G. Skaistė: tikėtina, kad liepą infliacija bus dar didesnė | KaunoDiena.lt

G. SKAISTĖ: TIKĖTINA, KAD LIEPĄ INFLIACIJA BUS DAR DIDESNĖ

Infliacijai birželį Lietuvoje peržengus 20 proc. ribą, finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, kad liepą kainų augimas gali būti dar didesnis.

„Tikėtina, kad šią vasarą dar matysime infliacijos augimą, tam turi įtakos ir tai, kad auga energetikos kainos, dujų ir elektros kainos nuo liepos 1 dienos“, – žurnalistams prieš Vyriausybės posėdį trečiadienį sakė ministrė.

„Jei Vyriausybė būtų nesiėmusi papildomų sprendimų, jos būtų augusios 2-3 kartus, dabar reguliuotojas yra nustatęs, kad jos turėtų augti apie 40 proc., tai taip pat turės įtaką infliacijos rodikliams“, – pridūrė ji.

Ministrės teigimu, balandį priimti valstybės biudžeto pakeitimai dėl infliacijos amortizavimo buvo orientuoti į tai, kad infliacija vasarą išliks aukšta ir bus jos pikas. Ji taip pat kartojo, kad papildomų biudžeto pakeitimų galėtų būti rudenį.

„Jau rengdami šį biudžeto pakeitimą įvertinome tai (aukštą infliaciją – BNS), ir jame numatytos lėšos, kurios dar tik dabar pasiekia ekonomiką – neapmokestinamas pajamų dydis, pensijos, papildomos išmokos, jos pasiekia žmones dabar, birželio mėnesį“, – sakė G. Skaistė.

Anot jos, trečiadienį Vyriausybė taip pat patvirtins pirmąsias išmokas Aplinkos ministerijai – jos skirtos įmonėms, kad jos atsisakytų brangių energijos šaltinių.

„Manome, kad tai ilguoju laikotarpiu padės jiems persiorientuoti prie tų energijos šaltinių, kurie yra pigesni ir labiau prognozuojami ir stabilūs“, – sakė ministrė.

Metinė infliacija Lietuvoje birželį, išankstiniais vertinimais, buvo 20,5 proc., o mėnesio – birželį, palyginti su geguže – 2,2 proc., trečiadienį pranešė Statistikos departamentas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS