G. Nausėda: kitų metų biudžeto deficitas neturi viršyti 3 proc. BVP ribos | KaunoDiena.lt

G. NAUSĖDA: KITŲ METŲ BIUDŽETO DEFICITAS NETURI VIRŠYTI 3 PROC. BVP RIBOS

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad sudarant kitų metų biudžetą turi būti atsižvelgta į europines fiskalinės drausmės taisykles – biudžeto deficitas neturi peržengti 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) ribos.

„Fiskalinė drausmė turi būti išlaikoma. Todėl pasisakome už subalansuotą ir racionalų atskirų pasiūlymų vertinimą. Manau, kad tai įmanoma padaryti, bet labai tiksliai reikia pasirinkti prioritetus. Jeigu mes nusistatome per daug prioritetų, iš karto galime automatiškai konstatuoti, kad visiems jiems pinigų nėra“, – antradienį po susitikimo su Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen sakė G. Nausėda.

Premjerė Ingrida Šimonytė šią savaitę teigė, kad kitų metų biudžete neturėtų būti jokių nenumatytų išlaidų, tačiau iššūkis Vyriausybei bus užtikrinti jo atitiktį europinėms fiskalinės drausmės taisyklėms.

Nuo kitų metų Europos Sąjungoje (ES) turėtų vėl galioti Stabilumo ir augimo pakto reikalavimai, nustatantys, kad šalių narių biudžeto deficitas neturėtų viršyti 3 proc. BVP.

Nuo 2020-ųjų šių taisyklių galiojimui buvo pritaikyta išimtis dėl COVID-19 pandemijos smūgio Bendrijos ekonomikai, šiems metams išimtis pratęsta dėl Rusijos karo Ukrainoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS