Elektros rinkos barometras: elektra Lietuvoje per savaitę pigo 8 proc. | KaunoDiena.lt

ELEKTROS RINKOS BAROMETRAS: ELEKTRA LIETUVOJE PER SAVAITĘ PIGO 8 PROC.

  • 0

Praėjusią savaitę didmeninė elektros kaina Lietuvoje mažėjo 8 proc. ir siekė 77,42 Eur/MWh.

Vidutinė didmeninė elektros kaina Latvijoje buvo tokia pati kaip ir Lietuvoje, o Estijoje elektra pigo 4 proc., iki 77,18 Eur/MWh.

„Elektros kainų mažėjimą Baltijos šalyse lėmė išaugusi elektros gamyba, taip pat ir vėjo energijos. Elektros energijos srautas iš Suomijos buvo 23 proc. mažesnis, iš Švedijos – 3 proc. didesnis, o iš Rusijos – 35 proc. didesnis“, – sako elektros tiekimo bendrovės „Elektrum Lietuva“ Verslo klientų skyriaus vadovas Artūras Zatulinas.

Vidutinė „NordPool“ biržos kaina praėjusią savaitę mažėjo 5 proc., iki 51,65 Eur/MWh. Dėl išaugusių kritulių kilo vandens kiekis Šiaurės šalių rezervuaruose. Tuo metu vėjo energijos gamyba mažėjo 17 proc., palyginti su praėjusia savaite.

Šiaurės šalių atominėse elektrinėse tebesitęsia kasmetinis techninės priežiūros sezonas, ir bendrieji atominiai pajėgumai praėjusią savaitę buvo išnaudoti 75 proc.

Palyginti su ankstesne savaite, „NordPool“ regione elektros vartojimas ūgtelėjo iki 6 313 GWh, o gamybos apimtys mažėjo iki 6 335 GWh.

Lietuvoje augo ir elektros gamyba, ir vartojimas

Liepos 26 – rugpjūčio 1 dienomis bendras elektros energijos suvartojimas Baltijos šalyse didėjo 2 proc. ir siekė 484 GWh. Latvijoje vartojimas augo 6 proc., iki 131 GWh, Estijoje jis didėjo 2 proc., iki 129 GWh, Lietuvoje elektros energijos suvartota taip pat 2 proc. daugiau, iki 224 GWh.

Elektros energijos gamybos apimtys Baltijos šalyse praėjusią savaitę augo 9 proc. ir siekė 239 GWh. Lietuvoje gamyba didėjo 58 proc. ir siekė 87 GWh, Latvijoje šis rodiklis mažėjo 19 proc., iki 50 GWh, o Estijoje elektros energijos pagaminta tiek pat kaip ir praėjusią savaitę – 102 GWh.

Per savaitę visos trys Baltijos šalys kartu pagamino 49 proc. joms reikalingos elektros energijos. Lietuvoje pagaminta 39 proc. šaliai reikalingos elektros energijos, Latvijoje – 38 proc., o Estijoje – 80 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS