G. Nausėda: sprendimai dėl valstybinio banko – po Seimo rinkimų | KaunoDiena.lt

G. NAUSĖDA: SPRENDIMAI DĖL VALSTYBINIO BANKO – PO SEIMO RINKIMŲ

  • 3

Valstybinis komercinis bankas Lietuvoje įmanomas, tačiau sprendimas dėl jo įsteigimo galėtų būti tik po rudenį vyksiančių Seimo rinkimų, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

„Manau, kad dabar, kai liko nedaug laiko iki rinkimų, tai būtų sudėtinga šitą procesą pajudinti tiek, kad jis taptų negrįžtamu, bet, atsižvelgiant į tai, kokią valdančiąją koaliciją turėsime ir koks bus jos požiūris į valstybinio komercinio banko idėją, iš karto jai pradėjus savo veiklą prie tų klausimų grįšime ir vertinsime visas minėtas alternatyvas ir apsispręsime, ar reikalinga tai Lietuvai, ar ne“, – trečiadienį transliuotame interviu LNK televizijai sakė G. Nausėda.

Šalies vadovas be kita ko pabrėžė, kad tokio banko, kuris paskatintų konkurenciją, bet būtų brangus malonumas, idėja turi būti plačiai aptariama, o taip pat analizuojamos ir kitos alternatyvos.

„Nenoriu, kad susidarytų įspūdis, kad turėtume judėti vėl link smulkių ir pakankamai nestabilių bankų, bet tikrai nesame išnaudoję viso savo potencialo, kad konkurencijos Lietuvos bankų sistemoje būtų daugiau. Taip, čia nėra vienos panacėjos, nebūtinai turi būti papildomai bankų, kurie čia netrukus ateitų, nors mes ir čia dedame tam tikras pastangas, kad Lenkijos bankai susidomėtų mūsų rinka. Iškėliau valstybinio komercinio banko idėją, bet ji turi būti labai plačiai diskutuojama, įvertinant visas galimas alternatyvas“, – kalbėjo šalies vadovas.

„Kol kas, matau, kad šita diskusija truputį plokščia, nes kažkas truputį pakalbėjo, ar čia reikėtų paštų skyrius pritaikyti, padaryta išvada, kad gal nereikėtų, nes paštas nepasiruošęs tapti banku. Yra daug alternatyvų: ir veikiančių bankų įsigijimas arba kontrolinių paketų veikiančiuose bankuose įsigijimas, arba naujo banko steigimas, kas, aišku, būtų brangus malonumas. Taip, naujo – valstybinio, arba kuriame valstybė vaidintų didesnį vaidmenį. Tai gali būti ir mišraus kapitalo bankas su valstybės dalyvavimu, pavyzdžiui, Lenkijos kapitalo dalyvavimu“, – pridūrė G. Nausėda.

Nagrinėti galimybę sukurti komercinį valstybinį banką Vyriausybei yra pasiūlęs Seimo Biudžeto ir finansų komitetas, pernai atlikęs 2009 metų finansų krizės aplinkybių tyrimą.

Praėjusį lapkritį Lietuvos banko  valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas teigė, kad norint, jog toks bankas konkuruotų su didžiaisiais rinkos žaidėjais, reikėtų apie 1 mlrd. eurų.

Kritikai teigia, kad valstybinio banko steigimas būtų per brangus, o jo veiklai galėtų trukdyti nederamas politikų kišimasis.

BNS užsakymu bendrovės „Vilmorus“ pernai gruodį atliktoje apklausoje didesnė dalis šalies gyventojų sakė pritariantys, kad būtų steigiamas valstybinis komercinis bankas. Už tai pasisakė 47,9 proc. respondentų, 20,9 proc. buvo prieš, 31,3 proc. neturėjo nuomonės.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

tironas

komercinis reiskia prekybinis...o kaip butu aiskiau? svedu padalinys prekybai?

Algis

Privalo buti valstybinis bankas. Nes dabar visos Valstybes pinigai guliu kazkokiu uab bankuose, tiesiog baisu.

VIENAREIKŠMIŠKAI!

Lietuvos bankas turi būt. Ir kuo greičiau. Nes seniai aišku kad šalies rinkos atidaviimas užsienio bankams yra nusikaltimas.Kurį kaip ir dabar jau aiškėjantį nusikalstamą darinį-aplinkosaugos kontrolės nuostatus, galimai ,,pagamino" ta pati buvusi dešimtis metų valdžioje nusikalstama kons libų gauja (su sabatousku ir šudbaru priešakyje)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS