktorius Valdas Škadauskas.

Pernai elektra buvo pasiekusi rekordiškai aukštą lygį. Kai metų gale kaina pradėjo kristi, tiekėjai pasiūlė fiksuoti ilgam laikui. Dalis įmonių tą ir padarė.

„Skatinami visos aplinkos, kad kainos gali dar didėti ir valstybė padės, Vyriausybė pradėjo svarstyti apie kompensavimo mechanizmus ir panašiai, visi buvo skatinami fiksuoti savo kainas“, – sakė O. Bložienė. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Ministras siūlo neieškoti kaltų dėl pačių įmonių pasirašytų sutarčių.

„Jeigu rasite mane kažkada sakiusį, kad skatinu verslą pasirašinėti tais planais sutartis tuo metu, tai tikrai to nerasite. Atvirkščiai – visada raginau verslą statyti savo elektrines ir užsitikrinti pigią elektrą ilguoju laikotarpiu“, – pareiškė energetikos ministras Dainius Kreivys.

Apmaudu, kad mes mokame ir toliau, o kiti iš to pelnus kraunasi.

Nepriklausomi tiekėjai sako sulaukiantys nedaug prašymų mažinti ilgalaikių sutarčių tarifus.

„Viena iš tokių galimybių, kaip pratęsti sutartį ilgesniam laikotarpiui ir tokiu būdu sumažinti kainą jau dabar“, – kalbėjo „Enefit“ verslo klientų departamento vadovė Žana Klusovskienė.

Tiekėjai sako negalintys reikšmingai sumažinti fiksuotų sutarčių tarifų, nes patirtų nuostolių.

„Finansų rinkoje apdraudžiame tą kontraktą – užperkame visą kiekį tos dienos kainomis. Jeigu klientas ateina ir sako, kad jam nebetinka, jis nori mažesnės kainos, tai reikštų, kad mes turėtume parduoti visą kiekį jau šios dienos kainomis“, – aiškino Ž. Klusovskienė.

„Turim atvejų, kai verslas fiksavo prieš vadinamąją energetinę krizę. Tuomet buvo užfiksuotos ženkliai mažesnės kainos ir mes tą prievolę turim išlaikyti“, – teigė „Elektrum Lietuva“ rinkodaros vadovė Milda Basijokienė.

Įmonės sako dabar negalinčios nutraukti sutarčių ir pasirinkti pigesnių tarifų, nes numatytos didelės baudos.

„Praktiškai pusė viso termino sąskaitos, trijų metų sąskaita per pusę“, – pridėjo O. Bložienė. 

„Mums padirbus su šia įmone du mėnesius, teks sumokėti 370 tūkst. eurų baudą“, – kalbėjo „Ledo arenos“ direktorius.

„Tas sutarties nutraukimo mokestis dažnu atveju nepadengia mūsų patiriamo nuostolio, nes mes būname į priekį pasiskaičiavę, įsivertinę tuos vartojimo mastus, apimtis“, – teigė „Elektrum Lietuva“ rinkodaros vadovė.

LNK žiniomis, didelę elektros kainą užfiksavo ir stambios pramonės įmonės.

Energetikos ministras sako, tai jau gali būti visos šalies ūkio klausimas. Didėja Lietuvos įmonių kaštai.

„Skatinčiau tiek elektros tiekėjus, tiek verslą sėsti prie derybų stalo ir ieškoti sprendimų, nes Lietuvos ekonomika taip pat yra visiems labai svarbi ir ypač gamybos įmonėms, kurios perka aukšta kaina, nes produkcijos vertė didėja ir tada sudėtingiau eksportuoti“, – pasiūlė D. Kreivys.

Fiksuotos elektros kainos nustatomos pagal ateities prognozes. Praėjusių metų gale kalbėta, kad elektra smarkiai neturėtų pigti.

„Pasiūloma fiksuoti ilgam laikotarpiui ir šiandienos situacija jau rytoj gali pasikeisti, ir ji tikrai pasikeis“, – beveik prieš metus kalbėjo ekspertas.

Ir premjerė pernai užstojo tiekėjus.

„Jeigu kažkam atrodo, kad fiksuota kaina yra neteisinga, visada galima, kaip čia pasakyti, pažaisti rinkoje“, – tada sakė premjerė Ingrida Šimonytė.

Dabar akivaizdu, kad pernykštės prognozės nebuvo tikslios – elektra pinga, mažėja gyventojams siūlomi fiksuoti tarifai, gyventojai gali sutartis nutraukti, rinktis naujas. Dėl to dar skaudžiau įmonėms, kurios pasirašė kelerių metų sutartis pagal pernai prognozuotas kainas.

„Apmaudu, kad mes mokame ir toliau, o kiti iš to pelnus kraunasi“, – apibendrino „Ledo arenos“ direktorius.

Elektrėnų „Ledo arenos“ vadovas sako nesantis tikras, ar su dabar turimu elektros planu nuo rudens neteks užsidaryti.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Sitartis šitie veltėdžiai

keičia kai elektrą brangina.K...wos

nu bl kokia mafija

ir nieko nebijo! Aplink Lietuvą elektra pigi o jie kainos nemažina KUR MŪSŲ TEISĖSAUGA IR POLICIJA TURINTI MUS SAUGOTI IR GINTI?! Nx ui reikalingi stt, fntt kontorų kontoros, tyrėjai sekėjai ir pagaliau tas pats bekiaušis Konstitucinis teismas kuris nieko be posėdžiavimo negali net matydamas atvirą moralinį Tautos genocidą?!!

Ką gi

m9sū teisėsauga to plėšikavimo neįžiūrės, tad tikėkimės, kad bent Dievas nubaus tuos plėšikus, kurie prieš sukurdami tą apiplėšimo sistemą netgi "iš ubagų atėmė lazdą" - priverstinai už "labai teisingą kainą" atėmė smulkiųjų akcininkų akcijas.....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS