Eurokomisarė: artėjantį šildymo sezoną vyriausybės turės palaikyti gyventojus | KaunoDiena.lt

EUROKOMISARĖ: ARTĖJANTĮ ŠILDYMO SEZONĄ VYRIAUSYBĖS TURĖS PALAIKYTI GYVENTOJUS

Europos Sąjungos (ES) energetikos komisarė Kadri Simson sako, jog artėjantį šildymo sezoną Bendrijos valstybių laukia trigubas iššūkis – aukštos energetikos išteklių kainos, tiekimo saugumas bei pasaulinė klimato krizė.

Ji pataria šalių vyriausybėms palaikyti namų ūkius, mažmeninius vartotojus bei pasirengti blogiausiam scenarijui.

„Šį šildymo sezoną mes patariame palaikyti namų ūkius ir mažmeninius vartotojus, taip pat būti pasiruošusiems blogiausiam galimam scenarijui“, – žurnalistams sakė Vilniuje viešinti K. Simson.

„Tai reiškia, kad šiais metais mes susiduriame su trigubu iššūkiu – ne tik įperkamumu, kai yra aukštos kainos (dujų ir naftos – BNS), bet ir tiekimo saugumas bus labai svarbus mūsų darbotvarkėje. Ir, žinoma, kad ir ką mes pasirinktume, kad ir kokias alternatyvas priimtume, privalome turėti galvoje, kad taip pat vyksta pasaulinė klimato krizė“, – pridūrė eurokomisarė.

Jos teigimu, esant rekordiškai aukštoms gamtinių dujų bei žaliavinės naftos kainoms, Bendrijos narės turi greičiau įsisavinti atsinaujinančius energijos šaltinius.

„Jeigu jūs galite patenkinti elektros poreikį atsinaujinančiais ištekliais, rinka bus jums naudinga“, – teigė K. Simson.

Jos teigimu, pasiekti ES užsibrėžtą tikslą iki metų pabaigos dviem trečdaliais sumažinti priklausomybę nuo rusiškų dujų galima taupant energiją bei ieškant alternatyvų gamtinėms dujoms.

„Visu pirma, turime teikti pirmenybę energijos taupymui ir, kur galime, gamtines dujas pakeisti kitomis alternatyvomis, atsinaujinančiais šaltiniais. Taip pat mes turime diversifikuoti savo dujų tiekimą“, – sakė K. Simson.

Būtina koordinuoti SGD terminalų užpildymą

Eurokomisarė pažymėjo, jog nuo šių metų pradžios į Europą atplukdomi rekordiniai suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) kiekiai. Tačiau, pasak jos, Bendrijoje esančių SGD terminalų užpildymas yra netolygus, todėl būtina jį koordinuoti.

„Nuo šių metų pradžios susiduriame su rekordiniais Europai skirtų SGD krovinių kiekiais. Kad juos sutalpintume, reikalingas tinkamas koordinavimas, kadangi yra terminalų, kurie jau dirba šimto procentų pajėgumu, taip pat yra SGD terminalų, kurie pilnai neužpildyti. Į šiuos terminalus galėtume nukreipti laivus su kroviniais“, – teigė K. Simson.

Ji taip pat paminėjo prieš dvi savaites Europos Komisijos iniciatyva pradėjusią veikti platformą, skirtą ES narių bendriems dujų pirkimams.

„Tai padės šalims narėms patenkinti dujų paklausą bei susitarti dėl geresnių dujų kainų nei tai dujų tiekėjai galėtų padaryti individualiai“, – teigė K. Simson.

Eurokomisarė neatmetė galimybės, jog Rusija Bendrijos šalims gali visiškai nutraukti dujų tiekimą. Anot jos, tam ES lygmeniu parengtas specialus planas, taip pat padėtų Bendrijos šalyse esančios dujų saugyklos.

„Jeigu būtų visiškai sutrikdytas rusiškų dujų srautas, o mes neturime garantijų, kad taip neatsitiks, tuomet turime ES lygiu parengtą specialų nenumatytų atvejų planą, kuris reiškia regioninį bendradarbiavimą“, – sakė K. Simson.

„Šalys, kurios turi požemines dujų saugyklas, jas pildo. Tai suteikia mums lankstumo tuo atveju, jeigu būtų visiškai sutrikdytas rusiškų dujų srautas“, – pridūrė ji.

Europos Komisija numato, kad gamtinių dujų saugyklos iki kitos žiemos turi būti užpildytos mažiausiai 80 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS