Grožio specialistai stoja į kovą: valdžia mus varo į skurdą | KaunoDiena.lt

GROŽIO SPECIALISTAI STOJA Į KOVĄ: VALDŽIA MUS VARO Į SKURDĄ

  • 19

Jau keletą mėnesių besitęsiantis antrasis karantinas visiškai sustabdė kirpyklų, vizažo meistrų ir kitų grožio specialistų veiklą. Nors šios srities atstovai teigia pirmojo karantino metu įrodę mokantys dirbti saugiomis sąlygomis, dabar jie jaučiasi pamiršti ir pažeminti, mat, sustojus darbams, gaunamos išmokos neužtenka net salono nuomai susimokėti ir tenka gyventi iš santaupų.

Kone visus metus pasaulį kaustanti COVID-19 viruso pandemija ypač stipriai smogė ekonomikai ir šalyse veikiantiems verslams. Vieni jų – grožio srityje dirbantys specialistai, kurių veikla buvo uždaryta praėjusių metų gruodžio mėnesį, sugriežtėjus karantino sąlygoms. Dar pirmojo karantino metu išmokę svarbias klientų kontrolės ir saugumo pamokas, šios srities atstovai teigia dabar jaučiantys nuvertinti ir pamiršti, todėl pasipiktinę nelygiomis karantino sąlygomis, ryžosi nutraukti tylą ir stoti į kovą dėl savo išlikimo.

Profesionalios itališkos plaukų priežiūros linijos „Davines Lithuania“ vadovas Gytautas Čilinskas ir „Davines“ ambasadorė Lietuvoje Kristina Šemiotienė kartu su Kirpėjų ir grožio specialistų asociacija ėmėsi iniciatyvos „Kirpkime tylą“ ir garsiai prabilo apie šios srities verslų patiriamus nuostolius pandemijos laikotarpiu.

Jaučiamės nereikalingi, atstumti, pažeminti ir, svarbiausia, praradę viltį, kad viskas greitu metu pasikeis.

„Jaučiamės nereikalingi, atstumti, pažeminti ir, svarbiausia, praradę viltį, kad viskas greitu metu pasikeis. Norisi būti atsakingu šalies piliečiu ir sąmoningai suvokti visą pandemijos situaciją, tačiau kuomet matome nelygias sąlygas verslo prasme – tylėti nebegalime. Dabar yra antrasis karantinas, tačiau niekas negali užtikrinti, jog nebus ir trečiojo ar net ketvirtojo. Viruso suvaldyti per dieną nepavyks niekam, tačiau grožio salonuose užsikrėtimo rizika yra minimali, ypač kuomet turime visas galimybes užtikrinti saugumo reikalavimų laikymąsi“, – tikina K. Šemiotienė.

2020 metų duomenimis, Lietuvoje grožio srityje dirbo beveik 11 tūkst. specialistų, kurie už verslo liudijimų įsigijimus valstybei kasmet sumoka virš 1 mln. eurų. Tačiau karantinui sustabdžius šių specialistų veiklą, iš valstybės jie sulaukia tik minimalios išmokos, skiriamos visiems individualiai dirbantiems žmonėms.

„Grožio paslaugų niekaip negalime atlikti nuotoliniu būdu, todėl kirpėjų, makiažo ir manikiūro meistrų, kosmetologų bei kitų grožio specialistų veikla visiškai sustojo. Žmonės, dirbantys pagal verslo liudijimus ar individualios veiklos pažymas, šiai dienai gauna 257 Eur išmoką, iš kurios reikia ne tik išgyventi, bet ir susimokėti mokesčius bei nuomą. Kyla begalinis pyktis, ypač matant žmonių pilnus prekybos centrus, ofisus, mat mums, net ir saugiomis sąlygomis, dirbti neleidžiama. Vyriausybė, skirdama tokias pašalpas, skatina šešėlinį verslą arba tiesiog varo savo šalies piliečius į skurdą“, – piktinasi K. Šemiotienė.

Jau daugiau nei dešimtmetį Lietuvoje veikiančios ir grožio specialistus vienijančios Kirpėjų ir grožio specialistų asociacijos „KIGSA“ prezidentė Jolanta Mačiulienė teigia, jog jau pirmojo karantino metu kirpyklos ir grožio salonai išmoko svarbias pamokas, siekiant užtikrinti klientų ir darbuotojų saugumą bei yra pasiruošę toliau dirbti atsakingai, jeigu jiems tik būtų tai leista. Visgi, nesulaukdami norimo dėmesio iš Vyriausybės, pasak asociacijos prezidentės, grožio specialistai yra pasiruošę vienytis ir savo teises bei laisves užsitikrinti juridiniu keliu.

„Mes suvokiame kovos su pandemija svarbą, todėl net nesiginčijame, jog dirbtume atsakingai, registruotume klientus, laikytumės visų higienos normų, vėdintume patalpas ir išlaikytume reikiamus atstumus. Asociacijos vardu esame teikę jau ne vieną raštą Vyriausybei, tačiau nesulaukę reikiamo įvertinimo, žadame stoti į kovą už savo būvį. Jeigu reikės – už laisvę dirbti kovosime ir juridiniu keliu, kreipsimės į advokatus, kelsime ieškinius“, – tvirtina J. Mačiulienė.

„Davines Lithuania“ socialiniame tinkle vykusi tiesioginė grožio specialistų transliacija vos per keletą dienų sulaukė beveik 70 tūkst. peržiūrų. Siekiant suvienyti visus šios srities atstovus, gruodžio mėnesį buvo įkurta Lietuvos grožio specialistų federacija, kuri ne tik leis didesnę paslaugų viešinimo sklaidą, bet ir vieningai kovos už lygias darbo galimybes.

„Ne veltui sakoma, jog vienas lauke – ne karys ir tik suvieniję jėgas galime nuversti kalnus. Ši federacija yra skirta visiems grožio specialistams, kurioje nariai turės galimybę ne tik skleisti žinią apie savo teikiamas paslaugas, bet ir dalyvauti kvalifikacijos tobulinimo kursuose, parodose, konferencijose, o, svarbiausia, prisidėti prie lygiateisės grožio specialistų veiklos šalyje“, – tikina federacijos vadovė J. Mačiulienė.

Šiandien 20 val. grožio specialistai vėl jungsis į tiesioginę transliaciją „Davines Lithuania“ socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje, kurioje kartu su Seimo nare Laima Mogeniene diskutuos apie esamo karantino sukeltas problemas bei tolimesnius veiksnius, skirtus šiai situacijai spręsti.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

aga

kovos purkšdami plaukų laką seimunams į akis.

jola

kiek žinau visos grožio special moka mokesčius ogal tik kirpejos turi galimybiu pasieme lagaminuka su žirklemis keliaut pas klientus , o kosmetologes nepasiims stalo ar spec kedžiu ,tos irlieka nuskriaustos,beto per karantiina ir klientu sumažejo iki puses tai kodel jom nedirbti juk stomatologai dirba su didesniu kontaktu ir židiniu nera ,baikit juokint pasauli su tais draudimais , protingi estai leidžia dirbti mažiems versl ir grožio special .

Morgana

,,ŠŪDAS ESI.,!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS